«Від змісту тексту хотілося плакати»: сковородинівці вчетверте згуртувалися навколо Радіодиктанту національної єдності – нині в укритті та в он-лайн

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Від змісту тексту хотілося плакати»: сковородинівці вчетверте згуртувалися навколо Радіодиктанту національної єдності – нині в укритті та в он-лайн

Сьогодні, 9 листопада 2022 року, у День української писемності та мови в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, як і по всій країні та у всіх країнах світу де нині живе українство, вже в двадцять друге писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Уже вчетверте за організацію його написання в альма-матер взялася команда Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю. Зваживши «перестрахуватися» на випадок повітряної тривоги чи відключення світла, писали в укритті, долучивши у он-лайні й на платформі Microsoft Teams не тільки тих, хто у цей час знаходився поза межами студмістечка, а й спеціальну гостю – фахову філологиню, засновницю telegram-каналу «Грамота.ua» Олену Хавлюк.

Як і у всі попередні роки, метою радіодиктанту було об’єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників всеукраїнського флешмобу. Текст «Твій дім», який, серед інших, писало й кілька десятків сковородинівців, написала українська письменниця, режисерка та членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик. Прочитала його народна артистка та Героїня України Ада Роговцева.

«Як складно було вмістити у 200 знаків те, що хотілося вам усім сказати в такий спосіб! І все ж я рада, що не відмовилася від цього непростого завдання. Так, я теж припускаюся помилок. Так, мені самій ще вчитися і вчитися. Але ж це таке класне відчуття! І, головне, використавши можливість написати текст для цьогорічного Радіодиктанту, я спробувала хоч трохи обійняти вас усіх. Словами, як умію», – пише Ірина Цілик на своїй сторінці у Facebook.

Написавши диктант не розійшлися, а вирішили проговорити написане – модерували зібрання та забезпечували «конект» його учасників представники Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Оксана Луцик та Максим Левченко. Розмову побудували навколо розмови з гостею Оленою Хавлюк.

«Від змісту тексту хотілося плакати, бо усе написане в умовах війни ми відчули на собі. Коли пані Ада наприкінці вже зачитувала текст повністю, то усі ми, думаю, відчували десь одне й те ж. Щодо безпосереднього змістового наповнення тексту я не маю зауважень. Він був не легкий, але й не надто складний. Того, що змінилося в правописі у 2019 році було зовсім не багато, але було багато орфограм на вживання, приміром, м’якого знаку або подвоєння, написання слів окремо тощо. Були певні складні розділові знаки у кількох місцях. Були певні похибки в інтонації і не можна було зрозуміти що ж там треба – тире чи три крапки. У мене до кількох місць лишилися певні сумніви. Читання теж сподобалося – це було не швидко, можна було встигати записувати, як на мене. Єдине що не сподобалося, то це те що на початку знову не зачитали увесь текст повністю. Так не робиться, ми ж це пам’ятаємо зі школи. На початку я й сама навіть не збагнула, що ми вже починаємо записувати» – серед іншого зазначила фахова філологиня, коментуючи цьогорічний диктант.

Також надалі, у ході обговорення, своїми рефлексіями щодо важливості змісту тексту, своїми відчуттями та філологічними труднощами під час написання поділилися викладачки університету – кандидат географічних наук, доцент, завідувачка кафедри географії, екології і методики навчання Людмила Воловик та кандидат економічних наук, доцент, гарант освітньої програми «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» Тетяна Кузнєцова. Наприкінці всі учасники наживо й в он-лайн зробили спільні світлини й скріни зі своїми текстами.

«Резюмуючи усе, що з нами відбулося у цій годині, головне що цей диктант справді нас об’єднав, наснажив та розставив вірні акценти. Текст був дуже актуальний, він дуже розчулив і ще раз нагадав про те, наскільки важливо берегти наш дім. Продовжуємо свою щоденну працю і боротьбу, згуртовано торуємо шлях до перемоги. Мирного вам неба, відчуття безпеки і комфорту на рідній українській землі. Дякуємо усім, хто долучився» – підсумовує працівник університету Максим Левченко.

Зазначимо, що якщо ви хочете, щоб текст написаного вами радіодиктанту перевірили фахівці, його можна надіслати у вигляді паперового листа на адресу м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, аби гриф відправлення був не пізніше 10 листопада.

Радіодиктант потрібно писати від руки. Втім, на перевірку можна надіслати текст, написаний шрифтом Брайля. У разі, якщо у вас вимкнули електрику і ви не змогли написати одночасно зі всіма, це можна зробити у зручний час, переглянувши запис на цифрових платформах Суспільного:

Також можна сфотографувати або відсканувати текст написаного вами Радіодиктанту та надіслати його до 11:00 10 листопада у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf за адресою rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт, яка є на сайті ukr.radio.

Радіодиктант національної єдності був вперше організований командою Українського радіо у 2000 році. Відтоді його проводять щороку на День Національної писемності та мови.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту