Василь Дудар та Сергій Рик долучилися до міжнародної конференції з нагоди 300-річчя Григорія Сковороди в НУБіП України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Василь Дудар та Сергій Рик долучилися до міжнародної конференції з нагоди 300-річчя Григорія Сковороди в НУБіП України

10 листопада 2022 року на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Духовний код української ідентичності у вимірі міжкультурної комунікації», присвячена 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди.

Конференція зібрала знаних філософів, науковців, молодих науковців, освітян із багатьох закладів освіти та культури різних міст нашої країни та 8 зарубіжних країн. Серед більш як 300 учасників, що долучалися до зібрання наживо чи віддалено, були й представники переяславської альма-матер – проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар і завідувач кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія Сергій Рик.

За повідомленням сайту НУБіП України, модераторами заходу були декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька та голова наглядової ради НУБіП України Микола Томенко, які привітали учасників, зазначивши особливу важливість обговорення проблем національної історії та духовного коду української ідентичності у вимірі міжкультурної комунікації.

«Україна – це особистості, які формують її історію. Григорій Сковорода став для українців видатним філософом, просвітителем, гуманістом, педагогом та чудовим поетом. Саме тому його біографія та творчість заслуговують уваги та шани українців, особливо під час російської агресії» – зазначив у вітальному слові ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко.

Василь Дудар від імені ректора Віталія Коцура, що нині перебуває у закордонному відрядженні, воголосив вітальне слово до учасників зібрання. Сергій Рик виступив під час пленарного засідання з доповіддю на тему «Філософія Григорія Сковороди: природа і людина», яка була закцентована на тому, що постать Григорія Сковороди, його ідеї, образи, герої та ціннісні установки є потужним національно-смисловим потенціалом.

Решта переяславців долучилися до зібрання он-лайн. Інна Більченко – старший науковий співробітник науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г.С. Сковороди» НІЕЗ «Переяслав» охарактеризувала світ Григорія Сковороди, провела паралелі з сьогоденням; Тетяна Радіоненко – завідувачка науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г.С. Сковороди» доповіла про втілення ідеї «сродної праці» у культурно-мистецькому вишивальному проекті «З Григорієм Сковородою у серці».

Григорій Сковорода – це історичний Герой нашого народу, ключова постать української духовної спадщини, для якого Людина і Україна були понад усе. Вивчаймо, популяризуймо й шануймо нашого патрона!

 

За матеріалами сайту НУБіП України

Перейти до вмісту