«Державні програми підтримки ветеранів та членів їх сімей»: в УГСП обговорили куди можна звертатися та як ветеранам відкрити свій бізнес

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > «Державні програми підтримки ветеранів та членів їх сімей»: в УГСП обговорили куди можна звертатися та як ветеранам відкрити свій бізнес

Сьогодні, 15 лютого 2024 року, за ініціативи Київського обласного центру зайнятості на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбувся захід на тему: «Державні програми підтримки ветеранам та членам їх сімей». Він об’єднав учасників бойових дій, представників державних органів та підприємців з метою розгляду питань державної підтримки для ветеранів та їхніх родин.

Серед гостей заходу були директор  Київського обласного центру зайнятості Денис Дармостук;  народний депутат України 9-го скликання, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко; директор департаменту соціального захисту населення Київської обласної військової адміністрації Ігор Мещан; заступник начальника Київського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Юрій Ватріч; начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова; заступниця начальника управління-начальник відділу рекрутингу управління реалізації політики зайнятості Київського обласного центру зайнятості Ольга Каленюк та підприємець-грантоотримувачка, дружина учасника бойових дій Юлія Махова.

Одною з цілей заходу було представлення Центру ветеранського розвитку, що з осені 2023 року стартував на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

«Після того, як з’явилася ідея створення Центру ветеранського розвитку, ми відразу звернулися до Міністерства ветеранів і нам було надано можливість реалізувати цей проєкт. Звісно, виникало багато питань щодо функцій центру, особливостей його роботи, Ми прийшли до висновку, що центр ветеранського розвитку в університетах – це, передусім, про надання освітніх послуг та можливість перепідготовки для ветеранів. Інший аспект – це психологічна підтримка та реабілітація людей цієї соціальної категорії. Ми активно співпрацюємо з різними установами та організаціями, щоб максимально допомогти та підтримати ветеранів, і, зокрема, реалізувати програми державної підтримки. Під час впровадження цього проєкту зрозуміли, що в таких центрах мають працювати ті, хто найкраще знає потреби ветеранів, ті, хто пройшов такий же важкий бойовий шлях. Якщо сказати коротко, то ветерани для ветеранів. Адже ніхто їх не зрозуміє так, як вони самі себе», – розповідає ректор університету Віталій Коцур.

Денис Дармостук виступив модератором та відзначив результативність роботи центру:

«Щиро дякуємо ректору за можливість бути присутнім в університеті, оскільки у нас вже є добрі взаємини. Як ви могли побачити у відео, у нас є результати нашої роботи. Ми плануємо обговорити багато програмних підтримок, які пропонує Державна служба зайнятості».

Надалі він представив «Київську обласну цільову програму соціальної підтримки в Київській області для Захисників та Захисниць України, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2024-2025 роки». Вона має на меті матеріальну підтримку ветеранів та їхніх родин, поліпшення їхнього матеріального стану та розв’язання нагальних медичних та соціально-побутових питань. Також вона передбачає продовження соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та їхніх сімей, враховуючи Київську обласну цільову програму «Турбота» на 2021-2025 роки. Реалізація Програми передбачає використання фінансових механізмів обласного та місцевого бюджетів для розв’язання  проблем громадян. Програма розроблена з урахуванням пропозицій структурних підрозділів обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань.

Дружина учасника бойових дій Юлія Махова поділилася своїм досвідом отримання грантової підтримки у 2023 році. Вона активно розвиває спільний бізнес зі своїм чоловіком та підкреслила важливість таких програм для стимулювання підприємництва серед ветеранів.

Ольга Каленюк розповіла про грантову підтримку для ветеранів та їхніх сімей. Наголосила, що гранти доступні як ветеранам та ветеранкам, так і їхнім дружинам чи чоловікам. Отримання фінансування дозволить почати власний бізнес або розширити чинний тим, хто має ідеї та бажання. Грант може бути наданий як фізичній особі-підприємцю, так і фізичній особі, яка планує створити свій власний бізнес.

Любов Красова поділилася інформацією про «Ваучер на навчання від Державної служби зайнятості». Цей важливий інструмент доступний особам які мають вищу чи професійно-технічну освіту й не зареєстровані як безробітні. Гнучкий графік підготовки дозволяє отримувати нові знання, не порушуючи робочих обов’язків, сприяючи працевлаштуванню та розвитку кар’єри.

Ігор Мещан підкреслив успішну реалізацію потужної програми підтримки на Київщині:

«Минулого року Міністерство ветеранів вперше фінансувало житлові програми для членів сімей загиблих, для всіх інвалідів першої та другої груп та учасників АТО. Ми підтримуємо постійний контакт з міністерством, щоб продовжити програму Куркового».

Олександр Федієнко висловив розуміння важливості соціалізації ветеранів»

«Розумію, що ветерани, які зараз обороняють нашу країну, повернуться до нормального життя. Важливо соціалізувати їх, допомагати їм відчувати себе корисними. Дії Центру зайнятості та Університету Григорія Сковороди в Переяславі – добра ініціатива для підтримки ветеранів. Ми готові надавати консультації та допомагати, якщо потрібно».

Юрій Ватріч наголосив на результативності грантової підтримки для ветеранів та можливості розширення власного бізнесу:

«Підтримка через гранти допомагає відновити бізнес, а ваучери на навчання розширюють можливості працевлаштування. Важливо рухатися вперед і підтримувати громаду».

Важливо, що цей захід визначає нові можливості та допомагає ветеранам у важливому кроці їхнього повернення до повноцінного життя та успішної адаптації на ринку праці.

АВТОР: СВІТЛАНА ГРЕСЬКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

ФОТОГРАФ: СЕРГІЙ КОВАЛЕНКО

Відділ інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту