У Києві презентували сковородинівську світлицю: участь у заходах взяли й представники УГСП

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У Києві презентували сковородинівську світлицю: участь у заходах взяли й представники УГСП

29 серпня 2023 року у медіацентрі ДП «Генеральної дирекції з обслуговування іноземних видавництв» презентували сковородинівську світлицю. Тут розгорнулася виставка картин знакового циклу «Основи. Сковородіана» авторства заслуженого художника України, члена Національної Спілки художників України, лауреата Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» Генрі Ягодкіна, було презентовано фільм «Григорій Сковорода. Світе, я йду до тебе!» за авторством українського політика, дипломата, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Лівані (2016-2022) Ігоря Осташа.

Захід відбувався за ініціативи культуролога, радника-організатора комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка Бориса Войцехівського і за сприяння й організації генерального директора Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв Державного управління справами, українського державного діяча, дипломата Павла Кривоноса й директорки медіацентру Інни Хоменської. За сприяння ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі його відвідала й делегація альма-матер у складі проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Василя Дударя, керівниці навчально-наукового Центру Сковородинознавства Наталії Юхименко й директорки бібліотеки Ольги Шкири.

Безпосередньо у залі медіацентру розгорнулася панельна дискусія щодо важливості постаті Григорія Сковороди та його популяризації в українській та світовій культурі. З вітальним словом її відкрив ідейник та ініціатор зібрання Борис Войцехівський виголосивши доповідь про важливість дослідження спадщини Савича та ініціювавши відкриття музею Григорія Сковороди у столиці України.

У свою чергу Ігор Осташ, презентуючи фільм «Григорій Сковорода. Світе, я йду до тебе», розповів, що він є своєрідним візуальним доповненням книги творів Григорія Сковороди у перекладі арабською мовою, яка містить його авторства передмову та повний переклад «Байок харківських» і «Саду божественних пісень». У стрічці зображено роботи кількох десятків знаних українських художників та скульпторів. Це твори Миколи Білика, Ігоря Романка, Анатолія Фурлета, Олександра Мельника, Олександри Гордієць, Івана Пилипенка, Олександра Сердюка, Богдана Ткачика, Андрія Гончара, Олега Шупляка, Віталія Правдицького, Генрі Ягодкіна та інших. Крім того, справжнім відкриттям творчої команди фільму стало рідкісне й ексклюзивне виконання пісень на оригінальну музику Сковороди Ансамблем солістів «Благовість», яке відбулося 3 грудня у Національному заповіднику «Софія Київська». Команда показала й сучасні реалії: Михайлівську площу, де експонуються рештки побитої техніки окупантів, понівечений пам’ятник Григорія Сковороди зі Сковородинівки, світлини з місця влучання російської ракети у Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди.

За свідченням автора, головною особливістю стрічки є те, що вона вперше, у жанрі розповідей про українського мислителя, повністю субтитрована арабською мовою й орієнтована на величезну арабськомовну аудиторію, яка охоплює близько 400 мільйонів глядачів. Переклав твори Григорія Сковороди та субтитри до фільму ліванський перекладач Імадеддін Раеф. Режисером документальної стрічки є Станіслав Литвинов, оператором Михайло Шелест.

Слова пана Посла доповнила дослідниця українсько-ліванських взаємин, Голова ГО «Українська школа культурної дипломатії», редакторка фільму «Григорій Сковорода. Світе, я йду до тебе» Андріана Біла. Зокрема говорила й про те, що у стрічці вдало вміщено культурні місточки між Україною та Близьким Сходом; проведено паралель між рисами філософії Сковороди та філософією суфізму, яка притаманна східним народам.

Надалі слово тримав Генрі Ягодкін. Представлючи свої роботи, розповів, що намагався заглибити глядача у твори, зупинити біля кожної картини хоча б на п’ять хвилин, аби розгадати смисли, закладені художником.

Також до дискусії долучилися філософ, соціолог, член-кореспондент НАПНУ Марія Култаєва; Заслужений лікар України, голова експертної проблемної комісії МОЗ та НАМН України за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина» Олег Шекера; український державний і політичний діяч, Міністр закордонних справ України (2007-2009), Надзвичайний і повноважний посол України в Австрії та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні (1999-2004) Володимир Огризко й український вчений, філософ, академік-секретар Відділення вищої освіти НАПН України, дійсний член (академік) НАПН України, віце-президент Української академії акмеології Петро Саух. У цей день взяти слово мали змогу усі охочі.

Надзвичайно важливо, що захід об’єднав дипломатичний та науковий світ заради єдиної мети: збереження, дослідження та популяризації творчої спадщини Григорія Сковороди. Незабаром в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі буде презентовано документальний фільм «Григорій Сковорода. Світе, я йду до тебе» за участі Ігоря Осташа та його команди. Тому слідкуйте за анонсами.

 

Пресслужба Центру Сковородинознавства

Перейти до вмісту