Пам’ятний знак та висадка дерева дружби, презентація книги та новий почесний доктор НАПН України: другий день наукового форуму «Освіта для миру»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Пам’ятний знак та висадка дерева дружби, презентація книги та новий почесний доктор НАПН України: другий день наукового форуму «Освіта для миру»

Вчора, 8 жовтня 2019 року, на базі ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» розпочався VIІІ Українсько-польський / Польсько-український форум «Освіта для миру» («Edukacja dla pokoju»).

У четвер, 9 жовтня, другий день його роботи розпочався із відкриття пам’ятного знака «VIIІ Українсько-польський / Польсько-український форум 8-10 жовтня 2019 р.» на «Алеї академіків» (заснованої у 2006 році на честь «Сухомлинських читань» – прим.авт.), автором якого є член Національної спілки художників України, старший викладач кафедри мистецьких дисциплін та методики навчання Роман Мотузок. Відкриваючи знак, ректор університету доктор історичних наук, професор, академік НАПН України Віктор Коцур, розповів про те, що думаючи над тим яким чином увіковічнити Форум колектив університету вийшов з пропозицією встановити цей знак та висадити Дерево дружби науковців України і Польщі, що й було втілено вже за лічені хвилини. Кожен з присутніх гостей долучився до цієї відповідальної та урочистої місії. Коли дерево уже було висаджене, усі почали фотографуватися та обмінюватися своїми враженнями від цієї приємної миті. Зокрема, Президент НАПН України Василь Кремень висловив думку про те, що «Камінь навіть через багато років буде кращим спогадом про ці пам’ятні дні у Переяславі», а іменинник дня, директор Інституту проблем виховання НАПН України Іван Бех залюбки робив світлини біля височенької липи, посадженої ним на Алеї більше ніж десять років тому.

Близько одинадцятої години ранку почалося перше пленарне засідання. Його модераторами були професор, доктор габілітований, ректор Академії спеціальної педагогіки імені Марії Гжегожевської у Варшаві (2011-2016 рр.), керівник закладу методології і педагогіки творчості цієї академії, іноземний член НАПН України Ян Лащик та доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН України Нелля Ничкало, які висловили свою вдячність усім, хто долучився до організації цього заходу, привітали учасників Форуму та розпочали роботу засідання. Із вітальним словом виступив доктор філософських наук, професор, дійсний член (академік) НАН і НАПН України, Президент НАПН України, президент Товариства «Знання» України Василь Кремень, який привітав із днем народження доктора психологічних наук, професора, дійсного члена (академіка) НАПН України, директора Інституту проблем виховання НАПН України Івана Беха. До вітань долучився і доктор історичних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди» Віктор Коцур, який нагородив Івана Дмитровича відзнакою «Григорій Сковорода». Почався блок доповідей які були надзвичайно цікавими, пронизаними роздумами про майбутнє наших народів та наступних поколінь і про те, як повинні діяти науковці й педагоги у сучасних умовах. Наприклад, Василь Кремень обрав для доповіді тему «Освіта як запорука миру: шлях до людини». А от професор звичайний, доктор габілітований, Голова Комітету педагогічних наук Польської академії наук Богуслав Сліверський доповідав про екземпліфікації освіти в добу культури смерті. Однією із найцікавіших доповідей була доповідь ректора університету-господаря Віктора Коцура на тему «Інтернаціоналізація і модернізація університетської освіти – запорука миру і соціального процесу в Україні». Професор звичайний, доктор габілітований Стефан Квятковський ознайомив присутніх із умовами ефективної наукової співпраці педагогів Польщі та України.

На завершення першого пленарного засідання Нелля Ничкало підбила підсумок: «Ми сердечно вдячні усім доповідачам за цікаві доповіді, прогностичні роздуми, які будуть спонукати нас до конкретної дії у нашій польсько-українській / українсько-польській співпраці в сфері освіти і педагогічних наук. Ми продовжуємо цикл публікацій з цієї надзвичайно актуальної і важливої проблеми».

Після перерви на каву учасники приступили до другого пленарного засіданя, модераторами якого були професор звичайний, доктор хабілітований, керівник закладу педагогіки праці Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні Ришард Бера та доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, директор Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України Лариса Лук’янова. Мабуть, найбільшу зацікавленість серед слухачів викликали доповіді доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента НАПН України, директора Інсититуту Педагогіки НАПН України Олега Топузова на тему «Компентентнісна спрямованість змісту шкільної природничої освіти як умова успішної соціалізації особистості», а також Ришарда Бери, який розкрив тему «Мова ненависті як джерело насильства та агресії». Нелля Ничкало доповіла про теорію людського капіталу у контексті освіти для миру, що також привернуло неабияку увагу глядачів. Крім того, доповіді стосувалися культурної різноманітності, патріотичного і громадянського виховання, напрямів розвитку освіти в перспективі демократичних змін, свободи в індивідуальному та соціальному житті та інших актуальних  тем.

Вже о 16:00 усіх бажаючих було запрошено на відкриття скульптури в аудиторії імені короля Сигізмунда ІІІ. Її автором є заслужений художник України Степан Куций.Скульптура справила неабияке враження на наших гостей та отримала багато схвальних коментарів.

Крім цього, протягом дня у конференц-залі Сухомлинського відбулась презентація книги «Соціокультурний феномен ранньомодерних Європи та України: точки дотику і специфіка розвитку» (автори В. Балух, В. Коцур, М. Юрій) та урочисте вручення диплома Почесного доктора (Honoris Causa) НАПН України професору звичайному, доктору хабілітованом, Голові Комітету педагогічних наук Польської академії наук Богуславу Сліверському.

Видається, другий день VIІІ Українсько-польського / Польсько-українського форуму «Освіта для миру» («Edukacja dla pokoju») пройшов досить продуктивно та цікаво, тому ми з нетерпінням чекаємо на його продовження вже завтра, 10 жовтня 2019 року. На прикрість, цей день стане для Форуму у Переяславі заключним.

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Аліна Нестерук” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”16163″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Сергій Коваленко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15487″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту
%d bloggers like this: