Спільне засідання Вченої ради університету та ректорату з нагоди Дня науки: підведення підсумків та нагородження кращих

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Спільне засідання Вченої ради університету та ректорату з нагоди Дня науки: підведення підсумків та нагородження кращих

У понеділок, 20 травня 2019 року о 10:00, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбулось спільне засідання Вченої ради університету та ректорату, присвячене Дню науки. Відтак, на порядок денний постали важливі питання, пріоритетні напрямки та завдання розвитку університетської науки, розгляд нинішніх досягнень і завдань університету, а також здобутків і перспектив студентів альма-матер.

Як ведеться, засідання відкрив ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктор історичних наук, академік Віктор Коцур, який відмітив, що, в умовах викликів ХХІ століття, з’являються і посилюються нові вимоги до науки, її прикладних аспектів, важливих досліджень, якими займаються наукові академічні інституції, фундаментальні науки від вищої школи та університетської науки вимагається більше прикладних досліджень та вдосконалення навчального процесу. Віктор Петрович відмітив, що свято науки – це, насамперед, підбиття певних підсумків і констатація розуміння важливості напрямків, що нині стоять перед нами. Відтак, аби детальніше розглянути пріоритетні напрями розвитку педагогічної науки, досягнення і завдання університету, слово було надано кандидату філософських наук, доценту, проректору з наукової роботи Сергію Рику.

У ході виступу Сергій Миколайович зазначив, що протягом звітного року університет приділяв велику увагу науці, проведенню конференцій, різних наукових заходів, тощо. Науковий потенціал університету у 2018 році мав оптимальні параметри, за допомогою яких він міг виконувати ті завдання, які перед ним були поставлені. Що стосується публікацій, то в 2018 році нашим колективом видано 52 монографії, 16 підручників, 149 навчально-методичних посібників, 416 статей у фахових виданнях, 21 публікація в науково-метричних базах «Scopus» і «Web of Science» що є достатньо позитивним кількісним показником. На рівні міжнародної співпраці у нас є досить непогані міжнародні проекти, як, приміром, «MoPED», співпраця з Стамбульським фондом науки і культури, здійснюється великий обмін студентів на філологічному факультеті. На високому рівні відбуваються також науково-дослідні роботи міжнародних зразків на фінансово-гуманітарному факультеті. Було наголошено на тому, що наші фахові видання мають відповідати порядку формування наукових фахових видань України, і нам необхідно подати власні фахові видання на перереєстрацію до Міністерства освіти і науки України. До слова, збірник «Психолінгвістика» уже подано на перереєстрацію, і він претендує на те, щоб потрапити  до групи «А».

У контексті головних завдань, які стоять перед наукою нашого закладу вищої освіти,  Сергій Миколайович відмітив, що всі завдання, які ми маємо і над якими нині працюємо (а це робота наукових шкіл, фахові видання, проведення конференцій, міжнародна діяльність та проекти, грантові програми, участь у європейських программах – прим.авт.), є однаковою мірою пріоритетними і важливими, та такими, які не можуть втратити своєї актуальності.

Проректор також зазначив, що 16 травня 2019 року міністром освіти і науки України Лілією Гриневич було представлено 10 інноваційних центрів для науково-дослідної роботи провідних вчених України. Крім того, нещодавно, Кабінетом міністрів України було засновано премії для провідних науковців України та визначних відкриттів у тій чи іншій галузі науки. До слова премії серед гуманітарних, суспільних чи педагогічних наук, на прикрість, не отримав ніхто.

Про здобутки і перспективи науково-дослідної роботи студентів університету йшлося у доповіді голови Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету Оксани Луцик. Вона продемонструвала досить інформативну та цікаву презентацію, яку було поділена на тематичні блоки: проект «Відкритий університет», «Нічна бібліотека», творчі ініціативи та проект «Клуб випускників університету»; профорієнтаційна діяльність, курси «Основи написання наукових досліджень», профільна конференція та інші. На завершення Оксана Олександрівна подякувала адміністрації університету у особі ректора Віктора Коцура, Вченій раді та ректорату, навчально-науковому відділу, всьому професорсько-викладацькому складу за співпрацю і наголосила: «На осінь у нас вже заплановано багато заходів. Ми не стоїмо на місці, кожного дня розвиваємось і рухаємось вперед».

Напевно, найочікуванішим та найприємнішим на порядку денному був процес відзначення викладачів та студентів університету. Згідно наказу про нагородження, з яким присутніх ознайомив кандидат педагогічних наук, старший викладач, фахівець навчально-наукового відділу Володимир Носаченко, за своїми подяками та грамотами підходили викладачі та кафедри, студенти-переможці конкурсів та олімпіад, активісти університету, що день за днем творять його наукове сьогодення. Приємну місію нагородження студентів та викладачів особисто виконував ректор університету, академік Віктор Коцур. Наостанок, до слова, низка заходів та нагороджень також планується й на факультетах.

Резюмуючи підсумки спільного засідання Вченої ради та ректорату університету, можна зробити висновок, що студенти та викладачі плідно та наполегливо працюють, гідно несуть почесне звання сковородинівських науковців, відстоюють рідну альма-матер на теренах України та світу. Хочеться вірити, що ці здобутки та перемоги, надалі, лише поповнюватимуться, а всі ідеї та задуми неодмінно знайдуть своє втілення.

Аліна Нестерук

Перейти до вмісту