Весільний обряд по-переяславськи, вокальна імпровізація і малювання із закритими очима: «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP» триває

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Весільний обряд по-переяславськи, вокальна імпровізація і малювання із закритими очима: «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP» триває

На факультеті педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Університету Григорія Сковороди в Переяславі, за фінансової підтримки Українського культурного фонду, триває реалізація другого етапу проєкту «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP». Третій день для учасників заходу видався досить цікавим і насиченим.

Розпочався цей день з майстер-класу з мистецько-оздоровчих технологій, проведений доктором педагогічних наук, професоркою Іриною Малашевською, в ході якого гості безпосередньо ознайомилися із різноманітними музично-терапевтичними  техніками. Їм було запропоновано танцювальні та вокальні вправи на зняття скутості, отримання спокою та душевної рівноваги. Вправи на вокальну імпровізацію з подальшою рефлексією власних відчуттів сприяли зближенню учасників, досягненню ними контролю над власними почуттями та емоціями. Велику увагу гостей також викликали вправи на протидію та створення власного малюнку закритими очима.

Застосування традиційних та авторських мистецько-оздоровчих практик стимулювало учасників майстер-класу до відкритості, самореалізації, обміну позитивною енергетикою.

У післяобідню пору наші гості вирушили до Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, де старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Алла Захарченко презентувала інсценізацію весільного обряду по-переяславськи. Яскраве дійство проходило на дворищі садиби заможного селянина-землевласника. Студенти та викладачі ознайомилися із традиційними етапами проведення цього заходу, зокрема із особливостями сватання, випіканням короваю, викупом молодої. Студенти спеціальності «Середня освіта (Музичне мистецтво)» ОР «Бакалавр» у яскравих колоритних костюмах продемонстрували фрагменти передвесільного циклу, зокрема сватання, умовини, оглядини й заручини. У їх виконанні прозвучав віночок українських весільних пісень (акомпаніатор – старший викладач Валентин Паламарчук). Переяславський різновид танцю «карапет», закличні, ліричні інтонації народних пісень яскраво доповнювали усі цикли проведення весільного обряду. Не обійшлось без частувань короваєм, смачними пирогами та варениками.

З тим, як проходили перший і другий дні реалізації проєкту, ви можете ознайомитися на сайті університету. А на учасників ще чекає хоровий батл, вокально-хорова фієста, різноманітні екскурсії та багато чого цікавого.

Пресцентр кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання

Перейти до вмісту