Засідання ректорату від 12.02.2019: про контроль якості освіти, наукові плани, вартість освітніх послуг та стан гуртожитків

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Засідання ректорату від 12.02.2019: про контроль якості освіти, наукові плани, вартість освітніх послуг та стан гуртожитків

У вівторок, 12 лютого 2019 року о 10:00 в залі засідань ректорату (№ 106) відбулося засідання ректорату. Порядок денний був означений тематикою вдосконалення системи внутрішнього контролю забезпечення якості освіти, планів щодо проведення наукових конференцій, які було включено до переліку МОН України; формування вартості надання освітніх послуг на 2019/2020 навчальний рік та стану готовності гуртожитків університету до прийому студентів.

Насамперед, за доброю традицією, очільник університету, доктор історичних наук, професор, академік Віктор Коцур, від імені керівництва університету, всього професорсько-викладацького та студентського колективів нашого навчального закладу привітав з минулими ювілейними датами в житті науково-педагогічних кадрів та працівників університету: кандидата психологічних наук, доцента кафедри менеджменту освіти і практичної психології університету Світлану Бєлякову; кандидата історичних наук, доцента кафедри загальної історії, правознавства і методик навчання Тетяну Ткаченко; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Олену Борисову та коменданта гуртожитку №1 Любов Мойсіяху. Із побажаннями міцного здоров’я та безмежного особистого щастя і достатку Віктор Петрович, під оплески членів ректорату, подарував чарівним ювіляркам букети пахучих квітів та пам’ятні сувеніри на добру згадку.

Повернувшись до обговорення порядку денного, ректор доповів присутнім про вдосконалення системи внутрішнього контролю забезпечення якості освіти. Віктор Петрович розділяє думку про те, що нині ми повинні готувати педагогів не відірвано від умов Нової української школи. Нині надзвичайно актуальним постає питання про інтеграцію відповідних курсів, програм, документів та освітніх стандартів. Вже довгий час в нашому закладі вищої освіти мають місце окремі фрагменти моніторингу якості освіти, тому наш університет, як і кожен в Україні, має сформувати новий потужний структурний підрозділ – відділ моніторингу якості освіти.

Про план проведення наукових конференцій, включених до переліку МОН України, у ході обговорення наступного питання порядку денного, доповів проректор з наукової роботи Сергій Рик. Сергій Миколайович ознайомив присутніх із результатами проведення різноманітних конференцій на базі університету у 2018 році, та зазначив, що на 2019 рік у сковородинівській альма-матер заплановано проведення ще більшої кількості конференцій, а саме сімнадцяти: шести міжнародних, однієї всеукраїнської та десяти інтернет-конференцій. Варто відмітити, що всі конференції що проводяться в закладах вищої освіти України затверджує МОН України, віднедавна, вимагаючи від навчальних закладів детального обґрунтування мотивів її проведення, чіткого інформаційного листа, гарного анонсування та масштабного оприлюднення її результатів у медіа та всесвітній павутині.

Велику дискусію у членів ректорату викликало обговорення третього питання порядку денного, у ході якого перший проректор університету Валерій Хомич поділився з присутніми думками і пропозиціями щодо формування вартості надання освітніх послуг у 2019-2020 навчальному році. Валерій Феодосійович зазначив, що він постійно моніторить вартість навчання в регіоні, у колег та партнерів університету, навчальних закладів що готують фахівців за подібними спеціальностями. У цьому році він проаналізував сім закладів вищої освіти, що є найбільш дотичними до нашого закладу вищої освіти, оперуючи їх минулорічними даними. Валерій Хомич зазначив, що нині нижчою ніж в Переяславі є вартість лише у трьох навчальних закладах, але вона є несуттєвою. У чотирьох закладах вищої освіти вартість є дещо вищою, але нині існують деякі ризики, які зобов’язують нас прискіпливіше подивитись на формування вартості навчання, зокрема пункт 12 ЗУ «Про державний бюджет України на 2019 рік», в якому Кабінету міністрів України доручено запровадити механізм індикативної собівартості в обсягах мінімального розміру вартості навчання за кожною спеціальністю відповідно до ліцензійних умов. Вартість ця може відрізнятися від нормативів чисельності, але розрахунок іде на 10,5-12,5 студентів на одну ставку, а збільшення студентів на одну ставку здешевить підготовку фахівців. Після ознайомлення Валерієм Феодосійовичем присутніх із перспективами формування вартості навчання на 2019-2020 навчальний рік розпочалась фаза дискусії щодо визначення оптимальної вартості навчання, що відповідатиме вимогам часу та реаліям буття нашого закладу вищої освіти. Вартість надання освітніх послуг буде остаточно визначено та оприлюднено вже найближчим часом.

Про стан готовності гуртожитків університету до прийому студентів розповів проректор з науково-педагогічної роботи Валерій Троценко. Валерій Володимирович ознайомив із результатами проведення зимового переселення бажаючих студентів університету до гуртожитку №2 у зв’язку із збереженням енергоефективності університету. Проректор вніс пропозицію переселити студентів згідно їх постійних місцерозташувань в гуртожитках в період 13-15 лютого 2019 року.

У блоці обговорення «Різне» присутніх було ознайомлено з останніми листами МОН України та проговорено поточні робочі плани університету на кілька найближчих тижнів.

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”13693,13692,13691,13690,13689,13688″]
Перейти до вмісту