Незабутні імена: дати пам’яті про героїв-сковородинівців полеглих у горнилі російсько-української війни у жовтні та листопаді

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Незабутні імена: дати пам’яті про героїв-сковородинівців полеглих у горнилі російсько-української війни у жовтні та листопаді

Понад десять років мартиролог національного пантеону українських героїв поповнюється іменами тих, хто поліг на новому етапі російсько-української війни. Незмінно у ньому болять і гірчать втрати сковородинівців, які були серед перших, хто, ще з 2014 року, став до лав руху опору. Багаті на знакові дати їх народження та повернення додому «на щиті» і жовтень та листопад. Тож згадаймо їх та, в їх особі, усіх полеглих героїв і героїнь, зокрема й з нагоди Дня захисників України.

Дні народження

06 жовтня 1994 року – народився молодший сержант Збройних сил України, випускник факультету природничої освіту Університету Григорія Сковороди в Переяславі Іван Коваль. 24 лютого 2022 року 14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого, в якій служив Іван із побратимами, перебувала в Житомирській області. Їх планували перевести на захист Києва, але в солдатів зламався БТР. Після ремонту воїнів направили на Миколаївщину. Іван сам особисто ремонтував свою техніку. 25 березня в БТР хлопців влучили вороги, але всім вдалося врятуватися. 27 березня 2022 року, захищаючи село Благодатне на Миколаївщині, Іван Коваль із побратимами потрапив під обстріл фосфорними снарядами. Нині він мав би відзхначати своє 30-річчя.

26 жовтня 2000 року – день народження здобувача IV року заочної форми навчання, бійця полку «Азов» Дмитра Рейниша. У 2020-му чітко для себе вирішив, що піде в Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов». Коли почалася повномасштабна війна, Дмитро був артилеристом та обороняв Маріуполь разом з побратимами з полку. Згодом перейшов у піхоту.Під час виконання бойового завдання їх оточили. Рекс допоміг пораненому побратиму, але їм довелося розділитися, так він отримав чисельні кульові поранення. Хлопцю, що мав позивний «Рекс» було всього лиш 21 рік на момент загибелі. Нині виповнилося б 24 роки.

16 листопада 1996 року – народився студент IV курсу, спеціальність 052 Політологія факультету гуманітарної освіти та соціальних технологій захисник, що брав участь у бойових діях в зоні ООС та служив у батальйонах «Карпатська січ», «Донбас» та «Айдар»Фелікс Куртаніч. З 24 лютого до моменту загибелі у квітні 2022 року Фелікс брав участь у бойових діях в Авдіївці, Широкиному, Пісках та Кримському. Трагічно загинув у боях під містом Рубіжне Донецької області. Нині він мав би 28-ий день народження.

Дати смерті

10 жовтня 2022 року – у цей день війна забрала життя надзвичайно сміливого чоловіка – першокурсника факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі Едішера Кварацхелії. Він служив у 25-му окремому мотострілецькому батальйоні «Київська Русь», воював за Україну у лавах Збройних Сил України з 2014 року. Кварцхелія народився в Цаленджисі – це західна Грузія, і 2008 році обороняв батьківщину від агресії росії. Коли рф десять років тому спровокувала війну на Сході України, Едішер продовжив боротьбу з російськими загарбниками вже на українській землі.

10 листопада 2022 року – у цей день на Донеччині загинув молодший сержант 66-та окремої механізованої бригади, студент І курсу спеціальності публічне управління та адміністрування факультету гуманітарної освіти та соціальних технологій Павло Синиця. Близько трьох діб через постійні обстріли його тіло не могли забрати з поля бою. Повномасштабне вторгнення росії на територію України 24 лютого Павло Синиця зустріч уже з бойовим досвідом – війна почалася для нього набагато раніше.

Сковородинівці, бережімо імена усіх полеглих героїв, зберігаймо їх історії життя та боротьби, зберігаймо його у віках для нащадків. Нехай світло їхньої пам’яті завжди освітлює шлях до миру та свободи для всіх нас.

Випускники та здобувачі Університету Григорія Сковороди в Переяславі – справжні герої, чиї імена навічно вкарбовано золотими літерами в історію нашої Батьківщини. Навічно в строю та у наших серцях!

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту