«Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP»: чим відзначився другий день проєкту УКФ

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP»: чим відзначився другий день проєкту УКФ

Сплинув другий день другого етапу проєкту «Університетська мобільність: Mobile Art EDU CAMP», що проходить за фінансової підтримки Українського культурного фонду, й реалізується на факультеті педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Університету Григорія Сковороди в Переяславі під керівництвом декана факультету, професора Наталії Ігнатенко.

Вівторок розпочався для учасників проєкту з майстер-класу, присвяченого хоровій творчості Одещини та Київщини ХХ – початку ХХІ століття.  Зустріч проводив доктор педагогічних наук, кандидат мистецтвознавства, професор Анатолій Мартинюк. Тут гості познайомилися з визначними постатями хорової культури й освіти Переяславщини (Сергій Дорогий, Олена Борисова, Микола Колос, Антоніна Карпенко та Микола Губар – прим.авт.). Також було презентовано електронні підручники промовця «Музична культура України» та «Хорова культура України». Анатолій Кирилович поділився з присутніми своїми роздумами щодо впливу хорової культури ХХ – початку ХХІ століття на розвиток мистецької освіти в регіонах та на теренах Переяславщини. На згадку про зустріч гості з Ізмаїла отримали колективну монографію «Сучасні проблеми мистецтвознавства і музичної освіти» викладачів кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі та низку інших наукових праць.

Надалі, згідно програми проведення зібрання, день продовжив майстер-клас кандидата педагогічних наук, доцента Олени Ткаченко. У ході проведення майстер-класу, який було присвячено здоров’язбережувальним технікам голосу, демонструвалися як традиційні, так і авторські методики для розслаблення м’язів обличчя, гортані, позбавлення скутості голосового апарату. Гості познайомилися з творчою спадщиною композитора Павла Сениці – уродженця Переяслава. У його творчому доробку налічується 250 творів, серед них: дві симфонії, опера «Наймичка»,  50 солоспівів, вокальні ансамблі тощо.

Програму проведення у цей день прикрашали виступи сковородинівських митців. Студентка ІІ курсу спеціальності «Середня освіта (Музичне мистецтво)» ОР бакалавр Лілія Гапончук (клас викладача постановки голосу – кандидата педагогічних наук, доцент Олени Ткаченко) виконала пісню «Утоптала стежечку» в обробці Я.Степового та П.Сениці (акомпаніатори: старший викладач Валентин Паламарчук, концертмейстер Світлана Чорнобай). Усіх присутніх вразив драматизм композиції «Ой, люлі-люлі» (у обробці Павла Сениці) соло Олени Ткаченко. На завершення, прозвучала пісня «Ой на горі ромен цвіте» у виконанні тріо старших викладачів Алли Захарченко й Антоніни Карпенко та кандидата педагогічних наук, доцента Олени Ткаченко.

У другій половині дня для учасників колективного стажування було організовано і проведено екскурсію до Музею кобзарського мистецтва. Там місцевий бандурист Микола Товкайло виконав думу й подарував присутнім посібник «Бандури струни золоті» та збірку «Хрестоматія для оркестрового класу». Наступним заходом було проведення майстер-класу заслуженим працівником культури, доцентом кафедри Миколою Губарем, в ході якого присутні познайомились з головними ознаками фольклору. Також було продемонстровано майстерність гри на бубні та сімействі сопілок (хордофонах, аерофонах, тощо).

День завершила перша зведена репетиція хорів.

Нагадаємо, колективне стажування за напрямом «академічний спів» для здобувачів вищої освіти та викладачів творчих спеціальностей Університету Григорія Сковороди в Переяславі і Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбувається з 13 по 17 вересня на базі факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Уже завтра ми розповімо вам про те, яким видався третій, сьогоднішній, день його проведення.

Пресцентр кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання

Перейти до вмісту