Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Представники УГСП долучилися до Всеукраїнського форуму «Українська ідентичність»

23 вересня 2024 року доктор історичних наук, кандидат політичних наук, професор, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри публічного управління та адміністрування, декан факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Вячеслав Редзюк та кандидат історичних наук, доцент кафедри публічного управління та адміністрування, кафедри політології Леся Коцур долучилися до Всеукраїнського форуму «Українська ідентичність» який проходив у місті Дніпро.

Метою заходу було формування української громадянської ідентичності у населення на основі суспільно-державних (національних) цінностей (самобутність, воля, соборність, гідність) й реалізація державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності органами місцевого самоврядування. Учасниками стали 210 осіб, зокрема посадові особи органів місцевого самоврядування й члени Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Форум модерувала директорка КЗ «Обласний центр молодіжної роботи, утвердження української національної та громадянської ідентичності» Оксана Рудковська. З вітальними словами виступили Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов (дистанційно), Міністр молоді та спорту України Матвій Бідний, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак, Голова Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад, голова Новоукраїнської громади Олександр Корінний.

У плані заходу відбулась панельна дискусія «Українська національна та громадянська ідентичність: проблеми та виклики, що стоять перед Урядом» модератором якої була заступник голови Дніпропетровської обласної військової (державної) адміністрації Ірина Грицай. Серед спікерів дискусії: заступник Міністра молоді та спорту України Андрій Чесноков, заступник Міністра у справах ветеранів України Фархал Фархадов, заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, заступниця начальника управління утвердження української національної та громадянської ідентичності – начальник відділу формування та координації політики Міністерство молоді та спорту України Наталія Гонтаренко. Остання продемонструвала презентацію на тему «Стратегії утвердження української національної та громадянської ідентичності на період до 2030 року та Державної цільової соціальної програми з утвердження української національної та громадянської ідентичності на період до 2028 року». Аналітик консалтингової компанії CIVITTA Андрій Ковальов провів організаційний аудит у сфері утвердження національної та громадянської ідентичності.

Надалі голова Фонду родини Богдана Гаврилишина Маріанна Єлейко провела другу панельну дискусію «Українська ідентичність та  громадянське суспільство: можливості та виклики». Її спікерами стали керівник проєкту підтримки громадянського суспільства та молоді програми розвитку ООН в Україні Вікторія Демідова, керівниця напрямку «Соціальна згуртованість» проєкту USAID «Мріємо та діємо», що реалізується IREX в Україні Людмила Красницька, керівник компоненту Залучення громадян Проєкту USAID «Говерла» Анатолій Левчук (дистанційно), керівник відділу впровадження національних проєктів благодійної організації «БФ «МХП – Громаді» Володимир Панченко, завідувач кафедри журналістики та PR-менеджменту, кандидат філологічних наук, доцент Національного університету «Острозька академія» Роман Шулик, заступник начальника управління молоді та спорту Київської обласної державної (військової) адміністрації Світлана Назарук й ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур. Він, у рамках форуму, представив стратегію, можливості та позитивні кейси університету по формуванню національної та громадської ідентичності.

«Стратегія УГСП спрямована на утвердження національної ідентичності через освіту, підтримку ветеранів та інформаційні кампанії. Це чітко узгоджується з державною політикою, яка акцентує національно-патріотичне виховання та зміцнення громадянського», – прокоментував у соціальних мережах Віталій Вікторович. Більше деталей про ці проєкти знайдете тут.

Згодом відбулися практичні кейси реалізації державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності. Їх модерувала кандидатка філологічних наук, доцентка Національного університету «Дніпровська політехніка», автор та  ведуча телевізійної програми «ProМовУ» Ксенія Тараненко.  Спікерами, що говорили про створення та діяльність Координаційних рад з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності стали: перший заступник голови Звягельської районної державної (військової) адміністрації Юрій Оханський, заступник голови Звягельської міської ради Наталія Борис й начальник відділу КЗ «Дніпропетровський обласний центр молодіжної роботи, утвердження української національної та громадянської ідентичності» ДОР Світлана Пархомук.

Національно-патріотичне та військово-патріотичне виховання, а також громадянська освіта є ключовими елементами для зміцнення української національної та громадянської ідентичності. Спікерами цієї дискусії стали: заступниця голови Всеукраїнської громадської організації «Молодий Народний Рух» (практичний кейс «Про здійснення заходів національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання молоді інститутами громадянського суспільства, у тому числі тих, що реалізовуються за фінансової підтримки держави») Валентина Курник; заслужений діяч мистецтв України, радник Міністра культури України (2018-2019), продюсер футбольного клубу зірок естради та кіно України «Маестро», засновник школи безпілотних систем «Maestro Air Bro» Влад Сотніков; маркетинг директор ФК «Маестро», співзасновник школи безпілотних систем «Maestro Air Bro» Анатолій Полковніков; актор театра та кіно, телерадіо ведучий, волонтер (практичний кейс «Вплив лідерів думок на формування національної ідентичності та патріотичної свідомості») Андрій Джеджула; начальник управління з питань культури та спорту Дніпропетровської обласної ради практичний кейс «Культурологічні проєкти в територіальних громадах» Лілія Гіренко; кандидатка історичних наук, доцент Університету митної справи та фінансів, голова громадської організації «Яскрава країна» (практичний кейс «Громадські організації, як складова можливостей впровадження української ідентичності») Ольга Обласова, кандидат філологічних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарної освіти комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради», член Національної спілки письменників України, автор дитячих книжок (практичний кейс «Нова література для впровадження національної ідентичності» Олена Федіна, керівник з розвитку ТОВ МOVA I KO (практичний кейс «Українська мова для бізнесу») Наталія Маслюк, кандидатка історичних наук, зав кафедрою історії України Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (практичний кейс  «Впровадження нової освітньої програми «Історія україністики та прикладна історія») Ольга Посунько.

Форум проводився Міністерством молоді та спорту України спільно з управлінням молоді та спорту Дніпропетровської обласної військової (державної) адміністрації та у співпраці з Всеукраїнською асоціацією об’єднаних територіальних громад. Участь у ньому стала важливим кроком для Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Представники університету не лише ознайомилися з актуальними тенденціями у сфері формування національної ідентичності, а й поділилися власним досвідом та ініціативами.

АВТОР: АННА СТЕШЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту