Підсумковий день VIІІ Українсько-польського / Польсько-українського форуму українських і польських науковців «Освіта для миру»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Підсумковий день VIІІ Українсько-польського / Польсько-українського форуму українських і польських науковців «Освіта для миру»

10 жовтня 2019 року, продовжився VIІІ Українсько-польський / Польсько-український форум українських і польських науковців «Освіта для миру» («Edukacja dla pokoju»). Форум, який розпочався 8 жовтня 2019 року, відбувався на виконання положень Угоди про співпрацю Національною академією педагогічних наук України та Польською академією наук. Перші два дні були досить продуктивними, тому й підсумковий день не став виключенням.

Вже о 10:00 розпочалась робота секцій і круглого столу. Враховуючи функції освіти та її роль як для суспільства загалом, так і окремої особистості зокрема, організатори Форуму запропонували до розгляду такі напрями: 1 секція – філософські засади та інтердисциплінарність змісту освіти для миру; 2 секція – освіта для миру в умовах громадянського суспільства на засадах гуманістичної педагогіки; 3 секція – полікультурний контент національно-патріотичного виховання дітей і дорослих; 4 секція – професійний розвиток педагогів у контексті освіти для миру; 5 секція – освіта для миру в умовах інформаційного суспільства; 6 секція – формальні й неформальні виміри освіти дорослих для миру та 7 секція – професійна підготовка сучасного виробничого персоналу для суспільства миру.

Секція 1 проходила в аудиторії 102 навчального корпусу №1. Модератори: доктор габілітований, професор Університету Миколая Коперника в Торуні Єва Пшибильська та доктор філософських наук, професор, член-кореспондент НАПН України, академік-секретар Відділення вищої освіти НАПН України Петро Саух.

Секція 2 відбувалась в аудиторії 106 навчального корпусу №1. Її модераторами були доктор габілітований, професор звичайний Університету імені Яна Кохановського в місті Кельце Йоланта Шемпрух та доктор педагогічних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Лідія Хомич.

У аудиторії 209 навчального корпусу №1 засідала секція 3, яку модерували доктор габілітований, професор звичайний, керівник кафедри соціології освіти в Академії Спеціальної Педагогіки імені Марії Гжегожевської у Варшаві Мірослав Шиманшькі та доктор філологічних наук, професор, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Микола Степаненко.

Доктор педагогічних наук, професор, директор Центрального інституту Післядипломної освіти Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України Тамара Сорочан та доктор габілітований, професор Кошалінського технологічного університету Чеслав Плєвка модерували секцію 4 в аудиторії 216 навчального корпусу №1.

Секція 5 проходила в аудиторії 220 навчального корпусу №1. Її модераторами були доктор габілітований, професор Технологічно-гуманітарного університету імені Казимира Пуласького у місті Радомм Ельжбета Салата та доктор технічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, директор Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України Валерій Биков.

Модерували секцію 6 в аудиторії 221 навчального корпусу №1 доктор габілітований, професор звичайний Ягеллонського університету у Кракові Тадеуш Алєксандер та доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, директор Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Лариса Лук’янова.

У конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбувалась секція 7, яку модерували доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, директор Інституту професійно- технічної освіти НАПН України Валентина Радкевич та доктор габілітований, професор Академії Спеціальної Педагогіки імені Марії Гжегожевської у Варшаві Уршула Єрушка.

Крім того, у рамках VIII Українсько-Польського / Польсько-Українського форуму «Освіта для миру» пройшов круглий стіл, спікером на якому була доктор габілітований, професор надзвичайний Інституту педагогіки (відділ соціальних наук) Гданського університету Марія Гроенвальд. Відтак, учена зустрілася зі студентами І курсу соціоісторичного факультету спеціальностей «Дошкільна освіта» і «Психологія». На круглому столі в обговоренні актуальних питань розвитку освіти на сучасному етапі взяли участь викладачі кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти нашого університету: завідувач кафедри, доктор психологічних наук, професор Лариса Калмикова, заступник декана соціоісторичного факультету з наукової роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Любов Лохвицька, заступник завідувача кафедри з наукової роботи, кандидат філософських наук, доцент Тамара Андреєва та кандидат педагогічних наук, доцент Олена Борисова.

У ході свого виступу професор Марія Гроенвальд зупинилася на особливостях освітньої політики в Республіці Польща, охарактеризувала основні риси традиційного, конструктивно-інтегративного і трансформаційного підходів, визначила головні пріоритети у реалізації освітніх змін. Висловлені наукові постулати викликали неабиякий інтерес у присутніх. Відповідно у виступах українських колег піднімалися питання аналізу сучасного стану національної освітньої системи, зокрема, Любов Лохвицька розкрила особливості розвитку дошкільної освіти на шляху інтеграції до європейського освітнього простору, охарактеризувавши як здобутки, так і перспективи подальшого поступу.

Наостанок професор Лариса Калмикова подарувала вельмишановній гості книги – авторську монографію про наступність і перспективність між дошкільним і початковим складниками освіти в розвитку мовлення та навчально-методичний посібник авторів нашого університету – доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології Надії Коцур і кандидата педагогічних наук, доцента Любові Лохвицької «Podstawy bezpieczeństwa życia i ochrony zdrowia dzieci w placówce wychowania przedszkolnego Ukrainy» (польською мовою), український аналог – «Основи безпеки життєдіяльності і охорони здоров’я дітей дошкільного віку в Україні», а також сувеніри, виготовлені власноруч студентами-дошкільниками. Це дуже зворушило пані Марію, вона висловила щиру подяку і запросила присутніх відвідати Гданський університет, а студентство мотивувала до стажування і отримання подвійного диплому у рамках програми Erasmus+.

О 12:30 розпочалось підсумкове пленарне засідання Форуму, на якому прозвітувались керівники усіх секцій, які працювали протягом дня. Досить активно відбувались дискусії на усіх секціях, адже їх теми дуже актуальні та цікаві. Виголосив підсумкову промову і ректор університету, доктор історичних наук, професор, академік НАПН України Віктор Коцур: «Взагалі наша переяславська земля славетна тим, що тут відбувались якісь визначні події. І VIІІ Українсько-польський / Польсько-український форум українських і польських науковців «Освіта для миру» є однією із таких знакових подій в історії нашого невеличкого міста. Ми його називаємо маленьким містом з великою історією, бо Переяслав має тисячолітню історію і він впливав на багато процесів, які відбувалися у державі на різних етапах її розвитку. Я хотів би відзначити декілька аспектів нашого Форуму. Насамперед, Форум має науковий вимір і він породив нові ідеї, стратегії, наукові концепції, обмін думками. Форум має величезне пізнавальне значення для студентів, яких ми залучили дуже багато для того, щоб вони могли почути ці цікаві ідеї, які працюють на перспективу. Важливим аспектом Форуму я зазначив би комунікаційний, людиновимірний аспект. Тому що він започаткував нові знайомства, нові комунікації, які будуть активно здійснювати наші наукові і людські взаємини. І, звичайно, історичний вимір: 8-9 жовтня – це історична подія, це новий імпульс нашої співпраці. Скажу відверто – Форум має для нас велике значення, тому що він змусив нас багато попрацювати для того, що створити певні зручності і модернізувати багато аспектів нашої педагогічної та наукової діяльності. Ці зміни працюватимуть ще багато років у перспективі. Спасибі за те, що обрали місцем проведення наш університет і сподіваємося, що ми залишили вам приємні враження. Нехай ці враження додають вам сил та енергії у вашій повсякденній праці, а ідеї, які зародилися на Форумі, отримають подальший успіх та розвиток. Натхнення вам і щастя!».

Далі один із наших почесних гостей, доктор філософських наук, професор, дійсний член (академік) НАН і НАПН України, Президент НАПН України, президент Товариства «Знання» України Василь Кремень вручив нагороди Національної академії педагогічних наук України учасникам Форуму. Нагородження провів і Віктор Коцур, який також вирішив, що учасники Форуму заслуговують нагород. На такій приємній ноті засідання підійшло до завершення. Учасники висловили свою вдячність людям, які усі ці дні допомагали полякам та українцям розуміти одне одного та перекладали усе, що було сказано під час проведення Форуму, після чого спілкування продовжилось уже не у формальній, а дружній атмосфері.

На прикрість, цей день VIІІ Українсько-польського / Польсько-українського форуму українських і польських науковців «Освіта для миру» став заключним. Гості, на яких ми так довго чекали, з цілою купою емоцій та вражень відправились додому. Для них, як і для сковородинівців, ці три дні стали надзвичайно знаковими – обмін досвідом, нові знайомства, обговорення надзвичайно важливих і актуальних на сьогоднішній день питань, зміцнення дружби між поляками і українцями – це ще далеко не весь список того, що вдалося здійснити за такий маленький проміжок часу.

Сподіваємося, що ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на належному рівні провів такий масштабний захід і наступним його організаторам доведеться плідно попрацювати, аби утримати підняту нами планку.

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Прес-служба університету” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15372″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”16″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ОПУБЛІКОВАНО” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Сергій Коваленко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15487″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту