Ректор УГСП Віталій Коцур взяв участь у засіданні ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»: резолюція зібрання

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор УГСП Віталій Коцур взяв участь у засіданні ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України»: резолюція зібрання

У п’ятницю, 24 травня 2024 року ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур долучився до засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» на базі Шевченківського національного заповідника у місті Канів.

Перед початком зібрання учасники заходу піднялися на Чернечу гору й вшанували пам’ять Тараса Шевченка, поклавши квіти до підніжжя його могил. Також оглянули експозицію музею та зробили пам’ятну світлину.

Безпосереднє засідання, де обговорили головне завдання виховання українських патріотів, для яких «народ і держава» – єдині, проводив голова ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, професор Петро Куліков.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся представник Черкаської обласної військової адміністрації, голова Ради ректорів закладів вищої освіти Черкащини, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

Також у ході зібрання промову мав український політик, науковець та громадський діяч Микола Томенко. У своєму виступі він запропонував визначити головною місією закладів вищої освіти України підготовку фахівця, громадянина і патріота. Слова промовця підтримали президент Національної академії педагогічних наук України, колишній міністр освіти і науки Василь Кремень і народний депутат України Іван Кириленко. Також промови мали ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, колишній міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, перший український науковець і політик та 2-й Міністр освіти і науки України Петро Таланчук.

Учасники зібрання говорили про цілеспрямоване формування української нації, яка знає своє коріння, історію, культуру, цінує й береже свою рідну українську мову. На цьому наголошував й ректор УГСП, наводячи приклади, зокрема щодо онлайн-курсу від Мінмолоді та Фонду Східна Європа «Єдина Україна: становлення національної ідентичності», серед експертів якого є науковці УГСП.

Спілка ректорів закладів вищої освіти України уже оприлюднила резолюцію зібрання та вважає необхідним:

  1. Активізувати заходи з набуття студентською молоддю патріотичного досвіду на основі готовності до участі в процесах державотворення.
  2. Забезпечити реалізацію комплексу заходів з підвищення престижу військової служби, культивування ставлення до військовослужбовця України як до героя.
  3. Налагодити співпрацю з військовими формуваннями України як мотивацію молоді до вибору військових професій, готовності захищати  територіальну цілісність та національні інтереси  держави.
  4. Сприяти волонтерським проєктам, спрямованим на залучення колективів закладів вищої освіти, студентської молоді до благодійних, соціальних ініціатив на підтримку Сил оборони України, внутрішньо перемішених осіб та осіб, постраждалих внаслідок російської агресії, дітей-сиріт.
  5. Активізувати науково-дослідницьку та освітньо-просвітницьку роботу, яка передбачає відновлення історичної пам’яті про тривалі державницькі традиції України (Київська Русь, Велике князівство Литовське, Річ Посполита, Військо Запорозьке, Гетьманщина, діяльність Українських урядів 1917-1921 років тощо), із застосуванням регіональних традицій, свідчень усної історії національно-визвольної боротьби українського народу.
  6. Організувати вивчення сучасних виховних систем, розроблення теорій і методик у сфері національно-патріотичного виховання, формування ментального здоров’я, узагальнення і поширення інноваційного досвіду у цій галузі.
  7. Забезпечити широке висвітлення на конференціях, круглих столах, у друкованих та електронних засобах інформації, науковій, навчально-методичній літературі, підручниках і посібниках фактів і подій, що свідчать про колективну й індивідуальну боротьбу за незалежність України у XX та початку ХХІ століть.
  8. Організувати вшанування студентів і викладачів закладів вищої освіти, які віддали своє життя за незалежність України у 2014 – 2024 роках (можливо, електронний ресурс «Книга пам’яті»).
  9. Популяризувати досвід та кращі практики діяльності українських університетів щодо допомоги Силам оборони України.

Участь ректора УГСП в засіданні ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» безумовно свідчить про активну позицію університету в розвитку освітньої сфери та співпрацю з іншими закладами вищої освіти України.

АВТОР: АННА СТЕШЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту