Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Ментальне здоров'я > В УГСП в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської відбувся День спільнодії

26 вересня 2024 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся унікальний захід – День спільнодії, присвячений підтримці ментального здоров’я в рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської. Спільнота фахівців у галузі психосоціальних послуг обговорила важливі питання збереження та відновлення психологічного благополуччя населення.

З вітальним словом до десятків гостів, викладачів та студентів, що зібралися у конференц-залі імені Василя Сухомлинського, звернулася кандидатка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри практичної психології, регіональна консультантка Всеукраїнської програми «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської Вікторія Вінс:

«Я рада, що проблеми ментального здоров’я знову збирають і гуртують нас навколо вирішення надзвичайно важливої задачі для нашого суспільства – нарощення нашої стійкості і ментального здоров’я задля перемоги. Маємо виграти цю війну не лише фізично, а й на екзистенційному рівні», – зазначила Вікторія Анатоліївна.

Пояснила ключовий задум цієї події керівниця Центру ветеранського розвитку Університету Григорія Сковороди в Переяславі, психологиня Тетяна Кузьменко:

«Сьогодні ми об’єдналися, під запитанням «Ти як?», бо чітко розуміємо, що довготривалий період ми стійко йшли до святої перемоги України. На цьому шляху чимало викликів, і найперше перед нами як особистостями: представниками освітньої і медичної галузі, міських і громадських організацій. Тут і зараз кожен із нас має змогу бути частиною відповіді на це запитання – «Ти як?». Більше того не просто як особистість, а як професіонал. Тут зібралися фахівці великої кількості галузей, здобувачі освіти. Основна місія нашого закладу освіти – це підготовка висококваліфікованих спеціалістів, зокрема тих фахівців які далі будуть надавати психосоціальні й ряд інших освітніх послуг. Є таке чудове твердження «Нічого без нас – про нас». Маємо бути активними учасниками формування державної та регіональної політики, розробки програм психосоціальних послуг згідно до наших потреб. І все це в наших руках. Сьогодні наша задача не просто зустрітися й надати формальну відповідь на питання «як ми», а об’єднатися й вибудувати певну стратегію вирішення тих всіх викликів, які перед нами стоять»

У ході роботи круглого столу «Партнерство заради збереження і відновлення ментального здоров’я», який об’єднав ключових спікерів з різних сфер. Мав що сказати голова громадської організації «Зелена Смуга» керівник проєкту та співавтор посібника «Як досягти кар’єрного успіху після військової служби», військовий медик Олександр Куклишин.

«Зелена смуга» – це міжнародний символ єдності ветеранів. Нині тут відбувається надзвичайно важливий захід для нас, як для організації, що працює з 2014 року, і де більшість членів – учасники російсько-української війни, лікарі що працювали в медичній евакуації, учасники міжнародної місії в Іраку. Ми часто спілкуємося про досвід воєн, який не завжди буває тотожним і релевантним. Провели понад сотню операцій по нашій медичній кваліфікації – відновлення зору, понад тисячу медичних консультацій. Героям часто кажуть «Повертайтесь живими», але мало хто знає що робити далі. Бачимо проблему ментального здоров’я, психологічної реабілітації і зайнятості. Нами створено освітній серіал для ветеранів «Як знайти бажану роботу після військової служби» у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством у справах ветеранів України, інших партнерів, українських та американських ветеранських організацій», – зазначив пан Олександр та розповів про міжнародний досвід, зокрема запозичений у 2019 році командою проєку у Сполучених Штатах Америки. Загалом, він полягає в тому, аби, найперше, порятувати душу. Куклишин наголосив на важливості підтримки Центрів ветеранського розвитку, зокрема в регіонах, які допомагають військовим адаптуватися до життя після повернення з війни. У цей день він передав університету примірники посібника «Як досягти кар’єрного успіху після військової служби», який надає дієві рекомендації та інструменти, необхідні для визначення майбутньої кар’єри, а також окреслює подальші кроки для досягнення успіху в обраній цивільній справі після закінчення військової служби. Його підготовлено на основі практичного досвіду з використання ефективних американських інструментів підготовки військовослужбовців до цивільного життя, а також матеріалів Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки – програми допомоги в перехідний період (Transition Assistance Program).

«Ментальне здоров’я стосується не тільки ветеранів, а й всіх інших в наш складний і тривожний час. Багато викликів, на які потрібен ресурс не просто жити, а й надавати допомогу комусь – творити, відновювати сили тренінгами, зустрічами і спілкуванням, мистецтва. Тому уся діяльність соціального напрямку в першу чергу направлена на дітей, родини військових. Цим займаються усі структурні підрозділи органів місцевого самоврядування нашої громади. Величезна заслуга Університету Григорія Сковороди в Переяславі полягає у підготовці фахівців, що готові працювати у цьому напрямі», – зазначила, своєю чергою, заступниця голови Переяславської громади Оксана Степаненко навівши конкретні приклади з нашої громади та задекларувавши підтримку Переяславської міської ради у цьому напрямі.

Надалі присутні спілкувалися про потреби спільної мультикоманди для їх подальшої реалізації. Психологиня Центру життєстійкості Переяславської громади Світлана Шевченко поділилася першими напрацюваннями та рефлексіями щодо діяльності цієї інституції, яка у червні цього року почала діяльність у нашому місті на вулиці Професійній, 11. Зізнається, організація не чекає що прийдуть до неї – вони самі йдуть в люди. Приміром, завтра (у суботу, 28 вересня – прим.авт.) їх можна буде побачити на центральній площі міста.

Пізніше про Центр спільностворення «Любомир» розповідала його очільниця Любов Онопрієнко. Нині організація сконцентрувалася над наданням волонтерських послуг. Знаходиться за адресою вулиця Шевченка, 3 у Переяславі.

Проректор із навчально-методичної роботи Університету Григорія Сковороди в Переяславі Вячеслав Різник у вітальному слові до учасників зазначив наступне:

«Такі заходи є надзвичайно важливими. Маємо низку гострих питань щодо того, як нам далі будувати країну. Як творити спільноти будувати місточки. Наша сила у єдності, наша сила – у спільноті. Нехай наша спільна дія продовжується. Не маємо права розглядати себе чи когось у якості жертв, а бути вільними діячами своїх діячів і доль. Підтримуймо і цінуймо один одного, будуймо спільноти. Як казав Григорія Сковорода, «Копай криницю для тої води, яка зросить і твою оселю, і сусідську».

Натомість декана факультету мистецтва, менеджменту, педагогіки й психології, професор Наталія Ігнатенко зауважила, що цей захід об’єднав справді небайдужих людей, які ревно намагаються допомогти іншим. Уже багато років, ще задовго до початку війни, кафедра практичної психології та факультет займалися цими питаннями. Зазначає, відтоді й донині зроблено багато. Свою тезу підкріпила великою кількістю прикладів. Наостанок виступу поділилися своїм баченням розвитку галузі, їх мережуванням у громадах, та закликала до єднання зусиль.

Майже наостанок представник неприбуткової організації «Nova Ukraine» Ігор Нощук розповів про цю організацію, що займається наданням гуманітарної допомоги Україні та, заснована вихідцями з України, займається підвищенням обізнаності про Україну в Сполучених Штатах, а також в решті світу. Завдяки пожертвам звичайних американців вони фінансують різні заходи, спрямовані на допомогу народу України: збори коштів, культурні заходи, зустрічі з українськими знаменитостями, круглі столи, присвячені Україні. Також співпрацюють з некомерційними організаціями та волонтерами на місцях, щоб просувати цю місію. З 2014 року вони надіслали Україні допомоги на понад 150 мільйонів доларів. Нощук закликав присутніх не нехтувати можливістю просити кошти на важливі ініціативи які зміцнюють Україну, зокрема заходи декомпресії для військовослужбовців.

«Ми вручну відбираємо найбільш вражаючі та ефективні ініціативи, а потім гарантуємо їхній успіх. Поєднуючи західну громадськість з українським суспільством, ми є рушійною силою позитивних змін. Ми уявляємо собі майбутню Україну, де кожен буде насолоджуватися свободою, миром і процвітанням. Тому ми плекаємо громадянське суспільство в Україні, просуваємо культуру та пропонуємо життєво важливу допомогу незахищеним верствам населення», – йдеться на сайті ініціативи.

Після теоретичної частини, з 14:00 учасники мали можливість взяти участь у практичних майстер-класах об’єднаних темою «Осінній вайб ментального здоров’я». Тут провідні психологи університету поділилися сучасними підходами до розвитку емоційного інтелекту та методами підтримки гармонії. Ірина Малашевська провела майстер-клас з музикотерапії, а Марина Хараджи та Людмила Карпік показали учасникам, як віднайти внутрішню гармонію на занятті «Сяйво в тобі». Максим Бут, психолог-онлайн, запропонував техніки підтримки гарного настрою за будь-яких обставин.

У той же час, у конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбулася ще одна важлива подія – було підписано договір про співпраця між Університетом Григорія Сковороди в Переяславі в особі ректора Віталія Коцура та громадською організацією «Зелена Смуга» в особі її голови Олександром Куклишиним. Метою договору є встановлення стратегічної співпраці та визначення шляхів взаємної підтримки та забезпечення таких напрямів співпраці:

  • створення умов для конверсії, соціальної адаптації та науково-професійної перепідготовки військових кадрів, ветеранів та членів їх сімей;
  • консолідація зусиль інститутів та інституційних суб’єктів, які сприяють процесу конверсії, науково-професійної перепідготовки та соціальної адаптації військових кадрів, ветеранів шляхом проведення навчальних занять;
  • здійсненню наукового консультування;
  • організації та проведення курсів, семінарів, практикумів, тренінгів, стажувань; організації та проведенню заходів з працевлаштування (форумів, семінарів, конференцій, зустрічей тощо), наданню освітніх послуг на підставі визначення актуальних викликів бізнес-середовища, новітніх досягнень науки та закордонного досвіду.

Йдеться про визначення уповноважених осіб для проведення консультацій і розробку пропозицій щодо спільної реалізації завдань та заходів, спрямованих на досягнення мети цього Меморандуму; проведення спільних заходів: робочі зустрічі, наради, круглі столи. семінари, тренінги, лекції, конференції для обговорення питань, пов’язаних із реалізацією заходів у рамках співпраці, а також розробку та затвердження плану спільних дій у межах компетенції сторін. Також планують залучати до спільної діяльності представників органів державної влади, громадських організацій відповідно до чинного законодавства та попередніх домовленостей із ними.

Завершили день спільнодії біля нововідкритого фонтану на території університету – тут до уваги учасників було запропоновано танцювальний флешмоб і рефлексію з іграшками та 25 кольоровими парасольками.

Захід став частиною національної ініціативи, яка покликана зменшити стигматизацію психологічної допомоги та підвищити рівень свідомого ставлення до власного ментального здоров’я серед українців.

АВТОР: МАКСИМ ЛЕВЧЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту