Ректорат від 26.10.2020: про педагогічну кваліфікацію, акредитації, оплату за навчання, опалення та плани на листопад

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 26.10.2020: про педагогічну кваліфікацію, акредитації, оплату за навчання, опалення та плани на листопад

У понеділок, 27 жовтня 2020 року о 10:00, в конференц-залі імені В.О. Сухомлинського відбулося засідання ректорату у змішаному форматі проведення, яка передбачала як очну участь з використанням засобів індивідуального захисту та дотриманням соціальної дистанції так і дистанційну участь за допомогою платформи Microsoft Teams. На порядок денний постали питання щодо проєкту наказу МОН України «Про затвердження Порядку присудження  (присвоєння) педагогічної професійної кваліфікації», виконання графіку акредитації освітніх програм, стан оплати за надані освітні послуги та план основних заходів на листопад 2020 року.

Позаяк на адресу університету надійшов лист від Міністерства освіти і науки України з проханням провести експертну оцінку проєкту наказу МОН України «Про затвердження Порядку присудження  (присвоєння) педагогічної професійної кваліфікації», у ході обговорення першого питання, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник зупинився на основних аспектах пропонованих змін: загальних положеннях, алгоритмі організації та проведення кваліфікаційного іспиту з присудження (присвоєння) педагогічної професійної кваліфікації, порядку формування та вимогах до членів кваліфікаційної комісії з присудження (присвоєння) педагогічної професійної кваліфікації, професійних правах особи та документі що посвідчує присвоєння педагогічної професійної кваліфікації, врешті – питанні фінансування проведення кваліфікаційного іспиту.

«Загалом, даний акт є доволі демократичним, враховує побажання академічної спільноти, але деякі питання, зокрема щодо акредитації, залишаються відкритими. Принаймні, особисто для мене. Не виключено, що закладам вищої освіти доведеться проходити додаткову акредитацію коли ми просвоюватимемо педагогічну професійну кваліфікацію. Крім того, ще одним викликом буде запровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту, бо він є у концепції розвитку педагогічної освіти. Не виключаю ще й те, що спеціальності галузі освіти віднесуть до регульованих професій. Побоювання є, проте ми з ними обізнані, відтак будемо готувати до всіх змін і викликів» – зазначив Вячеслав Володимирович.

Після ректорату даний проект було розіслано на електронні скриньки структурних підрозділів університету задля ознайомлення та використання в роботі – якщо прогавили, то, принагідно, проєкт можна знайти тут.

Про виконання графіку акредитації освітніх програм, зокрема напередодні прийдешньої акредитації трьох магістерських програм, розповідала керівник навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Усик:

«Відповідно до графіку, протягом 21-23 жовтня 2020 року до НАЗЯВО було подано відомості про самооцінювання освітніх програм другого магістерського рівня – «Професійна освіта (Товарознавство)» (гарант – доктор педагогічних наук, професор Ірина Доброскок), «Педагогіка вищої школи» (гарант – доктор педагогічних наук, професор Ольга Шапран) (первинна акредитація) та «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» (гарант – доктор педагогічних наук, професор Юрій Шапран) (повторна акредитація). На разі відомо, що 29-31 жовтня 2020 року у дистанційному режимі, на платформі Zoom, проходитиме робота експертної комісії з акредитації освітньої програми «Професійна освіта (Товарознавство)». Відомі й імена експертів. У зв’язку з цим, гаранти провели організаційні зустрічі з відповідними структурними підрозділами університету щодо презентації університету в цілому та супровід показу матеріально-технічної, інформаційно-методичної та навчальної баз в онлайн-режимі. Відповідна робота триватиме й з іншими гарантами. Ми докладемо всіх зусиль, аби пройти кожну з акредитацій гідно. Належна підготовка триває у всіх залучених до процесу структурних підрозділах університету» повідомила Олена Федорівна.

Стан оплати за надані освітні послуги протягом останнього тижня моніторили деканати та бухгалтерська служба університету на чолі з головним бухгалтером університету Ольгою Яременко. Підсумки цього моніторингу вже традиційно було підведено в ході ректорату. Нині університет має певну кількість здобувачів-боржників та, відповідно, доволі чималу суму боргу, більше того – найзлісніші боржники вже в списку проєкту наказу на відрахування. Відтак, з повним розумінням складної ситуації в світі та країні, ми наполягаємо на тому, що ті, хто й досі має борги перед альма-матер неодмінно мають їх погасити. Попереджень більше не буде – якщо ви й надалі хочете отримувати освітні послуги у нашому закладі вищої освіти ви повинні їх оплатити, інакше замість омріяного диплому про вищу освіту ви отримаєте повернутий шкільний атестат.

У цей понеділок в університеті стало помітно тепліше – опалювальний сезон стартував, а начальник експлуатаційно-технічного відділу університету Олександр Столяренко розповів присутнім членам ректорату ро підготовку університету до опалювального сезону та роботи в осінньо-зимовий період. Найперше, Олександр Васильович ознайомив присутніх з рішенням виконавчого комітету Переяславської міської ради від 20 жовтня 2020 року «Про початок опалювального сезону 2020-2021 року в місті Переяславі», проте зазначив, що згідно рішення опалення може не відбуватися у дні, коли температура повітря не перевищуватиме восьми градусів тепла. «Акти готовності об’єктів університету вже готові, вони підписані. Гроші за опалення внесено, а відтак жодних проблем не повинно виникати. Нині проводиться баланс системи опрацювання, який завершиться протягом тижня. Відтак, найперші холоди університет точно зустріне з теплом. Водночас промовець закликав сковородинівців подбати про теплозбереження – за цим в університеті будуть чітко слідкувати.

Про план основних заходів на листопад 2020 року йшлося у виступах кандидата педагогічних наук, керівники соціально-гуманітарного відділу університету Андрія Іващенка та відділу PR-технологій та зв’язків з громадськістю Оксана Луцик. У зв’язку з введенням дію нового епідемічного зонування, згідно якого Переяслав потрапив до «помаранчевої зони» багато заходів перейшли в онлайн-формат, а якщо й відбуваються з фізичною присутністю людей то, неодмінно, з дотриманням протиепідеміологічних вимог. На кожному з заходів можуть бути присутніми не більше 20 осіб, чи не завжди обов’язковою є попередня реєстрація. Крім того вони транслюються на платформі Microsoft Teams, що завжди дозволяє охоплювати більш широку аудиторію. Стосовно плану заходів на листопад, то з ним можна ознайомитись почергово на сайті в анонсах та соціальних мережах.

У блоці обговорення «Різне» присутні почули кілька оголошень від кандидата історичних наук, доцента, проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Василя Дудара та керівниці навчально-наукового центру забезпечення якості освіти, кандидата педагогічних наук, доцента Олени Усик, а заслужений працівник освіти України, декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я, кандидат біологічних наук, доктор історичних наук, професор кафедри біології і методики навчання Віктор Куйбіда порадував повідомленням про нові спортивні здобутки сковородинівських спортсменів – гравців збірної України з футболу, футбольник клубів «Динамо Київ» та «Шахтар».

Бажаємо Вам доброго здоров’я та гарного настрою. Разом ми здатні подолати усі виклики часу!

Перейти до вмісту