Ректор та команда університету долучилася до відтворення етнографічного обряду «Зажинки», а потім вчила усіх охочих кулінарним вмінням

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор та команда університету долучилася до відтворення етнографічного обряду «Зажинки», а потім вчила усіх охочих кулінарним вмінням

8 липня 2022 року, вже втретє в історії Переяславщини, неподалік села Циблі за ініціативи Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» та Фонду Миколи Томенка «Рідна країна», підтримки Циблівської ОТГ, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Управління туризму КОДА та Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся етнографічний обряд зажинків – виготовлення першого снопа, що символізує початок жнив. Розповідаємо як це було.

Слід зазначити, що у зв’язку з війною захід не міг бути таким же повномасштабним і масовим, як два роки до того. Але, видається, від того він не втратив своєї душевності і ваги:

Про мету та важливість проведення дійства у 2022 році розповів політик та громадський діяч, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко:

«Сьогодні ми зібралися тут, аби, як зазвичай, пропагувати старовинний український обряд зажинків – з нами духовенство, яке освятить цей чин, з нами хлопці та дівчата які продемонструють нам цей обряд. Я вчу свого сина, що кожен українець має вміти багато речей, зокрема й косити. Нині маємо плани щодо розвитку культурних і просвітницьких традицій на Переяславщині, які неодмінно втілимо після перемоги».

Зі свого боку генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич додав наступне:

«Заповідник – це не тільки про те, щоб зберігати пам’ятки і церкви, а й наша духовна сутність. Уособлення культури етносу, збереження традицій яким ми займаємося. Радий, що Микола Володимирович перевіз цей захід з нашої з ним рідної Черкащини на Київщину. Вдячні, що нас активно підтримує Управління туризму КОДА. Незабаром перемога буде за нами, і я переконаний що це свято розростеться в куди більш ширший формат, враховуючи наші рекреаційні можливості, зокрема в Циблівській громаді. Усім мирного неба та гарного врожаю».

Вагомою була й промова не менш важливого співорганізатора та рушія освітніх та просвітницьких процесів, ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталія Коцура:

«Сьогодні ми з вами робимо внесок у збереження нашої української культури і традицій. Нині ми маємо свято берегти наші цінності і надбання нашого народу. Завдання університету – виховати не тільки фахівця, а й патріота рідної Батьківщини, виховати і плекати в ньому ті цінності, які би допомогли б навчитися існувати усім нам як невід’ємним частинкам нашої держави. Такі заходи мають дуже великий виховний момент. Університет Григорія Сковороди в Переяславі завжди підтримує та бере у них участь».

Було що сказати Віталію Вікторовичу і з поправкою на ситуацію в країні:

«Нам доводиться жити в досить складний час – усі ми бачили в новинах як від дій орків горять комбайни в полях на Миколаївщині, як горить хліб. І ця цінність хлібу усвідомлюється зараз нами найбільше. Усе про що нам розповідали наші бабусі і дідусі зараз відбувається на наших очах, набувається наново і в куди більш жорсткій формі. Колись ми не розуміли всієї суті побажання «мирного неба», не розуміли наскільки важлива Україна як аграрна держава для всього світу. Про це мало говорили в публічній площині, і знали здебільшого фермери – наскільки ми сильні, потужні і маємо стержень. Ми стоїмо пліч-о-пліч всією країною. Зичу плекати традиції, гуртуватися і запрошую на гостину до нашого університету».

Після того як усі слова було скзаано, розпочалося безпосереднє дійство – отець, настоятель місцевого храму Степан звершив традиційний чин богослужіння, з якого, як правило розпочинаються зажинки розпочалося безпосереднє дійство – у святковому одязі, з серпами та косами на поле вийшли два куми, гурт жіноцтва та дівчатка, які у супроводі обрядових пісень та примовлянь, які поза своєю автентичністю, сценарно, робили поправку на сучасний стан в країні розпочали жнива. Наприкінці обряду голові Циблівської ОТГ Олександру Палагуті, як безпосередньому господарю свята, вручили перший сніп, рясно прикрашений польовими квітами та стрічками. Надалі усі охочі гості свята мали нагоду повправлятися у вмінні жнивування та трішки попрацювати косою чи серпом. Спробували себе у цій справі й представники УГСП, зокрема, ректор.

Наостанок усі вирушили на територію Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, де на гостей чекав майстер клас із приготування вареників на пару та галушок, організований кафедрою професійної освіти факультету фінансово-економічної і професійної освіти Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Ароматні, повітряні й просто невагомі – з чим тільки не готували вареників організатори-сковородинівці та всі охочі. Краще слів про цей захопливий процес можуть розповісти відео:

За зажинками і кулінарією не забували, що вступна кампанія на носі – а відтак представники університету, зокрема заступниця завідувачки кафедри з наукової роботи, старша викладачка Юлія Лукашевич, не забували профорієнтувати, як то кажуть, «не відходячи від плити»:

Переяславщина – багатий на культурні традиції середньонаддніпрянський край. Відтак цінуйте, примножуйте та захищайте своє!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту