Екосвідомі сковородинівці продовжують проєкт «Тотальна Екологізація Міста Переяслав» (ТЕМП): які здобутки мають та як до нього долучитися

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Екосвідомі сковородинівці продовжують проєкт «Тотальна Екологізація Міста Переяслав» (ТЕМП): які здобутки мають та як до нього долучитися

У Переяславі, зокрема околицях студмістечка, триває проєкт «Тотальна Екологізація Міста Переяслав» (ТЕМП) започаткований в рамках всеукраїнської ініціативи «ЕКОноміка мрії», до якого Переяслав долучився 5 жовтня 2023 року. Ініціатором виступила викладачка кафедри професійної освіти факультету фінансово-економічної і професійної освіти, засновниця та керівниця ГО «Бізнес. Інновації. Туризм» (ГО «Б.І.Т.») Марина Калашник.

Повідомляється, що основна мета проєкту ТЕМП – створення системи збору та переробки вторинної сировини в Переяславі та на території студмістечка. Він має на меті не лише підвищити рівень екологічної свідомості, але й зробити місто та кампус УГСП чистішим та зменшити обсяги сміття, що потрапляє на полігони.

З 5 жовтня 2023 року команда ТЕМП розпочала збір вторинної сировини.

  • РЕТ-пляшки: зазвичай з-під напоїв, газованої води, слабоалкогольних напоїв, пива, оцту. Не збирають: пляшки з-під олії, непрозорі пляшки з-під енергетичних напоїв.
  • HDPE-флакони: з-під миючих засобів. Не збирають: пляшки з-під йогуртів, кисломолочних продуктів, білі пляшки з-під молока.
  • Кришечки: HDPE (напої, пиво, дитячі пюре), LDPE (бутильована вода), PP (Tetra Pak, йогурти, молоко в пляшках). Не збирають: кришечки з-під зубних паст, косметичних засобів, мастила, олії.
  • Папір: білий папір А4, картон (гофра), газети, журнали. Не збирають: чеки, мокрий папір, з залишками їжі, серветки, туалетний папір, стаканчики і тарілки з паперу.
  • Метал: жерстяні бляшанки (чисті консерви), алюмінієві бляшанки (пивні, газовані напої). Не збирають: брудні з залишками їжі.
  • LED-лампочки
  • Електронні цигарки

Наразі, за перший період збору, було зібрано:

  • РЕТ і HDPE – 283 кг.
  • Картон – 186 кг.
  • Книги/журнали – 139 кг.
  • Офісний папір – 133 кг.
  • Алюмінієві банки – 6 кг.

Разом це становить 747 кг вторинної сировини, за яку було виручено 3050 гривень і 50 копійок. Усі кошти було перераховано на монобанку проєкту «ТЕМП». Зібрані кошти будуть використані для встановлення спеціалізованих баків для сортування сміття. Команда ТЕМП закликає всіх небайдужих жителів Переяслава й студмістечка долучитися до проєкту, підтримавши його фінансово або приносячи розсортоване сміття.

Зверніть увагу!

  • Усі матеріали повинні бути розсортовані за видами.
  • Упаковка має бути чиста та суха, вимита від залишків їжі.
  • Стиснута та компактна упаковка.
  • Кришки збираємо окремо.

Основний пункт збору – мультимагазин «Студент+» (Переяслав, вулиця Ярослава Потапенка, 60Б)

«Уже сьогодні можемо з радістю повідомити, що ми знайшли компанію ТОВ «ВТОРМА ЮА», яка погодилась закуповувати у нас наше сміття, але в нас важлива місія – накопичити його від 1 тонни. Нині ми накопичуємо кошти щоб встановити спеціалізованні баки для сортування. Тож ми закликаємо всіх небайдужих і ЕКО-свідомих переяславців долучитися до нашого проєкту, підтримавши нас фінансово на рахунок монобанки, або ж приносити сортоване сміття, виключно яке вказане вище. Ми не зупинимося на досягнутому! Запрошуємо всіх приєднатися до нашого проєкту, щоб зробити Переяслав та околиці рідного університету ще чистішими та екологічнішими», – розповідає Марина Калашник та закликає усіх охочих детальніше ознайомитися з проєктом завітати на сайт ГО «Б.І.Т.» в розділ проєкти: https://pobit.org.ua/golovna/proyekty/.

Підтримати проєкт фінансово можна на монобанку: https://send.monobank.ua/jar/AzrTbKjoB.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту