Радіаційне ураження та дії при ньому: Лідія Товкун дала корисні поради українцям

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Радіаційне ураження та дії при ньому: Лідія Товкун дала корисні поради українцям

Постійні обстріли окупантами Запорізької атомної електростанції призводять не лише до значних пошкоджень станції, що вже є безпрецедентним актом ядерного тероризму, а й до постійної загрози життю і здоров’ю населення не лише України, а й всієї Європи.

У зв’язку з цим, кандидат історичних наук, доцент, завідуюча навчально-методичною лабораторією діагностики хвороб і профілактики захворювань Лідія Товкун радить відновити свої знання про радіаційне ураження та дії при ньому.

Радіаційне або променеве ураження – це ушкодження органа, тканини або системи органів, спричинене діянням іонізуючого випромінювання і деякими іншими видами випромінювання, наприклад, інфрачервоного, ультрафіолетового тощо. Зумовлене найчастіше біологічною дією іонізуючого випромінювання. Ушкодження, що виникають під час променевого ураження іонізуючим випромінюванням, викликають розвиток променевої хвороби. Променеве ураження від інфрачервоного випромінювання проявляється тепловими опіками, перегріванням. Ультрафіолетове випромінювання виявляє головним чином хімічну дію.

Радіаційні ураження при аваріях на АЕС залежать від характеру катастрофи, виду джерела випромінювання, а також потужності дози і розподілу її по площі тіла уражених.

Виділяють п’ять основних видів ураження: короткочасне рівномірне гамма-опромінювання чи опромінювання нейтронного характеру; нерівномірне опромінювання; загальне довготривале, або фракційне, опромінювання; одночасна комбінована, або послідовна, дія радіаційного та інших вражаючих факторів; місцеве, або сполучене, радіаційне ураження, що викликано зовнішнім опроміненням і дією радіонуклідів, які апліковані на шкірі, слизових оболонках чи потрапили усередину.

Особливості радіоактивної загрози:

– це забруднення невидиме, немає запаху, смаку і кольору;

– радіація разом із пилом поширюється на дуже далекі відстані;

– найбільша небезпека – це потрапляння радіації до організму під час вдихання, вживання води, рідин чи їжі;

– внаслідок опромінення виникає загибель і мутація клітин організму, сприяє розвитку злоякісних новоутворень.

Ваші дії в разі радіаційної аварії:

  • Після знаходження на відкритому просторі обережно зняти одяг і взуття, запакувати все це у герметичний пакет і покласти подалі від людей і тварин. Ретельно з милом вимитися під душем, не використовуючи кондиціонер для волосся.
  • Щільно закрити вікна, двері, вентиляційні отвори і димоходи. Всі наявні щілини заклеїти скетчем чи підручним матеріалом. Провітрювати приміщення не можна!
  • Слідкувати за офіційними каналами місцевої влади у соцмережах, телебаченню чи радіо.
  • Підготувати запас води у герметичних ємностях. Харчові продукти загорнути у харчову плівку і покласти до холодильника чи шафи.
  • Не виходити без потреби з будинку, не роздягатися. За необхідності виходу на вулицю потрібно одягатися так, щоб не було видно жодної ділянки шкіри. Користуватися респіратором для захисту органів дихання. Нічого не брати з вулиці до приміщень. Триматися подалі від будівель, бо на стінах накопичується радіоактивний пил.
  • Йодна профілактика здійснюється лише після отриманих вказівок від місцевої влади, бо безпричинне вживання таблеток йодистого калію чи йодистого розчину призводить до тяжких наслідків для організму!

Пресцентр кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології

Перейти до вмісту