Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Захисти дисертацій PhD > 16 серпня – день народження нового доктора філософії PhD в стінах УГСП: вітаємо із захистом Катерину Бєлоусову

16 серпня 2024 року у конференц-залі імені Василя Сухомлинського було прийнято до захисту дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 053 Психологія Бєлоусової Катерини Валеріївни на тему «Психологічні чинники адаптації тимчасово переміцених осіб до нових умов життєдіяльності під час війни».

Науковим керівником роботи виступила доктор психологічних наук, професорка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Волженцева Ірина Вікторівна.

Дослідження присвячено теоретичному й емпіричному вивченню проблеми адаптації у період воєнного конфлікту, пов’язаної з необхідністю прискорення даного процесу у тимчасово переміщених осіб до нових умов існування, з огляду на відсутність у психологів психодіагностичних методик та оптимізаційних засобів, необхідних для забезпечення успішної адаптації.

«Актуальність дослідження зумовлена потребою вирішення проблеми переміщення осіб до нових умов життєдіяльності в умовах постійних економічних, соціальних, політичних змін, спричинених наслідками воєнного конфлікту. Громадянам, які опинилися у цих умовах, важливо адаптуватися до нових умов власного існування та певного рівня життєдіяльності під час війни. Одним із важливих та ефективних шляхів прискорення адаптації переміщених осіб в нове соціальне середовище є оптимізація психологічного способу життя, актуалізація міжособистісних стосунків, соціальних контактів, за рахунок яких поліпшуються професійні, економічні, побутові, особисті проблеми. Сьогодні психологічна адаптація сприймається не як пристосування людини до вже сформованих вимог нового середовища, а як багатоаспектне, різнопланове явище, важливий компонент життя людини, сукупність властивостей індивіда, що зумовлюють рівень його пристосування до нових умов природного і соціального середовища; як система заходів, спрямованих на формування поведінкових і психологічних процесів, що дозволяють людині адекватно реагувати на зміни у навколишньому середовищі для узгодження індивідуальних цінностей, переконань та суспільних норм», – йдеться у анотації до дослідження.

Наукова спільнота високо оцінила актуальність дисертаційної роботи та її важливе теоретичне і практичне значення в умовах розвитку сучасної ситуації в Україні та психології як науки.

Шановна Катерино Валеріївно!

Вітаємо вас із важливим етапом у вашій науковій діяльності – захистом дисертації на здобуття ступеня доктора філософії. Ваша дослідницька робота є надзвичайно актуальною та важливою у нинішніх умовах.

Бажаємо вам нових звершень та подальших наукових досягнень. Нехай ваша робота стане вагомим внеском у розвиток психології та допоможе багатьом людям подолати життєві виклики. Попереду ще багато перемог, і ми переконані, що ваш шлях у науці буде сповнений успіхів і натхнення!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту