Продюсер «1+1 media», засновник проєкту «Реальна історія» Акім Галімов став першим гостем проєкту «Платформа можливостей» в УГСП цієї осені

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Продюсер «1+1 media», засновник проєкту «Реальна історія» Акім Галімов став першим гостем проєкту «Платформа можливостей» в УГСП цієї осені

11 жовтня 2024 до Університету Григорія Сковороди в Переяславі в рамках партнерського проєкту «Платформа можливостей» завітав продюсер «1+1 media», засновник проєкту «Реальна історія» Акім Галімов. На зустріч у 114 аудиторії Центр інноваційного навчання та трансферу технологій («Innovation Training & Tech Transfer Center») прийшло чимало здобувачів, науковців та співробітників, містян та усіх охочих поспілкуватися із відомим журналістом, що привертає увагу до незвіданих сторінок української історії.

Розпочав Акім із розповіді, що Переяслав близьке для нього місце:

«Під час зйомок наших проєктів, ще до повномасштабного вторгнення, ми працювали на розкопках де під саркофагом накриті залишки церкви часів Київської Русі. Працювали тоді з місцевими істориками й археологами. Ви живете й навчаєтесь в історичному місті. Переяслав – це одне з трьох  міст (Київ, Чернігів), які формували Київську Русь», – згадує гість й зазначає, що дуже чудово, що місто повернулось до своєї історичної назви. За його словами це показує, що ми повертаємось до свого коріння.

Подальший формат зустрічі набув вигляду квізу під час якого присутні мали можливість перевірити свої знання з історії України. Питання варіювалися від загальних фактів до специфічних моментів, які знають лише найвідданіші шанувальники проєкту «Реальна історія». Після кожної правильної відповіді історик детальніше розповідав про відповідний історичний період або постать. Переможець квізу отримав цінний приз – книгу Акіма Галімова «Книга Українські палаци. Відновлення історії. Золота доба».  Учасникам дуже сподобався такий формат, адже він дозволив інтерактивно залучити всіх присутніх в обговорення.

Після захоплюючого квізу, під час якого учасники продемонстрували глибокі знання з історії України, слово для рефлексій взяв ректор УГСП Віталій Коцур:

«Ви як історик робите набагато більше аніж більшість академічних істориків. Спілкуючись з Вами я погоджую з думкою, що нашу історію потрібно по-новому писати, вчити. Історія має бути національною», – зазначив Віталій Вікторович й закликав всіх вчити історію тому, що це надзвичайно важливо.

Під час дискусії пролунало багато цікавих запитань, серед яких було й таке «Як вважаєте чи немає загрози, що знову ми почнемо бачити історію України маленькою?»:

«Я вважаю, що нам не слід боятися терміна «переписати» історію. Історія – це те, як ми формуємо нашу власну розповідь, що віримо у себе. Коли обговорюємо різні події, ми додаємо сучасний аналіз, щоб зрозуміти їх значення. У нас були унікальні моменти, яких не було в інших народів. Наша історія України справді унікальна, але це не означає, що вона цікавіша за історії інших. Ми маємо те, чого немає в інших, і саме в цьому полягає наша унікальність».

Ще одне питання яке звучало так «Яка, на вашу думку, подія в історії України є важливою для становлення держави, але залишається поза увагою?»:

«Я вважаю, що доба Української Народної Республіки була абсолютно на маргінесі, але насправді стала поштовхом для створення УПА. УПА, у свою чергу, надихнула шістдесятників, а ті вже відкрили шлях до незалежної України. Це все – один ланцюг, який почався саме з Української Народної Республіки. Відтоді, з моменту незалежності, ми також маємо Помаранчеву революцію і прихід Віктора Ющенка до влади, що стало основою нашої стійкості сьогодні».

«Любіть Україною, досліджуйте її, ставайте істориками та журналістами або обирайте будь-яку іншу професію, але завжди залишайте частинку себе в Україні», – такими словами завершив зустріч Акім Галімов.

Зустріч з новим гостем Університету Григорія Сковороди в Переяславі залишила враження не лише глибокого професіоналізму, а й щирого захоплення Галімова історією України. Нехай про цю прекрасну нагоду вам завжди нагадують світлини від нашої колеги Ірини Середи, на яких ви неодмінно знайдете себе, і які, віримо, розмістите у соцмережах не забувши відмітити сторінки університету, організаторів та нашого гостя. Знайти їх можна тут: https://gallera.io/g/8623-irina/180333-akim-galimov.

Усі присутні відзначили важливість подібних заходів, що допомагають зберегти пам’ять про минуле і надихають на нові відкриття.

Зустріч було організовано Відділом інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю та Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету. Незабаром організатори розкажуть про свої майбутні плани щодо гостей.

АВТОР: АННА СТЕШЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту