Сковородинівська родина долучилася до написання Радіодиктанту національної єдності: писати текст Катерини Калитко «Дороги України» зголосилося близько півсотні охочих

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівська родина долучилася до написання Радіодиктанту національної єдності: писати текст Катерини Калитко «Дороги України» зголосилося близько півсотні охочих

Близько півсотні здобувачів та викладачів Університету Григорія Сковороди в Переяславі зібрались у конференц-залі імені Василя Сухомлинського та онлайн на платформі Microsoft Teams, щоб взяти участь у написанні традиційного Радіодиктанту національної єдності 2023 року. Це вже 23-й щорічний радіодиктант, який писали українці. Вперше робили це 27 жовтня.

По 11:00 увага сковородинівців була прикута до трансляції «Суспільного». У етері нагадали, що минулоріч, попри широкомасштабне вторгнення росії, диктант писали понад пів мільйона людей на всіх шести континентах, навіть учені на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. Українське радіо отримало понад 30 тисяч електронних і майже 10 тисяч паперових листів на перевірку тексту радіодиктанту. Листи надійшли з усієї України, включно з тимчасово окупованими територіями, а також із понад 20 країн світу. Як писали диктант, від змісту тексту якого хотілося плакати, в УГСП минулоріч можна пригадати тут.

У 2023 році авторкою тексту радіодиктанту національної єдності під назвою «Дороги України» стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів та лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко, а зачитував його театральний режисер і актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш», який нещодавно вийшов у прокат, і, за деякий час, буде показаний на великому екрані в нашому закладі. До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.  У тексті йшлося про подорож на авто зі прифронтового Сходу до рідної домівки через усю Україну, яка зачаровує в кожному куточку, попри війну, що триває.

По завершенню написання текст диктанту його прокоментували кандидат філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики і методики навчання Людмила Довбня, мовний омбудсмен Університету Григорія Сковороди в Переяславі Максим Левченко та керівниця відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю та голова Наукового товариства універоситету студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Оксана Луцик. Привітавши присутніх з Днем української писемності та мови, вони зауважили на тому, що зміст диктанту знову був щемким і нагадував про єдність нашої країни – переплетеної вузликами доріг і мостів, які відновлюються на деокупованих територіях і які точно не можна зруйнувати всередині нас. Людмила Еммануїлівна зауважила, що досі чекає поки текст диктанту доручать читати комусь з українських вчителів, які зроблять його начитку ще якіснішою та фаховішою. Натомість Максим навпаки назвав начитування Гнатковського одним з кращих за останні роки – каже, акторська артикуляція хай і була зашвидкою, але дозволяла вірно розчути як писати деякі складніші слова тексту.

Організатори нагадали, що надіслати диктант на перевірку усі охочі можуть до 11:00 30 жовтня:

  • паперовий лист потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше 29 жовтня;
  • сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його на адресу rd@suspilne.media

Відомо, що текст Радіодиктанту оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та Суспільне Культура.

Наостанок зустрічі присутні зробили спільну світлину на згадку про цей день. Не забуваймо, що цього року, як і минулого й всі роки від 2014-го, ми маємо можливість писати Радіодиктант національної єдності України завдяки мужнім воїнам, які на передовій тримають фронт і невпинно наближають нашу Перемогу.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту