УГСП втретє в умовах війни долучиться до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – цьогоріч він буде ювілений й пройде 25 жовтня

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Анонси > УГСП втретє в умовах війни долучиться до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – цьогоріч він буде ювілений й пройде 25 жовтня

Незмінною традицією пошанування української писемності та мови є традиційний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який був започаткований командою Українського радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Як і в останні роки, з ініціативи Відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю та Наукового товариства студентів, аспірантів і докторантів університету, усі сковородинівці також можуть долучитись до написання диктанту напередодні Дня української писемності та мови – у п’ятницю, 25 жовтня об 11:00 в конференц-залі Василя Сухомлинського Університету Григорія Сковороди в Переяславі. За умови повітряної тривоги диктант писатимемо в укритті першого корпусу університету.

Радіодиктант національної єдності – це унікальна українська акція єднання, яка має вже історичну тяглість – рівно 25 років поспіль Радіодиктант звучить в ефірі Українського Радіо. Також цьогоріч він особливий тим, що ми пишемо його у рік, коли Українському Радіо виповнюється 100 років.

У 2024 році авторкою тексту Радіодиктанту національної єдності стане письменниця Оксана Забужко. Читатиме Радіодиктант поет, нині військовий, Павло Вишебаба.

«Уже втретє ми, в університеті, писатимемо Радіодиктант під час повномасштабного вторгнення: у 2022 році робили це в укритті, у 2023 році – у залі, проте змішано. У 2024 році ми так само хочемо, щоб усі, хто може знайти час у місті та університеті, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання Радіодиктанту. Незмінно надаємо таку змогу, запросимо до написання керівництво університету, наших відомих і талановитих філологів. Усі диктанти, які ви зважите за необхідне надіслати на адресу Українського радіо централізовано надішлемо», ділиться планами мовний омбудсмен університету Максим Левченко.

Якщо цього дня ви не будете на території кампусу і не зможете писати диктант разом з усією сковородинівською родиною, то пам’ятайте, що Радіодиктант національної єдності звучатиме по всій країні на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура, наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу Суспільне Культура, з будь-якого континенту світу можна писати з трансляцією ютуб-каналу Українського Радіо та фейсбук-сторінок Суспільного.

Радіодиктант – це символ нашої стійкості, адже всі, хто долучається до його написання, кого єднає мова, проявляють стійкість, бо пишуть і в укриттях, і на фронті, і в евакуації, і навіть на окупованих територіях. Пишіть диктант у нашому колі! Головне не лише уникнути помилок у письмі, але й об’єднатися навколо нашої рідної мови та традицій УГСП.

Нагадаємо, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований командою Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Щорічне проведення Радіодиктанту перетворило його у найбільший україномовний флешмоб, який об’єднує українців і знавців української мови у всьому світі. Найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі навчальних закладів, проте щороку Радіодиктант пишуть люди різного віку та найрізноманітніших професій на всіх континентах планети.

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту