Уже третій рік поспіль викладачі та студенти УГСП стали співорганізаторами та учасниками благодійної акції «Одягни вишиванку – підтримай захисника»: скільки коштів зібрали у 2024 році

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Уже третій рік поспіль викладачі та студенти УГСП стали співорганізаторами та учасниками благодійної акції «Одягни вишиванку – підтримай захисника»: скільки коштів зібрали у 2024 році

Уже третій рік поспіль 16 травня, в межах відзначення Дня вишиванки, кафедра соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі за підтримки міського голови Переяславської ОТГ Вячеслава Саулка та активної участі фракції політичної партії «Слуга народу» у Переяславській міській раді й Відділу культури і туризму Переяславської міської ради, КЗ «Переяславський ЦКМ» та МЦ «Зустріч», організовує благодійну акцію «Одягни вишиванку – підтримай захисника». 2024 рік не став виключенням, і ми вже готові розповісти вам про те, як це було.

За повідомленням організаторів, відзначення знаменного для кожного українця дня розпочалось о 10:00 у середмісті – в скверику біля Вознесенського собору й фонтану «Серце Переяслава», з патріотичного флешмобу до дня вишиванки від вихованців ЗДО №7 «Берізка». Поза тим, з цієї є години,  стартував благодійний ярмарок-продаж смаколиків, handmade, вишиваних виробів та інших цікавинок. Усі зібрані кошти спрямують на підтримку Збройних Сил України.

Після цього, з вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Переяславської ОТГ Вячеслав Саулко:

«Ми з вами вже третій рік поспіль в рамках благодійної акції відзначаємо свято – Всесвітній день вишиванки. Це свято має особливе значення для кожного з нас. Воно символізує наші традиції, культуру та непереможний дух нації. На превеликий жаль, сьогодні ми не можемо святкувати його повноцінно. В Україні йде жорстока війна, і вже тисячі наших воїнів поклали свої життя за свободу та незалежність нашої країни. Кожен з них – справжній герой, який жертвує собою заради нашого майбутнього. Ми повинні бути вдячні їм за те, що вони стоять на передовій, захищаючи наші родини, домівки та мрії про мирне життя. Вишиванка, яку ми сьогодні одягаємо, стала символом українського патріотизму та національної гордості. Завдяки цьому святу та вишитій сорочці нас знає весь світ. Сьогодні українці вдягають вишиванку незалежно від того, в якій країні вони перебувають. Це є патріотизм, ознака нашої нації. Це як гімн, або ж герб. Я бажаю вам усім добра і здоров’я, та найбільше – перемоги. Нехай наші захисники повернуться додому живими, а на нашій землі запанує мир та спокій».

Своєю чергою викладачка ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницького» ЦПТО Аліна Степаненко зауважила, що Центр професійно-технічної освіти  є багаторазовим учасником цієї благодійної акції:

«Сьогодні ми з радістю пропонуємо мешканцям та гостям міста смаколики та випічку, яку власноруч готували наші здобувачі освіти за професією кухар-кондитер. Також ми презентуємо вироби спеціалізації «Кравець вишивання». Здобувачі виробляли їх разом з майстрами у швейних майстернях на уроках матеріалознавства та вишивки».

Також територію скверу в самому серці Переяслава було прикрашено двома фотозонами – «Вишиванка – унікальний код української нації» та «Вишиванка», представлені Переяславською художньою школою імені Петра Холодного та Відділом культури і туризму Переяславської міської ради. Принагідно, усі охочі мали можливість сфотографуватися біля патріотичної фотозони, організованої кафедрою соціальних комунікацій, документознавства та інформаційної діяльності факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Слід зауважити, що викладачі Університет Григорія Сковороди в Переяславі також взяли активну участь у ярмарку – власні в’язані вироби представили керівниця відділу документообігу та діловодства Ірина Гагаріна, завідувача з міжнародної роботи кафедри образотворчого мистецтва і методики навчання Інна Рубан та старший викладач кафедри спортивних дисциплін, ігор та туризму Анна Самолюк.

«Поштовхом до початку в’язання став мій маленький внук, для якого я й досі виробляю іграшки», – розповідає Ірина Станіславівна.

Також до свята долучився й колектив Переяславської художньої школи імені Петра Холодного, який провів майстер-класи з вибійки, ляльок-мотанок та виготовлення кулона з орнаментом вишивки. Учитель Костянтин Тесля продавав готові плетені вироби з лози та охоче навчав іншим тонкощам цього ремесла.

Завідувачка закладу дошкільної освіти №10 «Любавонька» Любов Томенко, разом зі своїм колективом зголосилась годувати зголоднілих містян смачними біляшами.

«Це все випікали кухарі дитсадочка. До речі, продовжують й досі. Наші працівники ще з учорашнього дня дистанційно долучились до акції, замовивши близько 60 біляшів. Наразі, за першу частину дня, ми вже зібрали 7 тисяч 770 гривень. У цьому заході беремо участь вже втретє, та минулих років наші дітки готували флешмоби. Сьогодні в дитсадочку паралельно проходить аж три свята, адже цього місяця дітки хворіли, а святкування в деяких групах перенесли саме на цей тиждень», зазначає Любов Миколаївна.

Вироби з фетру, вишивка хрестиком та бісеру, випічка – все це, презентував Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції. Інструктор з трудової адаптації Вікторія розповіла, що хендмейд виробляли власноруч клієнти центру у трудових майстернях, а випічку приготували пекарі та кондитери закладу.

Також у ході святкування чимало дівчат фотографувалися в оригінальних українських вінках з соломи, які виготовила керівниця гуртка «Дизайн композиції» Переяславського БХТДЮМ Тетяна Буторіна.

«Я вчу дітей плести з житнього та пшеничного стебла. Тут представлені як мої так і дитячі роботи. Щодо вінків, то один з них я плела близько місяця. Тут все до деталей. Наприклад, калина зроблена з пофарбованої відцвілої липи. Також я проводжу майстер-клас «Плетіння з соломи», а саме створюємо журавлика миру. Запрошую всіх діток вже з вересня відроджувати нашу культуру та навчатися традиційному плетінню, яким займались ще наші прадіди», – ділиться майстриня.

Надалі з 13:00 до 14:30 був проведений «Вільний мікрофон», ведучим якого вже другий рік поспіль став провідний фахівець відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю УГСП Максим Левченко. Понад 20 учасників співали та читали власну та відому поезію. У заході брали участь студенти нашої альма-матер, зокрема Богдан Ступко, Карина Степаненко та В’ячеслав Кривошей.

Інші заклади освіти міста та округу представили Мирон Шевченко, Марина Столяренко, Дмитро Власенко, Валерія Проворна, Аліна Блінська та інші. Також виступив депутат міської ради Переяслава – Олександр Матвієнко. Наприкінці, ведучий заходу Максим Левченко прочитав свої авторські вірні та заспівав пісню Віталія Білоножка «Як ішли літа на ярмарок».

Уже надвечір відбулися виступили аматорські ансамблі. Усім відомі українські пісні, зокрема «Сорочку мама вишивала», «Через сад виноград», «Пісня буде поміж нас» та інші, виконали Народний ансамбль української пісні «Червона калина» під керівництвом Василя Заболотного та аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька» на чолі з Ганною Ляч.

У крайні години благодійного заходу містяни насолоджувалися музикою аматорського ансамблю української пісні «Злагода» на чолі з художнім керівником Владиславом Бриком.

Підсумовуючи, у перший день благодійної акції  «Одягни вишиванку  – підтримай захисника» зібрали 50 780 грн. Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради  – 1400 грн; ЗДО  №10 «Любавонька» – 7770 грн; ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький ЦПТО» – 8540 грн; Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції  – 8300 грн; Переяславська художня школа імені Петра Холодного – 2600;  Майстрині з університету handmade Інна Рубан, Ірина Гагаріна, Анна Самолюк – 2730; Різник Надія від «Kraft_cake» 1690 грн. Найбільше з усіх учасників акції зібрала Ірина Прісич отримавши від продажу своїх смаколиків, випічки та біляшів аж 17 750 грн – усі виручені нею кошти будуть спрямовані на плетіння сіток. Днями акція матиме своє продовження на території Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

 

Дарія Сухотенко, студентка групи ЖУРН-1

ФОТОГРАФ: ІРИНА СЕРЕДА

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту