#InspiredBY: Максим Левченко повернувся з Литви з новим досвідом та задумами для університету

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > #InspiredBY: Максим Левченко повернувся з Литви з новим досвідом та задумами для університету

Минулого тижня фахівець відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету Максим Левченко перебував з робочим візитом у Литві, де, поблизу містечка Дубінгяй, вже втринадцяте відбувся форум «Inspired BY: Я, Ты, Мы, Рэгіён» – щорічний зліт понад сотні активних людей з Білорусі, України, Росії та Литви, які збираються разом аби надихатися і обмінюватися один з одним невичерпним досвідом реалізації власних ініціатив у різних проектних сферах громадянського суспільства та дискутувати щодо його розвитку, освітніх ініціатив, питань дотримання прав людини, гендерної рівності та урбаністики .

Проект є міксом трьох основних блоків, до якого входять: постійні ворк-шопи від самих учасників за п’ятьма напрямками; робота у регіональних групах для розробки ідеї, яку можна втілити в певному місті чи закладі освіти; надихаючі лекції від успішних активістів з різних країн світу.

Зазначимо, що Максима було відібрано до української делегації з близько півсотні бажаючих українців та близько тисячі заявників з усіх країн-учасниць. Крім того, від України, до неї увійшли: керівник регіонального напрямку коаліції провідних громадських організацій та експертів України «Реанімаційний пакет реформ» Іван Омелян; керівник програми з соціальної педагогіки Українського католицького університету Юлія Кокоячук; кандидат технічних наук, доцент Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України Олександр Нуянзін; координатор Асоціації велосипедистів Києва, член правління колегії екологічної освіти «Світ освіт» Марія Шененко; молодіжний лідер міста Дніпра, керівник організації «Молодь Дніпра» Сергій Таран; координатор волонтерів «Молодіжного центру Волині» Ольга Жакунець; громадський активіст міста Бердянська Олександр Пилипенко та молодіжна активістка міста Дніпра Ольга Котельникова.

Під час свого чотириденного перебування у Литві Максим, як координатор кількох університетських проектів, активно приймав участь у дискусіях, ворк-шопах та інших активностях, а також ініціював та модерував дискусії, що стосувались тематики організації освітніх та культурних заходів, починаючи від форматів «Відкритий університет» та «Нічна бібліотека», що вже котрий рік реалізуються у ПХДПУ імені Григорія Сковороди, і закінчуючи масштабним міжнародним музичним фестивалем «Рок Булава», координатором та ведучим альтернативної сцени якого вже четвертий рік поспіль є Максим.

Як працівник університету, Максим, з допомогою нашого веб-сайту, познайомив учасників з його роботою, проектами, поділився секретами їх успіху та можливостями реалізації у інших закладах вищої освіти. Звісно ж, віддаючи свій досвід, Максим також придбав й нові знання та ідеї, які, спільно з колегами, намагатиметься втілити в університеті вже у новому навчальному році – мова йде про нові можливості, нові формати заходів, нових спікерів та гостей, які незабаром неодмінно відвідають наш університет з метою впровадження нових методів неформальної освіти для сковородинівців.

Говорячи про предметний аспект поїздки Максима, зазначимо, що у Литві він провів попередні перемовини з грантодавцями щодо можливості реалізації у сковородинівській альма-матер проекту «ВелоCampus», що має на меті оснащення та поліпшення вело-інфраструктури у закладах вищої освіти нашої Батьківщини – сподіваємось, вже найближчим часом ідеї та пропозиції переростуть у площину конкретних домовленостей та їх реалізації.

Як співзасновник, на базі університету, Літературного товариства імені Ярослава Потапенка Максим організував у Литві літературний вечір, в ході якого молоді автори з України та Білорусі мали нагоду презентувати свої прозові та поетичні твори. Результатом вечора стане видання, протягом цього року, україно-білоруського мистецького альманаху, у якому зможе проявити себе кожен бажаючий літератор – житель якоїсь з наших країн. Триватиме активна співпраця й у рамках літературних фестивалів та заходів у обох країнах.

Зазначимо, що, як політолог за освітою, Максим не міг лишитись осторонь та став співініціатором і співмодератором дискусії на тему «Як українська політика може повпливати на Білорусь та Росію?», у ході якої українці познайомили білорусів та росіян (представників опозиційного руху з обох країн) з реаліями українського політичного простору, а також поділились своїм баченням щодо того, як наші притомні сусіди можуть щось змінити у своїх країнах та вивести їх на демократичний шлях розвитку, на якому у них більше не буде застарілих політиків-вождів, які нині очолюють ці держави. Максим переконаний, що саме з такими людьми у владі Росії та Білорусі Україна зможе розраховувати на конструктивний діалог між країнами та налагодження дружніх та партнерських зв’язків.

Як натура творча та співоча, Максим також очолив українську команду у пісенному батлі чотирьох країн-учасниць, у ході якого, перед кожним народом, стояло завдання продемонструвати усю багатогранність пісенної спадщини кожного з них. Чи є у Вас, прекрасно знаючи нашого Максима, сумніви щодо того, хто ж найкраще проявив себе цього вечора? За спостереженнями, найбільше сусідам сподобалося виконання українцями пісень «А мій милий вареничків хоче», «Восьмий колір», «Лиш вона» та нового хіта «Охрана Отмєна», який нині підкорює усі українські музичні чарти. Попри дух боротьби, учасників цієї активності єднала атмосфера дружби та братерства, адже виявилося, що чи не у всіх країнах є власні переспіви пісень одна одної. Переможців та переможених не було, але українці таки довели, що саме вони найспівочіша нація!

А ще вільний час минав у спілкуванні, іграх і прогулянках чудесними литовськими місцинами, які надихають навіть самою своєю природою і пейзажами.

На думку нашого делегата, участь у проекті дала йому нове бачення знайомих питань, розширила межі фахової та громадянської компетентності, познайомила з низкою нових цікавих людей із якими надалі продовжиться його співпраця у різних напрямах діяльності.

Тішимось, що наша альма-матер має чим поділитися зі світом, а її працівники розширюють кордони заради миру та співпраці!

Прес-служба університету

Фотограф: Андрей Паук та світлини з особистого архіву Максима Левченка

Перейти до вмісту