Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Аспірант УГСП Максим Рудич став автором уроків «Основи здоров’я» для Всеукраїнської школи онлайн

Аспірант Університету Григорія Сковороди в Переяславі Максим Рудич, співавтор підручників із біології та природничих наук, приєднався до розробки уроків курсу «Основи здоров’я» на платформі Всеукраїнської школи онлайн. Чому це важливо?

Всеукраїнська школа онлайн – це надійний помічник в очному, дистанційному та змішаному навчанні. Тут є все для того, щоб учні могли самостійно опановувати матеріал, підтягувати пропущені теми або просто закріплювати знання.

Як розповів пресслужбі університету Максим, розроблені матеріали сприяють формуванню важливих життєвих навичок серед учнівства, зосереджуючись на усвідомленому ставленні до власного здоров’я.

«На початку пандемії Міністерством освіти і науки України було запроваджено веб-платформу дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн»  (далі текстом – ВШО). Вона призначена для дистанційного та змішаного навчання учнівства й методичної підтримки вчительства України. Здобувачі освіти можуть використовувати платформу, як для навчання, у разі неможливості здобуття освіти в очному форматі, так і для додаткового ознайомлення з темою, яку, наприклад, пропустили з певних причин», – зазначає Рудич та додає, що освітні втрати й розриви під час пандемії та воєнних дій мають значний вплив на розвиток учнівства, їхні знання та навички. Важливим аспектом відновлення після таких втрат є акцент на здоров’язбережувальні та соціальні складові навчання. Всеукраїнська школа онлайн (ВШО) є одним із прикладів успішної реалізації подібного підходу.

Нині на платформі розміщено такі курси:

Курси забезпечує повноту викладу матеріалу відповідно до вимог Державного стандарту, тематики курсу, типової освітньої програми та основних навчальних програм рівня стандарту з-поміж рекомендованих Міністерством освіти і науки України, які найбільш масово використовуються в закладах загальної середньої освіти.  Компоненти курсу покривають 100% обов’язкового нового теоретичного навчального матеріалу. Курси для 5-6 класів розроблені за новим Державним стандартом базової середньої освіти, який впровадився з 1 вересня 2022 року для 5 класу й з 1 вересня 2023 року для 6 класу.

Кожен урок курсів містить щонайменше:

  • лаконічно сформульовану для учнівства мету з очікуваними результатами навчання;
  • одне або кілька навчальних відео (сукупною тривалістю не менше 5 хвилин, тривалість кожного відео – не більше 15 хвилин);
  • необхідні для досягнення мети заняття завдання з теорії та для тренування практичних навичок;
  • тест для самоконтролю досягнення очікуваних результатів навчання;
  • один з видів навчальної діяльності, наприклад: нетестові завдання (assignment), симуляції, віртуальні або віддалені лабораторії, проблемно-пошукові завдання, індивідуальні або колективні проєкти тощо.

Оцінювання в курсі. У курсі використовується загальна накопичувальна шкала підсумкового оцінювання на платформі. Загальна підсумкова оцінка на платформі обчислюється у відсотках з урахуванням ваги кожного типу призначення оцінювання. Сума ваги всіх типів призначення підсумкового оцінювання на платформі повинна складати 100%. У курсі не використовується традиційна 12-бальна шкала оцінювання. Єдиним критерієм успішності проходження учнем/ученицею заходів підсумкового оцінювання на платформі є 60% успішно виконаних завдань (для курсу в цілому – з урахуванням ваги кожного типу призначення) [3].

Переваги використання платформи ВШО:

  • дистанційне та змішане навчання учнівства;
  • методична підтримка вчительства України;
  • рівний, вільний і безкоштовний доступ до якісних освітніх матеріалів;
  • понад тисячу відеоуроків, тестів і матеріалів для самостійної роботи, конспектів уроків;
  • функціонує «Кабінет вчителя» в якому можна створити віртуальні класи для свого учнівства, відстежувати їх освітню траєкторію з основ здоров’я та надавати зворотний зв’язок.

Школярство може безкоштовно завантажити в різних крамницях застосунків мобільний застосунок ВШО, який є повноцінним інструментом для зручного навчання з мобільних пристроїв. У ньому також є доступ до всіх курсів і матеріалів, що розміщені на вебплатформі. Можливості застосунку будуть поступово розширюватися.

Всеукраїнська школа онлайн демонструє, як можна ефективно долати освітні втрати через інтеграцію здоров’язбережувальних та соціальних компонентів у навчальний процес. Використання сучасних технологій, акцент на практичних заняттях та розвиток соціальних навичок є ключовими елементами успішного відновлення освіти після кризових ситуацій.

 Завдання курсу «Основи здоров’я» на платформі ВШО демонструють інтегрований підхід до навчання, який враховує не лише академічні знання, але й розвиток життєвих навичок, відповідального ставлення до власного здоров’я та соціальних взаємодій. Використання таких завдань у навчальному процесі допомагає ефективно подолати освітні втрати та забезпечити всебічний розвиток учнівства.

Нагадаємо, що цього літа стало відомо про те, що Максим Рудич увійшов до топ-50 найкращих вчителів України – півфіналістів премії Global Teacher Prize Ukraine 2024.

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту