Команда Університету Григорія Сковороди в Переяславі відвідала сковородинівські місця на Харківщині та Полтавщині

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Команда Університету Григорія Сковороди в Переяславі відвідала сковородинівські місця на Харківщині та Полтавщині

20-21 липня 2022 року делегація Університету Григорія Сковороди в Переяславі за сприяння ректора Віталія Коцура, в рамках реалізації проєкту держбюджетної тематики «Філософсько-просвітницька спадщина Григорія Сковороди (1722-1794): європейський контекст» та діяльності єдиного в Україні Центру Сковородинознавства (який донедавна очолював багарічний рушій сковородинівської справи, доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Микола Корпанюк – прим.авт.)  відвідала визначні сковородинівські місця в Україні – історичну батьківщину та місце, де прожив останні дні та знайшов вічний спочинок мандрівний філософ Григорій Сковорода.

Альма-матер була представлена завідувачем кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія Університету Григорія Сковороди в Переяславі Сергієм Риком, доцентом кафедри Наталією Юхименко та помічником ректора університету Денисом Мірошніченком. Участь у поїздці взяли засновник благодійного фонду «Рідна країна» Микола Томенко, завідувачка науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г.С. Сковороди» Тетяна Радіоненко, старший науковий співробітник науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г.С. Сковороди» Інна Більченко.

У суботу, 20 серпня 2022 року, делегація прибула у Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, що розташований у колишньому маєтку поміщиків Ковалівських – пам’ятці ХVІІІ століття с. Сковородинівка (колись Пан-Іванівка) Золочівського району Харківської області. У ніч на 7 травня 2022 року ворожа ракета влучила у дах музею, наслідком чого стала пожежа, яка вщент знищила музей.

Повідомляється, що метою поїздки була моральна та гуманітарна підтримка  колег та однодумців, закладів та села від фонду «Рідна країна», НІЕЗ «Переяслав» та Університету Григорія Сковороди в Переяславі: було передано українсько-англійський проспект «Сковородинівські місця в Україні» виданий фондом «Рідна країна» (у його розробці допомагали фахівці УГСП – прим.авт.) та залучені на рахунок благодійного фонду «Рідна країна» понад 30 000 грн;  ліки та продукти харчування для першочергових потреб громади; оновлено бібліотеки дошкільного закладу та школи с. Сковородинівка; поповнено книжковий фонд музею.

«Наживо бачити знищений музей гнітюче. Адже це не просто панський маєток, що має історичну цінність чи клуня, яка відображає елементи побуту та архітектури у XVIII ст. Це пам’ять, це генетичний код українця, творцем якого свого часу став і Григорій Сковорода. І символічним є той яблуневий сад, який так, як і за часів Григорія Савича рясніє стиглими плодами, і криниця, що пам’ятає мислителя, і дуби… Усе це – жива надія, дбайливо доглянута співробітниками музею навіть у воєнний час, у зоні, що постійно страждає від ворожої агресії. Містичність у тому, що усе навкруги у парковій зоні навколо маєтку символізує відродження і вічне життя. Особливо кущі калини, яка є символом народження Всесвіту та вогняної трійці: Сонця, Місяця і Зірок, у рясних яскравих кетягах ягід. Вона і поблизу криниці, й біля самого Сковороди переконує – життя, любов обов’язково переможе. Сама назва її від давньої назви Сонця – Коло. Символ кола – це вічність. Здавна в Україні калина вважалась символом любові, щастя, краси й поваги» – діляться враженнями завідувач кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія Університету Григорія Сковороди в Переяславі Сергій Рик та доцент кафедри Наталії Юхименко.

Слід зазначити, що з переяславської землі до зруйнованого музею музейниці Тетяна Радіоненко та Інна Більченко привезли переяславський рушник, що відтворює оригінал, створений у XIX ст. До його вишивання у рамках Всеукраїнського культурно-мистецького вишивального проекту «З Григорієм Сковородою у серці», приуроченого 300-літтю з дня народження Г.Сковороди, долучилася вся Україна.

Наступного недільного дня, 21 серпня 2022 року, делегація вирушила до селища Чорнухи Полтавської області, де також оглянула експозицію Літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди й обговорили план заходів по відзначенню 300-літнього ювілею з дня народження філософа саме на його історичній батьківщині.

Не зважаючи на те, що ворог намагається знищити духовну, культурну та історичну спадщину України, науковці, музейники, медійники, благодійники та усі небайдужі долучаються до відновлення історичних будівель та експозиції музею заради збереження пам’яті людської про Григорія Сковороду. Делегати низько вклонилися могилі Сковороди, та поклали в знак пошани й подяки спасівські дари літа – яблука й калину.

А тим часом до дня народження великого філософа Григорія Сковороди (станом на момент публікації) лишилося 102 днів. Спільно з Міністерством освіти і науки України, Фондом Миколи Томенка «Рідна країна», НІЕЗ «Переяслав» та іншими партнерами Університет Григорія Сковороди в Переяславі у рамках марафону «Сковорода-300» від кінця минулого року, продовжує цикл заходів, серед яких уже відбулася низка форумів та конференцій. Попереду нас чекає презентація нових конкурсів та проєктів, видання посібників та багато іншого. Усі напрацювання з якими підходив до ювілею видатного любомудра підходив Центр Сковородинознавства неодмінно буде збережено на примножено. Про все розповідатиме наш сайт, відтак слідкуйте за його анонсами.

 

Пресцентр кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П.Стогнія

Перейти до вмісту