Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Сковородинівці здобули вагомі результати у «Переяславському забігу» в Музеї просто неба

22 червня 2024 року територія Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав» стала майданчиком для проведення фізкультурно-оздоровчого заходу «Переяславський забіг» в межах програми Президента України «Активні парки», до якої з 2021 року долучені й переяславці. Серед переможців та найактивніших учасниць змагань вирізнялися й викладачки Університету Григорія Сковороди в Переяславі Світлана Горденко, Лариса Харченко, Алла Рубан й Леся Левченко. Змагання організувало Міністерство молоді та спорту України спільно з Всеукраїнським центром «Спорт для всіх». 

Як розповіло видання Proslav, до спортивного заходу приєдналося більше сотні людей різного віку. Станом на момент початку змагань зареєструвалися 128 учасників, однак щохвилини, навіть після старту, на локацію все ще підходили охочі випробувати себе на спритність і витривалість. Географія участі не обмежилася лише Переяславом, адже серед учасників не бракувало представників Згурівки, Бучі, Ірпеня та інших міст, де є активні, уже кілька років долучені до програми, люди.

«Мета забігу – залучити населення до рухової активності, поліпшити ментальне здоров’я людей, аби кожен міг відволіктися від війни», – говорить координатор проєкту «Активні парки», ветеран російсько-української війни Олег Андрієнко. Під час оборони Київщини у березні 2022 року, будучи бійцем ТРО, він втратив ногу. Попри те, що тепер на ній встановлено протез, це не заважає чоловікові вести активний спосіб життя і займатися спортом, як колись, у довоєнному житті. Пройшовши реабілітацію, він долучився до ініціативи створення активних парків у громадах Київщини.

Учасників «Переяславського забігу» привітали, побажавши їм вдалого старту й переможного фінішу начальник Київського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Андрій Михальчук і начальник відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Валерій Мільгевський.

Під пильним спостереженням правоохоронців та медиків, охочі мали змогу позмагатися на таких дистанціях: дитячий забіг на 100 м та 500 м; біг 5 км та 10 км.; скандинавська ходьба 5 км. Саме у останньому змагалися сковородинівські викладачки.

Як розповіла пресслужбі університету кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І. П. Стогнія соціально-психологічного факультету Лариса Харченко, до участі її та колег заохотив координатор «Активних парків» у Переяславі Володимир Бражник, з яким вони займаються скандинавською ходою починаючи з цьогорічної весни. Побачив їх під час постійних занять на міському стадіоні й запросив до участі у такій програмі. Бігом Лариса Миколаївна разом з колегами займається з минулого року – влітку минулого року разом з колегою кандидатом філософських наук, доцентом кафедри політології Аллою Рубан долучилася до фізкультурно-оздоровчого забігу в Києві, про що розповідав наш сайт.

Натхненні тренування дали чудові плоди. У скандинавській ходьбі першою фінішувала кандидат історичних наук, доцент кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності факультету природничої освіти Світлана Горденко – 5 км, спередивши близько двадцяти учасників, вона подолала за 37 хвилин 10 секунд. «Срібною» призеркою стала Лариса Харченко (результат – 37:25). Їх колеги Алла Рубан та Леся Левченко отримали не менш цінні та важливі заохочення за активну участь. Як це було, дивіться у відео від наших колег з Proslav:

Загалом, найщиріші емоції радості, селфі, обійми, переможні танці й почуття задоволення були на обличчях людей, які добігли й дійшли свої дистанції, де їх, до слова, також зустрічали сковородинівці – активістки волонтерськго відділу Студентської Ради УГСП Інна Приймак та Альона Усик, які зголосилися допомогти організаторам у проведенні заходу.

Також варто зауважити, що учасниками забігу стало багато випускників Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Більшість з них висловила готовність долучатися до наступних забігів щонайменше в межах Київської області.

Спортивний захід мав не тільки оздоровчу, а й благодійну мету – скориставшись QR-кодом, всі охочі могли підтримати донатом збір коштів на РЕБ-комплекси для українських захисників. Такою нагодою скористалися чи не всі присутні на локації, адже нині у всіх з нас є чітке розуміння – наше життя триває завдяки ратному поступу мужніх захисників і захисниць України.

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту