Команда УГСП у Стамбулі презентувала Україну крізь призму мікроісторії: про що довідалася світова спільна учасників проєкту від Erasmus+

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Команда УГСП у Стамбулі презентувала Україну крізь призму мікроісторії: про що довідалася світова спільна учасників проєкту від Erasmus+

Як ми вже розповідали минулої п’ятниці, у рамках багаторічної міжнародної співпраці Стамбульського фонду науки і культури (İstanbul İlim ve Kültür Vakfı) з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та колегами із українських, британських, німецьких і литовських університетів  минулого тижня команда УГСП на чолі з ректором Віталієм Коцуром вирушила до Стамбула аби розпочати практичне втілення проєкту Європейського Союзу Еразмус + К1 Молодь N2019-3-TR01-RF105-079765 «Виявлення та спільне використання моральних і загальнолюдських цінностей». 12 листопада 2022 року в рамках проєкту робоча група Університету Григорія Сковороди в Переяславі на базі Стамбульського фонду науки і культури провела презентацію України крізь призму мікроісторії. Учасниця зустрічі кандидат історичних наук, доцент Леся Коцур розповіла деталі цього заходу.

Позаяк тематика проєкту присвячена моральним та загальнолюдським цінностям, то свій виступ представники УГСП розпочали в ігровій формі. Учасникам з Великобританії, Литви, Німеччини та Туреччини пропонувалося вимовити слова українською мовою, які позначають ключові моральні цінності – «гідність», «відповідальність», «справедливість», «рівність», «доброзичливість», «хоробрість» тощо. Потім усі присутні обговорили важливість цих та інших цінностей, особливо в умовах воєнно-політичних викликів ХХІ століття.

Наступний сюжет презентації був присвячений історії міста Переяслава та його ролі у процесі формування світоглядних і моральних якостей українців. Зокрема, студенти-доповідачі звернули увагу на те, що місто Переяслав має багату історію, котру вони зобразили крізь призму відомих історичних постатей, пов’язаних з Переяславом – Всеволода Ярославовича, Володимира Мономаха, Володимира Глібовича, Тараса Трясила, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Григорія Сковороди та Тараса Шевченка. Супроводжувала цей сюжет презентації й національна валюта України – гривня, на купюрах якої зображено більшість відомих українців, пов’язаних з Переяславом – Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Григорія Сковороду й Тараса Шевченка.

Не забули доповідачі згадати й про багату культурну спадщину Переяслава – Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», який налічує 27 музеїв та церковні споруди, яких у місті налічується понад сімнадцять.

Надалі окрему увагу спікери присвятили ролі Університету Григорія Сковороди в Переяславі у формуванні моральних та загальнолюдських цінностей. Провівши короткий екскурс в історію альма-матер, ознайомивши з його цілями та завданнями, ректор університету Віталій Коцур розповів, що наш заклад вищої освіти виконує ще й важливу функцію з гартування високих моральних якостей особистості. Він детально розповів про роботу команди УГСП присвячену волонтерській діяльності, яку спрямовано на матеріальну та психологічну допомогу внутрішньопереміщеним особам, добровольче формування територіальної громади, як було створено з числа викладачів, студентів та співробітників університету у перші дні повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Окремо ректор розповів про відомих студентів та випускників університету, зокрема братів Володимира та Віталія Кличків, Артура Палатного, Віктора Циганкова, Анатолія Трубіна, Дмитра Цимбала, Сергія Костиру, Альону Савраненко (Alyona Alyona) та інших.

Завершила презентацію спільна пісня Святослава Вакарчука та нашої випускниці «Країна дітей», адже діти – це майбутнє будь-якої країни, її моральних і загальнолюдських цінностей.

Варто відзначити, що наступного дня на березі Босфору українські студенти з Ізмаїлу, Переяслава й Тернополя та студенти з Литви провели патріотичний флешмоб із 50-метровим стягом України на підтримку захисників України.

«Загалом, тиждень спільної роботи із взаємообміну моральними та загальнолюдськими цінностями засвідчив, що така співпраця є вкрай актуально в умовах сьогодення, адже світ має ставати добрішим та гуманнішим» – завершила  свою розповідь Леся Михайлівна.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту