УГСП став майданчиком «Міжнародного форуму волонтерів України»: у рамках поважного зібрання своїм досвідом ділилися й сковородинівці

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > УГСП став майданчиком «Міжнародного форуму волонтерів України»: у рамках поважного зібрання своїм досвідом ділилися й сковородинівці

У суботу, 1 квітня 2023 року за співорганізації та співініціативи Університету Григорія Сковороди в Переяславі, під патронатом Переяславського міського голови Вячеслава Саулка та за підтримки Переяславської міської ради у актовому залі альма-матер відбувався «Міжнародний форум волонтерів України». У рамках поважного зібрання своїм досвідом ділилися й сковородинівці

Видається, заходу, який відбувався у змішаному форматі вдалося втілити свою первинно закладену мету – згуртувати навколо себе кілька сотень волонтерів, представників громадських та державних інституцій задля координації їх діяльності у всіх задекларованих зібранням напрямках, посилення діалогу з владою для злагодженої спільної роботи на благо України та її перемоги на всіх фронтах.

«Повномасштабна війна, яка триває в Україні, сповнена героїзмом та трагізмом водночас. Ці тяжкі для нашої країни роки показали, що важливим є не лише професіоналізм ведення бою на передовій, а й злагоджена робота тих, хто перебуває в тилу. Кожен із нас зараз має свою місію, але не зважаючи на те ким ми були до війни, всі зараз освоїли для себе професію волонтера і працюємо спільно над тим щоби пришвидшити нашу довгоочікувану перемогу. Форум, який сьогодні проходить саме у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі є знаковим і надважливим, адже наш заклад – не просто освітній хаб, а й осередок волонтерства. Люди з великим серцем, волонтери, зібралися тут щоби спільно випрацювати шляхи допомоги нашим захисникам, а також українцям, які найбільше постраждали від російської агресії. Адже саме волонтери є містком між суспільством і військовими. Наша альма-матер налічує понад 5000 здобувачів освіти та 600 працівників, і кожен із нас так чи інакше робить непосильний вклад у боротьбу із зовнішнім агресором – це і збір гуманітарної допомоги, її доставка до місця призначення, психологічна підтримка військових та їхніх сімей, збір коштів на необхідні речі для ЗСУ тощо. Впевнений, ми сильні, коли згуртовані», – сказав у вступному слові ректор університету Віталій Коцур та долучився до нагородження лідерів волонтерського руху України, громади та, звісно ж, сковородинівського університету. Відзнаки отримали такі волонтери і волонтерки, а саме: Вікторія Рагиня, Вікторія Власюк, Вадим Домарецький, Марк Мельник, Максим Власюк, Наталія Савченко, Юлія Пищик, Ярослав Ярощук, Анастасія Петрова, Оксана Луцик, Юрій Козубенко, Вячеслав Різник.

У програмі заходу було анонсовано панелі «Медична підготовка волонтерів» зі спікером, доцентом кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Юрій Козубенко й експрес-тренінг учасників форуму засобами метафоричних асоціативних зображень «Мої психологічні опори» від психологині Університету Григорія Сковороди в Переяславі Тетяни Кузьменко. Зважаючи на видозміну формату заходу вони відбувалися у паралельній панелі, що розгорнулася в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях».

Серед магістральних панелей зібрання була панель про те, як волонтерить українське студентство та викладачі. Її спікером був ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур. Спершу присутні переглянули відео про те, чим жили в УГСП в контексті року від моменту повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Надалі ректор розповів що волонтерство для нашого закладу не є чимось новим, і сягає корінням у 2000 роки. Радше війна трішки змінила його діяльність. Віталій Вікторович переповів про те, чим нині живе наш заклад та які здобутки має.

Також, серед іншого, у рамках заходу його учасники могли переглянули документальний фільм про військового Петра Волощенка з позивним «Стоун», який напередодні нового року вивіз з Бахмута сім’ю, зокрема 7-річного Стасика. Як стало відомо з фільму, хлопчик сам познайомився з українським військовим. Петро потоваришував із дитиною і пообіцяв йому, що зможе вивезти хлопця і його сім’ю у безпечне місце, адже у будинок, де вони жили у Бахмуті вже влучав російський снаряд і лишатись там надалі стало дуже небезпечно, російські військові були вже поруч. Зрештою за допомогою танків, дронів і стрільців – вдалося евакуювати сім’ю з передової до Чернівців. Військовий продовжує спілкуватися із хлопчиком. Станіслав попросив, щоб Петро став його хрещеним батьком. Зрештою за місяць після евакуації «Стоун» приїхав з Бахмута у Чернівці. У цей день актова зала Університету Григорія Сковороди в Переяславі стоячи зі сльозами на очах та гучними оплесками вітала його в Переяславі особисто. «Стоун» звернувся з життєствердним словом до учасників форуму, після чого від імені організаторів його нагородили орденом бойового волонтера. Прямо з залу Волощенко вирушив й далі до перемоги боронити Україну.

Серед максимально цікавого та важливого, на чому ми хотіли б закцентувати вашу увагу, варто виділити роздуми щодо кібергігієни у волонтерській діяльності якими ділився народний депутат України Олександр Федієнко. Тематику гуманітарних ініціатив державної влади та держпідтримки волонтерів, переселенців та біженців й взаємодію депутатів з волонтерською спільнотою – Народна депутатка України. Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Мав що сказати й гість із Литви керівник організації «Вовки світла» Гінтаутас Мауріцас, який понад двадцять років служив у литовській армії. Проблематику громад на місцях, взаємодію з волонтерською спільнотою, громадськими, благодійними та міжнародними організаціями розкривав заступник голови Київської ОВА Віталій Власюк. Переглянути їх виступи можна за тайм-кодами вище.

«Як цей форум зявився в УГСП? Нас підтримав і познайомив з командою університету міський голова. Це був важливий захід для волонтерської спільноти, і ні ректор ні мер ще, мабуть, не усвідомили що вони зробили для нас. Багато проблемних питань ми тут порушили, шукали колективне вирішення. Разом з асоціацією ще додатково усе проговорене опрацюємо, направимо листи у відповідні відомства та інституції. Фідбеку від нас чекатимуть в Офісі Президента України, у Міністерстві соціальної політики. З містом і університетом в Переяславі надалі матимемо плідну співпрацю. Спробуємо створити тут школу волонтера, масштабуємо цю ідею й переймемо досвід вже існуючих, залучимо фахівців. З міською владою теж підпишемо меморандум, створимо раду волонтерів і ВПО. Користуючись нагодою запрошую усіх охочих переяславців до співпраці, волонтерців чи просто фізичних осіб які мають бажання навчатися та волонтерити. Нині це перший але дуже великий крок який показав що ми об’єднуємося, нас чують і готові до діалогу на різних рівнях»,резюмував форум для пресслужби університету голова його оргкомітету, Голова Правління ГО «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України», Засновник та директор Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Білий Спас» Володимир Пісоцький.

Пряма трансляція надавала усім охочим можливість долучитися до обговорень із будь-якого куточка України та зарубіжжя. Нині ж ви маєте змогу у запису осягнути важливість цього семигодинного зібрання:

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту