У п’ятницю відбудеться атестація аспірантів і докторантів: розповідаємо, що повинні представити на ній здобувачі

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У п’ятницю відбудеться атестація аспірантів і докторантів: розповідаємо, що повинні представити на ній здобувачі

У п’ятницю, 23 вересня в аудиторії №119 о 13:00 відбудеться атестація аспірантів і докторантів. Вона буде проходити у формі наукової доповіді та міститиме в собі перевірку виконання індивідуального плану дисертаційної роботи.

Критерії атестації аспірантів і докторантів розроблено у Положенні про підготовку здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі (затверджено протоколом Вченої ради від 30.08.2021 р. №1) на основі Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах) Постанова КМУ № 261 від 23.03.2016 року (зі змінами 03.04.2019 року).

Згідно з Положенням про підготовку здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, на атестацію аспірант повинен представити наступне:

1-й рік навчання:

  1. Затвердити індивідуальний план здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії (з урахуванням освітньо-наукової програми).
  2. Визначити і обґрунтувати актуальність теми дисертаційного дослідження.
  3. Затвердити тему дисертаційного дослідження вченою радою університету.
  4. Розробити розгорнутий план дисертаційного дослідження та проєкт експерименту (за необхідності).
  5. Визначити матеріальну і джерельну базу наукового дослідження (бібліотеки, архіви).
  6. Скласти підсумково-екзаменаційну сесію.
  7. Двічі на рік звітувати на засіданні кафедри про хід виконання індивідуального плану здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії (з урахуванням освітньо-наукової програми).
  8. Написати Вступ як структурний складник дисертації.
  9. Здійснювати апробацію дослідження (проводити групове обговорення, презентувати наукову роботу на семінарах, конференціях).

2-й рік навчання:

  1. Обговорити на засіданні кафедри і затвердити виконання індивідуального плану здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії за перший рік навчання і затвердити план на другий рік навчання (з урахуванням освітньо-наукової програми).
  2. Опанувати методологію та необхідні методи наукового дослідження.
  3. Доповнити матеріальну і джерельну базу наукового дослідження (бібліотеки, архіви).
  4. Написати, обговорити і схвалити на засіданні кафедри перший, історіографічний, засадничо-теоретичний розділ дисертації.
  5. Подати опубліковані праці з теми дисертації та ті, що прийняті до друку (журнали, збірники та ін. з підтвердженням).
  6. Скласти підсумково-екзаменаційну сесію.
  7. Двічі на рік звітувати на засіданні кафедри про хід виконання річного індивідуального плану здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії (з урахуванням освітньо-наукової програми).
  8. Здійснювати апробацію дослідження (проводити групове обговорення, презентувати наукову роботу на семінарах, конференціях).
  9. Пройти асистентську педагогічну практику (з урахуванням освітньо-наукової програми).

3-й рік навчання:

  1. Обговорити на засіданні кафедри і затвердити виконання індивідуального плану здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії за другий рік навчання і затвердити план на третій рік навчання (з урахуванням освітньо-наукової програми).
  2. Подати опубліковані праці з теми дисертації та ті, що прийняті до друку (журнали, збірники та ін. з підтвердженням).

3.Написати, обговорити і схвалити розділ/розділи дисертації, що вирішують порушену у Вступі проблему в теоретичному плані.

  1. Подати матеріали, що засвідчують перебіг експерименту дослідження (за умови проведення експерименту).
  2. Двічі на рік звітувати на засіданні кафедри про хід виконання індивідуального плану здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії (витяг із протоколу засідання кафедри).
  3. Здійснювати апробацію дослідження (проводити групове обговорення, презентувати наукову роботу на семінарах, конференціях).
  4. Пройти асистентську педагогічну практику (з урахуванням освітньо-наукової програми).

4-й рік навчання:

  1. Обговорити на засіданні кафедри і затвердити виконання індивідуального плану здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії за третій рік навчання і затвердити план на четвертий рік навчання (з урахуванням освітньо-наукової програми).
  2. Виконати індивідуальний план наукової роботи.
  3. Представити наукові та науково-методичні праці за темою дисертації.
  4. Завершити експериментальну роботу, проаналізувати її результати, обговорити і схвалити на засіданні кафедри експериментальну частину дисертації (за умови проведення експерименту).
  5. Завершити написання дисертаційного тексту, обговорити і схвалити його на засіданні кафедри, одержати рекомендації наукового керівника щодо її доопрацювання.
  6. Оформити академічну довідку.
  7. Визначити термін подачі дисертаційного дослідження до ради.

Докторант повинен подати наступне:

1-й рік навчання:

  1. Затвердити індивідуальний план підготовки докторанта.
  2. Визначити і обґрунтувати актуальність теми дисертаційного дослідження.
  3. Затвердити тему дисертаційного дослідження вченою радою університету.
  4. Розробити розгорнутий план дисертаційного дослідження та проєкт експерименту (за необхідності).
  5. Визначити матеріальну і джерельну базу наукового дослідження (бібліотеки, архіви).
  6. Обговорити й схвалити на засіданні кафедри розділ/розділи дисертації з висвітленням історії питання, теоретичних засад та наукового інструментарію дослідження.
  7. Двічі на рік звітувати на засіданні кафедри про хід виконання індивідуального навчального плану підготовки докторанта (витяг із протоколу засідання кафедри).
  8. Подати опубліковані праці з теми дисертації та ті, що прийняті до друку (з підтвердженням), зокрема у наукометричних виданнях.
  9. За умови планування експерименту організувати його проведення та представити комплексну програму експериментальної роботи.
  10. Здійснювати апробацію дослідження (проводити групове обговорення, презентувати наукову роботу на семінарах, конференціях, зокрема всеукраїнських і міжнародних).

2-й рік навчання:

  1. Обговорити на засіданні кафедри і затвердити виконання індивідуального плану за перший рік докторантури і план на другий рік навчання.
  2. Представити опубліковані/прийняті до друку наукові та науково-методичні праці (якщо вони є) за темою дисертації, зокрема у вітчизняних і зарубіжних наукометричних виданнях.
  3. Здійснювати апробацію дослідження (проводити групове обговорення, презентувати наукову роботу на семінарах, конференціях).
  4. Написати, обговорити і схвалити розділ/розділи дисертації, що вирішують порушену у Вступі проблему в теоретичному плані.
  5. Завершити експериментальну роботу, проаналізувати її результати, обговорити і схвалити на засіданні кафедри експериментальну частину дисертації (за умови проведення експерименту).
  6. Завершити написання дисертаційного тексту, обговорити і схвалити його на засіданні кафедри/одержати рекомендації наукового консультанта щодо її доопрацювання.
  7. Визначити термін подачі дисертаційного дослідження до захисту у спеціалізованій вченій раді.

Пресцентр відділу аспірантури та докторантури

Перейти до вмісту