Освітній процес в умовах воєнного стану триває: Вячеслав Різник розповів про результати чергових нарад МОН з проректорами

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Освітній процес в умовах воєнного стану триває: Вячеслав Різник розповів про результати чергових нарад МОН з проректорами

У ході засідання ректорату, 6 квітня 2022 року, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник вкотре доповів про результати нових нарад МОН України з проректорами. Переповідаємо найважливіші тези, які стосуються організації освітнього процесу.

«Серед інших до наради, яка відбувалася 1 квітня 2022 року, були долучені представники Міністерства освіти і науки України, Державної служби якості освіти, Офісу Президента України. Загалом у наразі взяло участь 965 учасників ЗВО та ЗФПО. Незмінним модератором нарад був Олег Шаров.

На початку наради заступник МОН України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов подякував усій освітянській та науковій спільноті за роботу у складний для країни час. Олексій Іванович дав вичерпні відповіді на питання учасників наради, що стосувалися науки в університетах, її перспектив та фінансування. Зокрема, заступник міністра нагадав про необхідність проходження державної атестації наукових установ, адже наразі у 83 установах закінчився термін, а на атестацію подано лише 51 заява. Термін прийому документів продовжено до 11 квітня 2022 р.

Цьогорічну наукову атестацію ЗВО проводити не планують, наразі напрацьовуються зміни, а для 2022 р. будуть використані результати 2021 р. Навчально-науковий відділ нашого університету триматиме це питання на контролі і вивчатиме тенденції та базові індикатори пропонованого МОН проєкту», – зазначив Вячеслав Володимирович.

Проректор відмітив, що на зустрічі було наголошено на продовженні процедури захисту PhD за вимогами НАЗЯВО (у тому числі дистанційно). Що стосується захистів, які відбулися у сфері відповідальності МОН, – усі подані документи опрацьовуються МОН і за результатами експертизи найближчим часом буде прийняте рішення. Олексій Шкуратов звернув увагу учасників, на питання щодо функціонування докторських рад, які діяли до 31.12.2021 р. і наразі їх повноваження припинені. МОН приймає і опрацьовує усі документи на відкриття нових докторських рад. Змін до умов прийому до аспірантури не буде.

«Щодо наукової діяльності, то заступник міністра зазначив, що велика кількість наукових проєктів не може бути виконана через зруйновану інфраструктуру (можна подати клопотання про зміну технічного завдання).

З 4 квітня 2022 року відновлено роботу програми «Наука в університетах». На цьому тижні буде відновлено відбір наукових проєктів «Горизонт 2020» та інших. Також планується донабір нових експертів для оцінки поданих проєктів, тому я прошу активно долучитися до цього процесу наукову спільноту УГСП.

Проведено секвестр видатків на наукову діяльність у зв’язку з воєнним станом. Зокрема, фінансування по науковій програмі 2090 скорочено з 105 до 22 мільйонів гривень. Програма «1040» є, і конкурс НДКІ може бути проведено, але секвестр також планується, тому наразі говорити про обсяги фінансування рано. Програма «1390» – 96,5 мільйонів гривень, програма «1300» – секвестру не було», – продовжив розповідь проректор.

У контексті пом’якшення вимог до публікаційної активності НПП у ході виконання наукових проєктів, він зазначив, що будуть відповідні рекомендації МОН не брати до уваги публікаційні вимоги при оцінці проєктів цьогоріч. Водночас, обов’язковою умовою є їх виконання наступного року, а також планові публікації на наступний рік.

Поза тим вкотре було наголошено на відміні конкурсу студентських наукових робіт і олімпіад та на проблемі неможливості захисту у закладах вищої освіти за неакредитованою освітньо-науковою програмою по аспірантурі. Окрему увагу було приділено питанню звітування закладів щодо науково-дослідної роботи і фінансування з державного бюджету. Термін заповнення анотованого звіту буде продовжено орієнтовно до квітня-травня. Проміжні результати науково-дослідної роботи мають завантажуватися до системи.

«Працівниками директорату правового забезпечення та департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків були надані чергові розяснення щодо оплати праці в умовах воєнного стану, зокрема наголошено на прийнятті змін (стаття 57/1) до ЗУ «Про освіту». Окремо наголошено, що усі надбавки і доплати здійснюються за рішенням керівника (Наказ МОН України №557) та відповідно до фінансових можливостей. Відпустки без збереження заробітної плати, відповідно до наказу №2153, можуть надаватися на необмежений період» – додав Вячеслав Різник.

Увагу було акцентовано і на змінах Постанови КМУ України №261. Актуальним для закладів вищої освіти, учасників зустрічі, було питання «Що робити з обов’язковими виплатами, якщо немає надходжень до спеціального фонду?». Відповідь МОН тут однозначна – бюджетний кодекс передбачає здійснення виплат за наявності коштів.

«Відповідно, наша фінансова стабільність і безперебійна виплата заробітної плати залежить від наших надходжень. Загалом МОН відкрите до комунікації, надсилає листи-розяснення, відповідає на запити. Якщо є потреба, на сайті розміщені усі контакти», – прокоментував проректор.

За словами Вячеслава Володимировича, Олег Шаров прокоментував низку організаційних питань від ЗВО та звернув увагу на роз’яснення Мінекономіки 2139-9 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Серед іншого, він підняв питання оплачуваних відпусток для НПП в умовах воєнного стану – 24 дні (Постанова 2036) замість 56 визначених Постановою 376.

На питання як бути зі здобувачами, які не зможуть вийти на зв’язок, відповідь була очевидною – мінімізувати такі випадки. Зазначено, що вони одиничні і МОН буде їх вивчати. Під час воєнного стану здобувачі-чоловіки призовного віку не можуть виїздити на практику чи закордон з метою академічної мобільності.

ЗНО 2019, 2020, 2021 років може бути використане для вступу. В особливому порядку вступу більшість процесів буде здійснюватися дистанційно. Якщо здобувачу-бюджетнику надано академічну відпустку і він боронить Україну – МОН гарантує повернення на бюджет, а у інших випадках – лише контракт. Питання вступу остаточно будуть врегульовані лише у квітні.

Усі питання, пов’язані з організацією практики заклади вищої освіти врегульовують самостійно (виходячи з ситуації).

Потім Вячеслав Різник повідомив, що нині опрацьовується питання підвищення порогу у 50 000 гривень для спрощених закупівель без тендерних процедур. Актуальним було і питання «Чи може ЗВО призначити соціальні виплати на підставі наказів із бойових частин, а не свідоцтв УБД чи інших?», – у кожному випадку необхідно отримати роз’яснення від органів соціального захисту. Наразі ЄДЕБО працює і усі процеси залишаються незмінними.

Щодо видачі документів про попередню освіту з особової справи за запитом здобувача – вона можлива під розписку із обов’язковими обґрунтуванням причини і терміну.

Нагадаємо, що минулого разу, у ході ректорату, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник доповів про результати наради МОН України з проректорами «Відновлення освітнього процесу в ЗФПО та ЗВО».

 

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту