Проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник пройшов фахове навчання в рамках проєкту «Посилення можливостей вищих закладів освіти педагогічного спрямування в Україні» за підтримки Чеської агенції розвитку

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник пройшов фахове навчання в рамках проєкту «Посилення можливостей вищих закладів освіти педагогічного спрямування в Україні» за підтримки Чеської агенції розвитку

З 17 по 23 вересня 2023 року проректор з навчально-методичної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі Вячеслав Різник  взяв участь у навчальній поїздці в рамках проєкту «Посилення можливостей вищих закладів освіти педагогічного спрямування  в Україні» за підтримки Чеської агенції розвитку.

За результатами п’ятиденного фахового навчання на базі педагогічного факультету Університету імені Т.Г. Масарика (м. Брно, Чеська Республіка) на тему «Тренди в педагогічній освіті. Практика в школах, наукова робота та стратегія публікування» учасники отримали сертифікати. За традицією проректор ділиться враженнями з пресслужбою університету.

«Найперше, хочу донести кілька тез про Університет імені Т.Г. Масарика,  на базі педагогічного факультету якого відбувалося навчання у рамках проєкту.  Це другий за розміром ЗВО в Чеській Республіці та наразі має 10 факультетів,  30 500 здобувачів, реалізує 400 навчальних програм і майже необмежену кількість різноманітних курсів. Університет імені Т.Г. Масарика є провідним мультидисциплінарним закладом вищої освіти Чеської Республіки та входить до 500 кращих у світі. Але особливо приємним є той факт, що, реагуючи на ситуацію в Україні, університет організовує допомогу для українських студентів, викладачів та їхніх сімей. Керівництво закладу та академічна спільнота проявляє свою солідарність та, у рамках своїх можливостей, пропонує надання допомоги громадянам України. До прикладу Університет імені Т.Г. Масарика залучив до допомоги Україні у різних сферах через MUNI (університетська інформаційна система) 1020 волонтерів, отримав 1 324 тис. крон на освіту та гуманітарну допомогу, надав роботу і уклав трудові відносини з більш ніж сотнею співробітників з України. У 2022 році університет прийняв у позачерговому процесі прийому 941 заяву на навчання від студентів з України. 479 вступників були зараховані до 10 факультетів. Також університет допомагає з безкоштовними мовними курсами з вивчення чеської мови. У 2023-2024 н.р. абітурієнти з України  також мають можливість навчатися безкоштовно, але вже через стандартну процедуру прийому», – починає свою розповідь Вячеслав Володимирович.

Кілька слів проректор розповів і про учасників, змісту та результатів навчальної поїздки. Відзначив бездоганну організацію та змістовну продуманість.   Учасниками проєкту були колеги з  Донбаського державного педагогічного університету, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Запорізького національного університету, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Полтавського національного педагогічного університету ім. Короленка, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Української інженерно-педагогічної академії.

Проєктом було передбачено низку навчальних заходів та активностей протягом усіх днів у контексті головної теми «Тренди в педагогічній освіті. Практика в школах, наукова робота та стратегія публікування». Фахове навчання на базі педагогічного факультету Університет імені Т.Г. Масарика в м. Брно (Чеська Республіка) розпочалося 18 вересня 2023 року.  Зокрема докторка Дениса Денґлерова ознайомила учасників з темою «Наукові дослідження в освіті, тренди в чеській системі освіти, публікація результатів досліджень». Було розглянуто дослідження інклюзивного середовища в чеських середніх школах, існуючі підходи, відповідні інструменти, способи аналізу даних, результати та публікації.

Докторка Ленка Ґулова присвятила свою програму актуальним  питанням навчання педагогів на педагогічному факультеті Університету імені Т.Г. Масарика, розкрила особливості функціонування спільної бази як важливої  складової освіти майбутніх педагогів.

У наступний день, 19 вересня, викладачка Магдалена Шіпка презентувала спільні з Даном Викоукалом результати роботи за темою «Освіта як звільнення від пригноблення», а також розкрила результати та методику проведеного експерименту з критичної педагогіки, розповіла про діяльність організації «NaZemi». По обіді докторка Мартіна Куровські ознайомила учасників з надзвичайно цікавим та актуальним дослідженням «Що потрібно майбутнім вчителям, а що – учням. Тренди в освіті вчителів» у якому розкрила суперечності в освіті та окреслила перспективні шляхи їх вирішення.

