«Єдина Україна: становлення національної ідентичності»: серед експертів онлайн-курсу від Мінмолоді та Фонду Східна Європа – науковиці УГСП

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Єдина Україна: становлення національної ідентичності»: серед експертів онлайн-курсу від Мінмолоді та Фонду Східна Європа – науковиці УГСП

Міністерство молоді та спорту України спільно із Фондом Східна Європа створили та запустили онлайн-курс «Єдина Україна: становлення національної ідентичності» на Освітній онлайн-платформі «Зрозуміло!». Серед експертів – науковиці Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Повідомляється, що курс спрямований на формування української національної та громадянської ідентичності у населення, підвищення рівня знань про історію боротьби за незалежність України, волонтерські рухи, поглиблення знань з новітньої історії України – її європейський вибір.

«В умовах повномасштабної війни, коли на окупованій території провадять цілеспрямовану політику знищення усього українського через формальну, неформальну та інформальну освіту, важливим є збереження української національної та громадянської ідентичності, консолідації суспільства навколо суспільно-державних цінностей. Сьогодні сталий зв’язок громадян України зі співгромадянами на тимчасово окупованій території, а особливо – з дітьми та молоддю, забезпечується насамперед вчителями, батьками, волонтерами, які працюють у школах, закладах позашкільної освіти, волонтерських та молодіжних центрах, центрах ВПО, використовуючи й український освітній контент», – пишуть ініціатори.

Ведучою курсу стала українська телеведуча Марічка Падалко, а експертами й експертками – науковці й науковиці Українського  Інституту національної пам’яті та Університету Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема: кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Університету Григорія Сковороди в Переяславі, членкиня Національної спілки краєзнавців України, авторка 135 наукових праць Оксана Тарапон; докторка філософії, доцентка кафедри історії і культури України та спеціальних історичних дисциплін Університету Григорія Сковороди в Переяславі, членкиня Національної спілки краєзнавців України, авторка понад 20 наукових праць Руслана Потапенко й кандидатка історичних наук, доцентка кафедри політології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, членкиня Національної спілки краєзнавців України, авторка понад 50 наукових публікацій, присвячених проблемам громадсько-політичної діяльності національних меншин у незалежній Україні Леся Коцур.

Протягом курсу будуть розглянуті:

  • проблеми української національної ідентичності через подолання російських міфів
  • подолання байдужості, меншовартості
  • формування активної громадянської позиції
  • українське волонтерство

Онлайн-курс складається з восьми лекцій:

  • Україна: війна в Європі
  • Декомунізація та деколонізація: чому це важливо?
  • Громадянська ідентичність: подолання байдужості й меншовартості, формування активної громадянської позиції
  • Голодомор в Україні. Соціокультурні виміри
  • Українська національна ідентичність і подолання російських міфів
  • Політичні маніпуляції: як розпізнати і що їм протиставити?
  • Методика національно-патріотичного виховання
  • Українське волонтерство: еволюція феномену

Навчання на курсі – безкоштовне. А після успішно складеного фінального тесту слухачі отримають сертифікат із 0,2 кредиту ЄКТС.

Зареєструватися на онлайн-курс «Єдина Україна: становлення національної ідентичності» можна за посиланням – https://bit.ly/3SQXNJw.

Онлайн-курс розроблений у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України у межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

Інформацію розміщено на правах партнерства

Перейти до вмісту