Ректор Віталій Коцур став учасником презентації результатів ІІ етапу загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти ЗСО в умовах воєнного стану

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректор Віталій Коцур став учасником презентації результатів ІІ етапу загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти ЗСО в умовах воєнного стану

9 жовтня 2024 року ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур, як член колегії Державної служби якості освіти, долучився до презентації результатів ІІ етапу загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти у закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану.

У рамках зібрання відбулася презентація дослідження тестування учнів 6-х, 8-х класів з української мови та математики, обговорення й панельні дискусії, де, серед іншого, говорили про: стратегії, які потрібні українській освіті; дані, що необхідні для розробки освітніх політик; ефективність управлінських стратегій в освіті; успішні педагогічні практики.

Як стало відомо за результатами дослідження, шестикласники продемонстрували незначне покращення в результатах навчання і з математики, і з української мови. Одначе серед восьмикласників спостерігається зниження середніх результатів у тестуванні, особливо з математики. Державна служба якості освіти України проводила дослідження у травні 2024 року методом тестування учнів 6-х і 8-х класів з української мови та математики.

«На другому році дослідження очікували відстежити ймовірні зміни в результатах навчання українського учнівства. Втім з’ясувалося, що тести виконані майже так само, як минулоріч,  на «середньому» рівні. Хоча є деякі тенденції й до зростання. Знову підтверджено прямий зв’язок між якістю викладання навчального предмета й успішністю учнів та учениць, як і те, що в умовах повномасштабної війни вчителі змогли забезпечити освітній процес так, щоб діти не втратили мотивації та снаги до навчання», – зазначив у ході презентації Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак.

«Ми зараз фундаментально переглядаємо роботу з даними та цифровізуємо освіту. Важливо, щоб ті дані, які ми використовуємо в своїх управлінських рішеннях, відображали реальний стан справ. Я хочу подякувати усій команді, яка займалася проведенням цього моніторингу.  Сьогодні такі дослідження є надзвичайно важливими», – повідомив під час презентації Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Подію транслювали на youtube-каналі Державної служби якості освіти:

Поза ректором участь у обговореннях брали представники Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій; представники Міністерства освіти і науки України; представники інститутів громадянського суспільства; керівники шкіл; педагогічні працівники закладів освіти.

«Цей візит залишив враження як важлива подія, що висвітлює виклики та досягнення освітньої системи під час війни. Презентація пройшла в атмосфері серйозного аналізу та обговорень, де представники освітньої спільноти, державних органів та експерти обговорювали результатами досліджень. Зустріч стала важливою платформою для обміну досвідом та окреслила напрями, що потребують подальшого дослідження та інвестування ресурсів для забезпечення доступності та якості освіти у складних умовах воєнного стану», – прокоментував за підсумками своєї участі у заході на своїй сторінці у Facebook ректор Віталій Коцур.

Довідково: До репрезентативної вибірки увійшло 225 закладів загальної середньої освіти — 164 з міської та 61 з сільської місцевостей. Для аналізу враховано результати тестів 4579 шестикласників і 4463 восьмикласників з математики та 4448 шестикласників і 4415 восьмикласників з української мови і літератури.

Третій, фінальний, етап загальнодержавного моніторингового дослідження планується провести у травні 2025 року. Очікується, що така системність дасть змогу виокремити ключові тенденції в загальній середній освіті за умов нестабільного освітнього процесу та оперативно реагувати на виявлені виклики.

Організація та проведення заходу здійснювалося завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та фінансуванню Глобального партнерства в галузі освіти (GPE), а також Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ) через Німецький банк розвитку (KFW).

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту