#Підсумовуючи2020: Наукові й навчально-методичні виміри кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології у 2020 році

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > #Підсумовуючи2020: Наукові й навчально-методичні виміри кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології у 2020 році

Минає 2020 рік, який був складним для країни як у соціально-економічному, так і в політичному та епідеміологічному планах. Не найменш складним він був й для освітян, адже у зв’язку з пандемією COVID-19 їм доводилося проводити заняття в дистанційному режимі. Водночас, не дивлячись на всі виклики і загрози начитувалися лекції і відбувалися заняття, студенти складали іспити. Науково-педагогічні працівники проводили дослідження, готували начальні посібники, підручники, монографії, здійснювали керівництво дипломними роботами бакалаврів та магістрів, дисертаційними дослідженнями аспірантів. Завершуючи цей рік не можна не відмітити й певних здобутків кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології за 2020 р.

Протягом року професорсько-викладацьким складом кафедри підготовлено 93 наукових публікацій, серед яких підручник «Цивільний захист» за авторством кандидата історичних наук, доцента Катерини Вариводи і кандидата історичних наук, доцента Світлани Горденко; навчальні посібники «Валеологія» і «Шкільна гігієна» за авторством доктора історичних наук, професора Надії Коцур і кандидата історичних наук, доцента Лідії Товкун; навчально-методичні посібники «Лікувальна фізична культура» і «Масаж» за авторством кандидата історичних наук, старшого викладача Юрія Козубенка і кандидата історичних наук, старшого викладача Марини Буц; методичний посібник «Гігієна» за авторством кандидата історичних наук, доцента Наталії Годун і кандидата історичних наук, старшого викладача Оксани Миздренко.

У рамках кафедральної науково-дослідної теми кафедри «Формування здоров’язбережувальної компетентності у дітей, учнівської та студентської молоді в системі безперервної освіти: медико-біологічні та психолого-педагогічні аспекти» (номер державної реєстрації 0118 U 003845 від 2.03.2018) проводилися дослідження за напрямками безпекових та психолого-педагогічних аспектів здоров’я дітей і молоді; впровадження сучасних здоровʼязбережувальних програм в новій українській школі; сучасного стану і проблематики неспецифічних способів збереження здоров’я дітей; формування здоров’язбережувального середовища школи в контексті викликів сучасності; стану психосоматичного здоров’я школярів в умовах упровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій та ін. За результатами досліджень під керівництвом викладачів кафедри, зокрема доктора історичних наук, професора Надії Коцур, кандидата історичних наук, доцента Лідії Товкун, кандидата історичних наук, доцента Катерини Вариводи, кандидата історичних наук, доцента Ольги Палієнко та кандидата історичних наук, старшого викладача Юрія Козубенка виконано 19 дипломних робіт магістрів за спеціальністю «Біологія та здоров’я людини» та «Фізична культура».

Під керівництвом професора Надії Коцур студентка 3-го курсу природничо-технологічного факультету спеціальності «Біологія та здоров’я людини» Юлія Веремейчик на Всеукраїнському конкурсі творчих робіт «Здорова дитина – здорова нація», який проходив на базі Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка посіла перше місце. Її наукова робота «Оцінка впливу інформаційно-комунікаційних технологій на психосоматичне здоров’я школярів» була присвячена з’яcувaнню нaявності пopушeнь психосоматичного здopoв’я внacлiдoк кoмп’ютepнoї тa Iнтepнeт-зaлeжнocтi у школярів та дослідженню ефективності впровадження здоров’язбережувальних технологій в профілактиці психосоматичних відхилень у школярів.

У році що минає наші здобутки були винагороджені увагою держави. Зокрема, доцент кафедри Катерина Варивода за вагомі наукові здобутки отримала стипендію Кабінету Міністрів України для молодих вчених (Додаток 2 до Постанови президії Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки від 10 червня 2020 року № 4).

Крім того, за ініціативою кафедри була проведена Х (ювілейна) Міжнародна науково-практична конференція ««Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоровʼя дітей і молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи» (24–25 вер. 2020 р. м. Переяслав (Київ. обл.). Конференція організована в рамках плану наукових заходів Міністерства освіти і науки України за сприяння Національної академії педагогічних наук України, Європейської асоціації наук з безпеки (Польща), Міжнародної академії безпеки життєдіяльності (Україна), Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області. Метою конференції було забезпечити систематичність, послідовність і наступність у формуванні основ безпеки життєдіяльності, навичок екологічної поведінки в довкіллі та впровадженні здоров’язбережувальних технологій у дошкільній, початковій, середній і вищій ланках освіти. У роботі конференції взяли участь 162 вітчизняних та закордонних (з Польщі та Білорусі – прим.авт.) науковці. Обговорення глобальних вимірів безпеки життєдіяльності дітей і молоді відбувалося в режимі форуму на сайті університету під час секційних засідань «Безпека життєдіяльності дітей і молоді» та «Здоров’язбережувальний супровід у системі освіти». За матеріалами конференції підготовлено монографію: Здоров’я дітей і молоді: безпекові та психолого-педагогічні аспекти : колективна монографія / за заг. ред. Н. І. Коцур. Вип. 3. Warszawa, 2020. 336 р. та збірник наукових праць: Безпека життєдіяльності, екологія і охорона здоровʼя дітей і молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи»: зб. Матеріалів Міжнарод. наук. практ. інтернет-конф., 24–25 вер. 2020 р. Переяслав (Київ. обл.): Домбровська Я. М., 2020. 211 с.

У рамках міжнародної співпраці з Європейською Асоціацією наук з безпеки професор Надія Коцур 15-16 жовтня 2020 р. приймала участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Фінансова безпека та економічний патріотизм: ринки, підприємства, технологічні інновації», присвяченій 70-річному ювілею від Дня народження та 45-річчю наукової та дидактичної роботи професора доктора габілітованого (Dr. Hab.) Казімєжa Зелінського, завідувача кафедри підприємництва та інновацій Економічного університету в Кракові, члена Європейської асоціації наук з безпеки European Association for Security. Надія Коцур привітала та вручила ювіляру від Університету Григорія Сковороди в Переяславі звання «почесного доктора» професору Казіміру Зеліньському. Зазначимо, що відповідна резолюція була ухвалена Вченою радою університету 1 липня 2020 р. Відеофрагмент з оголошенням ректором Віктором Коцуром Постанови Вченої ради було продемонстровано на екранах конференц-залу університету.

Також, 15 жовтня 2020 року, в Кракові відбулася VI Звичайна Генеральна Асамблея членів Європейської асоціації наук з безпеки European Association for Security. Загальні збори в умовах пандемії COVID-19 обрали правління на термін 2020–2024 рр. Професор Надія Коцур обрана заступником голови наукової ради European Association for Security.

Слід відзначити вагомі здобутки навчально-методичної лабораторії діагностики здоров’я та профілактики захворювань кафедри, якою впродовж 2020 р. удосконалено підготовку майбутніх педагогів, вихователів, психологів до впровадження здоров’язбережувальних технологій у освітніх навчальних закладах; розширено проведення діагностики соматичного і психічного здоров’я дітей, учнівської та студентської молоді; удосконалено зміст педагогічної практики студентів із педіатрії, вікової фізіології, шкільної гігієни, гігієни і валеології; посилено підготовку і видання підручників, посібників, методичних рекомендацій із медико-біологічних дисциплін і валеології. За результатами досліджень членів лабораторії підготовлено 28 статей.

Упродовж навчального року для проведення практичних занять і експериментальних досліджень кафедрою проведено оновлення навчально-методичної бази наочним обладнанням: електронними муляжами для проведення штучної вентиляції легень і непрямого масажу серця в кількості 2 одиниці, муляжами внутрішніх органів, ока, вуха, скелету людини, суглобів, клітини, велоергометром (1 одиниця), масажним столиком, дозиметром для визначення нітратів та ін.

Кафедра співпрацювала з провідними вузами та науково-дослідними установами: Європейською асоціацією наук з безпеки життєдіяльності (Польща), Міжнародною Академією безпеки життєдіяльності, Академією безпеки та основ здоров’я, Міжнародною Академією культури безпеки, екології і здоров’я з питань безпеки та охорони здоров’я дітей, підлітків та молоді; ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України»; з Національним українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни з питань фізичної реабілітації внаслідок отриманих травм і хвороб.

Відповідно до укладеного договору про співпрацю кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» із ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України» доцентом Лідією Товкун у травні 2020 р. впроваджено у навчальний процес на природничо-технологічному факультеті з фаху «Біологія. Здоров’я людини»; на соціоісторичному факультеті з фаху «Історія», «Психологія»; на педагогічному факультеті з фаху «Початкова освіта», «Практична психологія», «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво» методичні рекомендації «Методики прогнозування здоров’я міських підлітків з урахуванням їх рухової активності», «Гігієнічні рекомендації щодо оптимального рівня рухової активності дітей середнього шкільного віку», «Оцінка індивідуального ризику для здоров’я дітей 12–15 років з урахуванням комплексу антропометричних, демографічних, соціальних та поведінкових детермінант», «Прогнозування здоров’я міських дітей 12–15 років з урахування їх щоденної рухової активності та стану вегетативної нервової системи». Використання результатів наукових досліджень у навчальному процесі дозволило розширити знання студентів природничо-технологічного факультету, соціоісторичного факультету; педагогічного факультету (з 1 вересня 2020 року означені факультети мають нові назви – прим.авт.) щодо профілактичних заходів, які можуть бути впроваджені в закладах середньої освіти з метою збереження та зміцнення здоров’я учнів.

У рамках наукової школи професора Надії Коцур «Соціальні аспекти розвитку вітчизняної науки і техніки в другій половині ХІХ – ХХІ століття» за 2020 р. членами наукової школи опубліковано 88 публікацій, 2 колективні монографії за ред. Надії Іванівни. Підготовлено підручник – 1, навчальних та навчально-методичних посібників – 5; статей в наукових журналах, що входять до наукометричної бази  даних (Scopus – 1, Web of Science – 3); статей у зарубіжних виданнях – 8; статей у фахових наукових виданнях категорії Б – 2, 1 публікація у зарубіжних періодичних наукових видань країн Організації економічного співробітництва та розвитку; 44 статті у наукових виданнях, збірниках наукових праць та журналах України; 24 статті в матеріалах міжнародних конференцій. Члени наукової школи приймали участь в 55 Міжнародних науково-практичних конференціях.

Результати досліджень членів наукової школи з питань гігієни та профілактичної медицини впроваджені в освітній процес закладів вищої освіти. Зокрема, навчальний посібник «Шкільна гігієна» (2020 р.) за авторством Надії Коцур та Лідії Товкун використовується в підготовці бакалаврів таких спеціальностей, як «Біологія та здоров’я людини», «Фізичне виховання». Навчальний посібник «Валеологія» (2020 р.) за авторством Надії Коцур та Лідії Товкун використовуються в підготовці студентів освітнього напряму 014. Середня освіта всіх спеціальностей.

Результати наукових досліджень членів наукової школи доповнюють змістовну компоненту таких навчальних курсів як «Валеологія», «Шкільна гігієна», «Безпека життєдіяльності», «Вікова фізіологія», «Психогігієна», «Охорона праці в галузі», «Цивільний захист», «Анатомія людини».

Викладачі кафедри – професор Надія Коцур та доцент Катерина Варивода впродовж року приймали участь в госпдовірній темі «Біологічне забруднення агроекосистем Центральної України: еколого-валеологічний аспект (На прикладі ПП «Соснова»)» (№ ГД/1-2020).

Кафедра прийняла участь в конкурсі держбюджетних наукових проектів з прикладної тематики «Психолого-педагогічні та безпекові аспекти здоров’я дітей і молоді України в умовах викликів ХХІ століття». Керівник проекту: Надія Коцур; відповідальний виконавець проекту – Юрій Козубенко; виконавці проекту: доценти Лідія Товкун, Катерина Варивода. Мета проекту полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні та практичному впровадженні інноваційної системи безперервної та гармонізуючої освіти, спрямованої на охорону здоров’я та безпеку життєдіяльності дітей та молоді з урахуванням синергетичного підходу щодо напрацювань Європейської Асоціації наук з безпеки (секюритології) та вітчизняних здобутків.

Отже, в діяльності кафедри за 2020 р. можна відмітити певні здобутки в науковій, навчально-методичній та організаційній роботі. Кафедра надає освітні послуги для всіх спеціальностей Університету Григорія Сковороди в Переяславі відповідно до державних стандартів та ліцензійних вимог.

Напередодні Нового Року належно не лише підводити підсумки за рік, але й загадувати бажання та вірити, що вони обов’язково здійсняться. Нехай Новий 2021 стане черговим кроком на шляху до поліпшення життя, принесе мир і радість у кожен дім. Зичимо Вам та вашим родинам міцного здоров’я, достатку та благополуччя, невичерпної енергії та творчої наснаги, гармонії та любові. Нехай Новий рік буде щедрим на цікаві плани, нові досягнення та професійні перемоги. Нехай здійсняться всі шляхетні бажання і заповітні мрії, а кожен день Нового 2021 року наповниться добром і щастям.

З Новим роком Вас, дорогі колеги, співробітники, студенти!

Прес-центр кафедри медико-біологічних дисциплін і валеології

Перейти до вмісту