20 вересня Університетом імені Т.Г. Масарика було організовано фахову екскурсію до великої міської школи. Її директорка Іва Меліхарко розповіла та продемонструвала особливості функціонування, методику роботи та проєкти Середньої школи на площі Горацького. Вячеслав Різник відзначає відрадність від можливості чути рідну мову та поспілкуватися з українськими школярами з різних куточків України, які вимушені були евакуюватися разом зі своїми рідними.

Не менш цікавою була і зустріч з Давідом Кощаткою і докторкою Софією Березкою, які розкрили особливості роботи кар’єрного центру Університету імені Т.Г. Масарика, специфіку взаємодії ринку праці та університетського середовища. Надзвичайно цікаво було дізнатися про навчання українських студентів у чеських університетах та їхні здобутки, адже минулоріч Університет імені Т.Г. Масарика приймав на навчання наших громадян лише за мотиваційними листами навіть без знання мови, допомагав з безкоштовними курсами й виплачував стипендії. Також варто додати, що університет приймав на роботу українських викладачів навіть без проведення конкурсу. Цьогоріч прийом на роботу здійснюють на загальних підставах, але навіть при цьому в університеті працює близько 20 науково-педагогічних працівників з України, які виконали всі умови конкурсного відбору на рівні з чеськими колегами.

21 вересня доцент Радім Шіп презентував надзвичайно цікаву, місцями навіть провокативну лекцію, яка викликала жваву дискусію на тему «Взаємозв’язки школи, освіти, політики та змін у суспільстві. Дилеми в освіті в контексті ХХІ століття». Автор провів критичний аналіз сучасної системи освіти у контексті змін у суспільстві. Окремо зосередив увагу на відповідальності освіти за формування світогляду молоді, а відтак і за майбутнє державної політики.

Доктор Міхал Черний презентував апробовану та дієву, хоча і певною мірою дискусійну в розумінні українських колег тему  «Ефективність академічних публікацій». Автор зосередив свою увагу на обґрунтуванні необхідності аналізу та усвідомлення окремих етапів створення наукового тексту з огляду на його подальшу публікацію та публікаційну стратегію. Висвітлив окремі аспекти підготовки тексту (вивчення джерельної бази, робота зі штучним інтелектом, бази даних, вибір журналів, менеджери цитат), які допоможуть посилити можливості науковців публікувати академічні тексти в потрібних журналах. Ключовою тезою можна вважати думку про те, що епоха науковців одинаків закінчилася. Майбутнє науки за добре організованими групами колег (при чому вони можуть бути з абсолютно різних галузей), які використовують увесь спектр технічних та інформаційних можливостей, зокрема використовуватимуть великі мовні моделі й штучний інтелект.

П’ятниця, 22 вересня 2023 року, була завершальним навчальним днем. Його модерували Ленка Ґулова та Зденка Ваґнерова, які організували флексії після стажування та розкрили основні аспекти підготовки до наступної фази проєкту, яка буде не менш цікавою та дозволить долучитися (поки онлайн) усім бажаючим.

Зазначимо, що навчальну поїздку було реалізовано в рамках проєкту  «Посилення можливостей вищих закладів освіти педагогічного спрямування в Україні» за підтримки Чеської агенції розвитку. Вячеслав Різник висловлює слова вдячності Чеській агенції  з розвитку у особі  Зденки Ваґнерової та  Університету імені Т.Г. Масарика у особі Ленки Ґулової за надану можливість пройти навчання,  бездоганну організацію та інформаційну підтримку. Також висловлює подяку ректору Віталію Коцуру, проректору з  міжнародних зв’язків та проєктної діяльності Оксані Ковтун, керівнику відділу міжнародних зв’язків Валентині Крикун, керівнику групи Галині Усатенко, усім спікерам та учасникам за професіоналізм, підтримку та допомогу у вирішенні усіх організаційних питань.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту