Чи не найбільш актуальною темою серед українців нині є вступ-2023. Адже, враховуючи безпекову ситуацію в країні, необхідна максимально безпечна процедура. Сьогодні, 20 січня у МОН відбувся брифінг, у ході якого презентували модель цьогорічного вступу до закладів вищої освіти.

Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Як альтернативу ЗНО, пропонується провести вступне випробування у форматі удосконаленого НМТ.

Найважливіше, на чому наголосив Шкарлет, – це безпека. Тому тест випускники складатимуть в один день.

Повідомляється також, що НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети: українська мова і математика. На вибір вступника один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

Для складання тесту буде відведено 180 хвилин, які вступник зможе розподілити на свій розсуд.

Планується проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна проходитиме у червні, додаткова – у червні-липні. У додатковій сесії зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.

«Важливо, що випускники, які тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу. Ми докладемо максимум зусиль, аби таких країн було якнайбільше і кожен наш випускник мав змогу вступити до наших університетів», – йдеться у повідомленні.

«Під час прийняття рішення щодо формату вступних іспитів у цьому році для нас ключовими були побажання і позиція випускників, їхніх батьків, інтереси закладів вищої освіти, роботодавців та держави загалом. Очікуємо найближчим часом внесення урядового законопроєкту до парламенту», – резюмує очільник МОН.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту