Навколо освіти: Україна може отримати 200 мільйонів доларів на реформи у вищій освіті

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Освіта і наука > Навколо освіти: Україна може отримати 200 мільйонів доларів на реформи у вищій освіті

За повідомленням сайту «Osvita.ua» Рада директорів Світового банку 5 травня розгляне питання щодо надання Україні 200 млн доларів на реформування вищої освіти. Проєкт, який має реалізовувати Міністерство освіти і науки України, розрахований на шість років.

У документах до проєкту зазначається, що мережа закладів вищої освіти, яка налічує 231 державний заклад вищої освіти, занадто велика та неефективна з урахуванням населення, що скорочується, і створює проблеми як для фінансової стійкості, так і для якості послуг. За статистикою, приблизно 60% академічних вишів навчають менше ніж 5000 студентів. Крім того в Україні існує понад 300 державних коледжів і технікумів, у яких, у середньому, навчаються близько 550 студентів. Більшість цих ЗВО й коледжів та технікумів юридично підпорядковані Міністерству освіти і науки України.

Водночас, у Світовому банку зазначили, що український уряд визначився з необхідністю створення стимулів для оптимізації величезної мережі вишів із використанням підходу «знизу-вгору», і останніми роками їхня кількість скоротилася на 25%, але левова частка роботи лишається попереду. Зокрема, потрібна подальша агрегація університетів із диференціацією та диверсифікацією їхніх типів (дослідні, професійні, викладацькі) та оптимізація їхньої географічної зони охоплення. Себто, аби ефективно провести такі заходи із залученням самих закладів вищої освіти необхідні інституційні аудити для кожного з них.

Також у Світовому банку відзначають низьку прозорість системи та поганий зворотний зв’язок: 85% молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано відображається на інформації про доступні варіанти освіти та результатах працевлаштування, залишаючи студентів та їхні сім’ї у невіданні під час ухвалення важливого рішення щодо переходу до вищої освіти.

Університет Григорія Сковороди в Переяславі пильнуватиме за цим процесом та активно інформуватиме про нього читачів цього сайту.

За матеріалами «Osvita.ua»

Перейти до вмісту