Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > В УГСП презентували «Центр науки» – інтерактивну біологічну виставку, яка вже не залишила байдужими сковородинівців

У вівторок, 15 жовтня 2024 року, в укритті центрального корпусу Університету Григорія Сковороди в Переяславі презентували «Центр науки»   місце, де можна навчатися та розважатися водночас, пізнавати світ, вивчати явища природи, досліджувати фізичні властивості речовин та експериментувати. Мова про 13 експонатів, які спрямовані покращити навчальний процес та допомогти студентам-сковородинівцям краще засвоїти матеріал.

Старт діяльності Центру, метою якого є популяризація науки серед жителів громади й підвищення освітнього рівня завдяки науково-просвітницькій діяльності в УГСП, завітав дати до закладу завітав директор освітніх програм та програм співпраці з Україною Роберт Щесни,  керівник «Центру науку» у місті Тернопіль Михайло Сиротюк та начальник відділу освіту Переяславської міської ради Петро Ярмоленко.

Ініціативу створення Центру науки впроваджують міжнародна організація «Humanitarian Innovation Group» за сприяння Міністерства молоді та спорту Україні та місцевої влади на базі Центру молодіжних ініціатив. У Переяславі він став платформою, де мешканці громади можуть не тільки вивчати теорію у сфері науки, а ще й вдосконалювати свої наукові здібності на практиці. Наразі в Україні, включно з переяславським, вже функціонують 4 наукові простори.

Спершу з вітальним словом до присутніх звернувся ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур:

«Ми вже давно обговорювали про можливості по створенню чи розміщенню такого центру. Було багато варіантів і можливостей, але коли випала нагода саме на базі нашого закладу розмістити такий Центр, ми з Андрієм Іващенком одразу ж загорілися такою ідеєю, адже УГСП і наші молоді люди мають велику потребу у такій освітній можливості.  Уже бачив як це все працює, і розумію що це корисно для студентів факультету природничої освіти, як вже незабаром стануть педагогами. Сподіваємося на подальшу співпрацю, і ще не на одну таку виставку. Можливо, скористаємося тим що вона пересувна, і покажемо її і в інших, сусідніх громадах. Знаю, що цей проєкт принесе багато користі молоді нашої громади».

Натомість начальник відділу освіти Переяславської міської ради Петро Ярмоленко висловив приємність від перебування в альма-матер та зауважив:

«Ми тісно співпрацюємо з університетом. Думаю, що ця лабораторія стане в пригоді і студентам, і учням шкіл нашої Переяславської громади. Можливо, вона дійсно помандрує. Вдячний за цю можливість, і всім надсилаю найкращі побажання».

Безпосередню роботу виставки відкрив директор освітніх програм та програм співпраці з Україною організації «Humanitarian Innovation Group» Роберт Щесни:

«У першу зиму повномасштабного вторгнення ми почали робити «Пункти Незламності». Було багато викликів, але ми вирішили побудувати безпечний простір у Тернополі, але вирішили не зупинятися на звичних і щоденних вимогах, і аби ця історія була не тільки про те аби випити чаю, зігрітися і вижити. Спершу додали до цього освітню зону для дітей, а потім Міністерство молоді і спорту попросило нас розширити програму на іншій локації. Серед інших набрали більш чотири надійні міста-партнери, зокрема Переяслав та його молодіжний центр «Зустріч». Наша ідея полягає в тому, що оскільки в Україні менше населення ніж у держави-ворога, ми маємо прискорити прогрес у п’ять разів. Це чиста математика, наша місія і наше завдання. Тому наше завдання – всіляко допомогти прискоренню таких процесів, допомогти тим хто створює для цього усі умови. Тому нині ми у вас, і вже думаємо над тим, аби з часом привезти вам ще щось нове для інноваційної освіти. Хочемо показувати їх учням, студентам, педагогам і батькам».

Після цього всіх запросили на оглядини до виставкової зали, яка присвячена людині та її тілу, органам чуття та сприйняття. Це експериментальний проєкт, який дасть змогу педагогам доповнювати її різними експериментами.

Експонати, які представлені в біологічній виставці та з якими познайомилися сковородинівці:

  • Людина-пазл. Всередині тіла знаходяться моделі органів людини. За його допомогою студент в реальному часі може зрозуміти побудову організму.
  • Перевернутий зір. За допомогою спеціальних окулярів потрібно скласти простий пазл з чотирьох елементів. Складнощі додає той факт, що учень бачить загальну картину перевернутою: положення рук дзеркально змінюється.
  • Рівновага. Експонат допоможе зрозуміти, як працює вестибулярний апарат людини. Треба стати на півкулю і провести кульку по лабіринту. Тиск у півсфері регулюється у залежності від віку та здібностей учня.
  • Стрес. Ця модель живиться від мережі. Потрібно провести електрод, не торкаючись макету. Модуль помилок показує кількість доторків.
  • Головоломки. Спрямовані покращувати вирішення логічних завдань, що вимагають від гравця задіяння логіки, стратегії, інтуїції та іноді ерудиції й уважності.
  • Радіо в зубах. Експериментальним шляхом показано кісткову провідність. Якщо зубами доторкнутися до електрода, то учень почує всередині голови звук.
  • Кут зору. На експонаті встановлено фішки, за допомогою яких можна визначити власний кут зору.
  • Дзеркало Франкенштейна. Дві людини сідають навпроти і бачать своє зображення тільки на половині полотна. Також своєрідна головоломка, яка показує роботу головного мозку людини, який, у свою чергу, чинить спротив побаченому.
  • Фантомний біль. За допомогою цього експонату демонструється, як працює нервова система.
  • Гнучкість. Учні мають по черзі присідати і визначати, хто далі зможе дотягнутися до носочків ніг. Наочно показує, як функціонально працює тіло.
  • Симетрія обличчя. Встановлені дзеркала показують, що наше обличчя не симетричне. Можна побачити різницю та визначити де є не співпадіння.
  • Набір для навчання домедичної медицини. Представлено базовими компонентами, які з часом можна доповнити.

Сковородинівці різних спеціальностей, а також викладачі та гості, залишилися у приємному враженні від побаченого і пообіцяли неодмінно привести сюди друзів і студентів аби показати їм те, яким цікавим може бути навчання та позанавчальні можливості, які розширюють знання.

Віримо, що протягом перебування виставки в стінах УГСП вона стане платформою, де усі охочі зможуть не тільки вивчати теорію у сфері науки, а ще й вдосконалювати свої наукові здібності на практиці. Зауважте, що все це – повністю безкоштовно. Проєкт реалізується в Україні лише у 5 містах – Тернополі, Вінниці, Ніжині, Кам’янському та Переяславі.

Слід зауважити, що грантодавцем проєкту, який займається створенням можливостей розвитку молоді, є організація HIG (Humanity Innovation Group). Саме вони знаходять донорів та виготовляють подібні інтерактивні виставки. Одним з партнерів HIG є благодійний фонд німецької компанії Lufthansa. Проєкт реалізується в рамках програми «Молодіжні центри і наука» за підтримки Міністерство молоді та спорту УкраїниПершого державного музею наукиГО «Академія розвитку громадянського суспільства»факультету природничої освіти Університету Григорія Сковороди в ПереяславіПереяславської міської ради.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту