Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Сковородинівка-захисниця Яна Зінкевич увійшла до сотні жінок-лідерок проєкту «УП 100.Сила жінок»

Незалежні експерти разом з редакцією «Української правди» відзначили сотню жінок-лідерок для свого нового проєкту «УП 100.Сила жінок». Однією з таких стала здобувачка спеціальності 052 Політологія факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі, українська медикиня-доброволиця, військовослужбовиця та народна депутатка України, засновниця та командирка волонтерського Медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич.

«УП 100. Сила жінок» – премія від Української правди, лауреатками якої стали 100 українських жінок, які наближають перемогу щоденною працею, самопожертвою та турботою про наступні покоління українців. Урочиста церемонія відбулась ще 20 березня.

«Я горда бути в одному ряду поруч із посестрами, які носили шеврони Госпітальєрів у різний час – Аліною Михайловою, Катериною Приймак та Іриною Цибух – та іншими прекрасними діячками. Зараз Україна переживає непрості роки. Для держави це лише черговий повтор історії у інших декораціях, але для нас – це випробування тривалістю в усе життя.  Щаслива, що можу подолати ці виклики гідно. Але ще більшу гордість я відчуваю, коли розумію, що поруч – незламні однодумці та люди, які готові завжди підставити плече. У єдності сила. І в першу чергу про це говорять досягнення та теми, які транслюють ці неймовірні жінки. Бажаю кожній сили та сміливості долати історичні перипетії і змінювати світ», поділилася на своїй сторінці у Facebook сковородинівка Яна Зінкевич.

Слід зазначити, що проєкт «УП 100.Сила жінок» про жінок, які в перші дні повномасштабного вторгнення приєдналися до війська або стали волонтерами. Які рухають науку та освіту, культуру та бізнес у найважчий період існування української держави. Які чекають на своїх дітей, коханих з фронту або з полону. Які втратили найдорожчих. Які, незважаючи на щоденний біль втрат, вчаться жити наново.

«Ми відзначаємо сотню українських жінок, які наближають перемогу щоденною працею, самопожертвою та турботою про наступні покоління українців», – зазначають автори проєкту та додають, що українська жінка сьогодні – це про те, як, перемагаючи біль і страх, шукати сенси там, де їх інколи неможливо знайти, підніматися і йти далі. Для того, щоб жіноче обличчя війни одного дня стало жіночим обличчям перемоги.

Також варто зазначити, що рецензію для премії Зінкевич дав п’ятий президент України Петро Порошенко:

«Їй було лише 18, коли почалася війна. В 2014-му вона не вступила до омріяного медичного вишу й пішла добровольцем на війну. Відтоді рятувати життя захисників стало сенсом її життя.

Яна Зінкевич – дівчина зі сталевою волею. І в цьому твердженні немає жодного пафосу. Вона стала символом нової школи української бойової медицини як засновниця й очільниця Медичного добровольчого батальйону «Госпітальєри».

Якось під обстрілом «Градами» Яна сказала: «Якщо виживу, створю «Госпітальєри». І зробила це. Почала самотужки вивчати західні протоколи евакуації та навчати інших. З того часу вона підготувала тисячу високопрофесійних парамедиків для нашого війська.

Власноруч Яна врятувала життя сотням українських воїнів. Згодом – страшна аварія, боротьба за життя і довга реабілітація.

Це її не зламало. Відновилася, народила донечку, продовжила очолювати «Госпітальєри», вступила в омріяний медичний виш.

До повномасштабного вторгнення Яна готувалася заздалегідь, набирала нових людей, навчала, формувала штаб, що є безумовним прикладом відповідальної позиції щодо країни. Тому 24 лютого 2022-го «Госпітальєри» вже були на декількох фронтах повномасштабної війни.

Вона працює без жодного відпочинку, віддаючись справі повністю, знову поклавши здоров’я заради порятунку інших…

Її «Госпітальєри» провели понад 15 000 евакуацій із найпекельніших точок українського фронту. В тому числі евакуйовували побратимів і з нашої команди – вони завдячують «Госпітальєрам» порятунком.

Знаю, як багато здатні витягувати такі мужні дівчата. Здатні буквально витягувати життя воїнів, багато життів. Знаю багато таких цілісних і неймовірно сміливих українських жінок у війську, і щиро хочу тут подякувати кожній з них. І, безумовно, нашій Яні»

Слід зауважити, що це не перше визнання Яни за період повномасштабного вторгнення – у 2022 році вона увійшла у ТОП-100 жінок світу за версією BBC.

Також нагадаємо, що у квітні Яна Зінкевич разом з іншими сковородинівцями долучилася до Міжнародної науково-практичної конференції «Наука і освіта України в умовах російсько-української війни» – там говорили про виклики та завдання в контексті національної безпеки та післявоєнної відбудови.

Перейти до вмісту