Науково-педагогічні працівники УГСП пройшли тренінг від Ізраїльської коаліції по роботі з травмою: чому вчилися

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Науково-педагогічні працівники УГСП пройшли тренінг від Ізраїльської коаліції по роботі з травмою: чому вчилися

З 24 по 25 червня 2024 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі проходила підготовка науково-педагогічних працівників – мова про тренінг від Ізраїльської коаліції по роботі з травмою який покликаний надати співробітниках УГСП протоколи самодопомоги і протоколи допомоги іншим людям які наразі нестабільні і потребують допомоги від інших. Заняття проводила кваліфікована тренерка, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри психології, педагогіки та суспільних дисциплін в Державному податковому університеті Ірина Пєтухова.

Основною ідеєю ізраїльської коаліції по роботі з травмою є робота з першою лінією контакту – це фахівці, які перші стикаються з людським болем це педагоги, освітяни, представники ЦНАП, Національна поліція, ДСНС, Національна Гвардія України, Державна прикордонна служба, представники банків і критичної інфраструктури. Наразі навчанням вже охоплено понад 15 тис осіб які пройшли схожі програми.

У ході тренінгу були розкриті основні поняття і терміни ізраїльських методів роботи з наслідками травматичних подій, зокрема поняття резильєнтності, травми, криз та стресу, факторів формування життєстійкості для збереження співробітників колективу, гострої реакції на стрес й психофізіології стресу, а також базового протоколу саморегуляції особистості «4 стихії».

«Сьогодні ми працювали з топ-менеджментом Вашого університету – це керівники структурних підрозділів які мають бути обізнаними з тим, які прості дії можуть допомогти включити людину яка знаходиться в стані травматичної дії у буденні справи. Також співпрацюємо з іншими університетами з схожими програмами – це Державний податковий університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Запорізький національний університет», – додала у коментарі пресслужбі університету тренерка Ірина Пєтухова.

У ході підготовки тренерка обговорила з учасниками салютогенний підхід, принципи нормалізції та легітимації, практику їх застосування в організаціях, принципи надання першої емоційної підтримки. Також мова йшла про протокол «МААСЕ» для мінімізації травматичних наслідків, вигорання, вторинну травматизацію, втому від співчуття, модель Basic Рh для ресурсного відновлення особистості.

На думку сковородинівської спільноти, цей тренінг є важливим кроком у наданні допомоги людям, які пережили травму та у підвищенні психологічної стійкості українського суспільства, сприяючи формуванню їхньої внутрішньої міцності та здатності ефективно адаптуватися до життєвих викликів.

АВТОР: АННА СТЕШЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту