Збірна України досягнула історичного успіху на Паралімпійських іграх 2022 в Пекіні – серед тріумфаторів й випускниця нашого університету

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини випускників > Збірна України досягнула історичного успіху на Паралімпійських іграх 2022 в Пекіні – серед тріумфаторів й випускниця нашого університету

Учора, 13 березня 2022 року, завершилися зимові Паралімпійські ігри у Пекіні, на яких українці, вперше у своїй історії, фінішували другими у загальному медальному заліку та загалом здобули аж 29 нагород, що є абсолютним рекордом Україна на зимових іграх.

Протягом Паралімпіади 2022 розігрували 78 комплектів нагород у 6-ти видах спорту. Участь в іграх взяли 700 спортсменів-паралімпійців.

У складі збірної України виступали 29 спортсменів (20-ть паралімпійців та 9-ть гайдів (спортсменів-лідерів), котрі змагалися у двох видах спорту з шести представлених у цих Іграх – парабіатлоні та лижних гонках.

Забігаючи наперед, збірна України на Паралімпійських іграх-2022 здобула 11 золотих, 10 срібних, 8 бронзових медалей і оновила два рекорди – за кількістю нагород на зимових Іграх та за кількістю здобутих золотих медалей. Свій тріумф паралімпійці присвятили Україні.

Як це було?  

Тон успішному виступу наших паралімпійців у Пекіні задав перший день Ігор. За його підсумками українців взяли одразу сім медалей – в біатлоні ми здобули три золота, три срібла та одну бронзу. Як наслідок перше місце в медальному заліку за підсумками дня.

На Паралімпіаді-2022 чотири рази подіум повністю брали представники однієї збірної. У трьох випадках це були наші спортсмени, що є унікальною подією в історії виступів України на Іграх.

На четвертий день це досягнення нам вдалось повторити двічі – теж в біатлоні. В жіночій гонці на 10 км стоячи п’єдестал посіли Ірина Буй, Олександра Кононова та Людмила Ляшенко. До слова, Олександра Кононова є випускницею аспірантури Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

В чоловічій гонці на 10 км серед атлетів з порушенням зору результат повторили Віталій Лук’яненко, Анатолій Ковалевський, Дмитро Суярко.

Більшість успіхів наших спортсменів припали на змагання в біатлоні. Цього разу ми здобули рекордні 22 медалі. Для порівняння на деяких зимових Паралімпіадах стільки нагород Україна не брала загалом. У ці 22 медалі увійшли 8 золотих нагород, 9 срібних та 5 бронзових, володарями яких стали десять українців: Оксана Шишкова (2 золота, 1 срібло), Віталій Лук’яненко (2 золота, 1 срібло), Людмила Ляшенко (1 золото, 1 срібло, 1 бронза), Григорій Вовчинський (1 золото, 1 срібло, 1 бронза), Олександр Казік (1 золото, 1 срібло), Ірина Буй (1 золото), Тарас Радь (2 срібла, 1 бронза), Олександра Кононова (1 срібло), Анатолій Ковалевський (1 срібло) та Дмитро Суярко (2 бронзи). У підсумку збірна України вперше в історії стала найкращою в медальному заліку зимової Паралімпіади в біатлоні.

Врешті до 22 медалей в біатлоні українці змогли додати ще сім нагород в лижних перегонах – 3 золота, 1 срібло та 3 бронзи. У цьому виді нам підкорилась і єдина командна перемога – в естафеті перемогла команда Дмитра Суярка, Григорія Вовчинського, Анатолія Ковалевського та Василя Кравчука. Крім цього, до медалей в біатлоні нагороди в лижних перегонах додали Олександра Кононова (1 золото), Оксана Шишкова (1 золото, 1 срібло), Ірина Буй (1 бронза), Дмитро Суярко (1 бронза), Григорій Вовчинський (1 бронза). У підсумку найтитулованішими нашими атлетами в Пекіні стали Оксана Шишкова (5 медалей) та Григорій Вовчинський (5 медалей).

Як підсумок ми посіли друге місце в медальному заліку, в якому ми поступились лише господарям змагань. До цього найкращим нашим результатом на зимових Паралімпіадах була третя сходинка в Турині-2006.

Позазмагальні перипетії.

До українців на цій Паралімпіаді зі зрозумілих причин була прикута особлива увага. І вони цим користувались. На відкриття Ігор наша збірна вийшла з антивоєнними лозунгами та виступили проти російської окупації.

«Ми приїхали з України та через Україну. Багато членів нашої команди ледве вибралися з-під бомб, які є в країні сьогодні. Це чудо, що нам вдалося приїхати сюди», – розповів президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Метою наших спортсменів було інформувати світову спільноту про ситуацію в Україні. Відтак 4 березня українська паралімпійська збірна влаштувала в Пекіні акцію «Мир Україні!» – спортсмени розгорнули плакати та скандували: «Peace for Ukraine!». Українцям аплодували, спортсмени з інших країн, зокрема Чехії, підходили, щоб їх привітати.

Нагадаємо, що на усіх попередніх Паралімпійських іграх, як зимових, так і літніх, найбільшим успіхом української збірної було третє місце у загальному медальному заліку.

За матеріалами ЗМІ

Перейти до вмісту