Проректор Вячеслав Різник та методист Алевтина Опольська відвідали регіональний семінар від НАЗЯВО: обговорювали виклики та перспективи системи забезпечення якості вищої освіти в Україні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Проректор Вячеслав Різник та методист Алевтина Опольська відвідали регіональний семінар від НАЗЯВО: обговорювали виклики та перспективи системи забезпечення якості вищої освіти в Україні

3 вересня 2024 року на базі Маріупольського державного університету у місті Києві проходив регіональний семінар від Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти «Сучасний стан системи забезпечення якості вищої освіти в Україні: виклики та перспективи», який зібрав освітян закладів вищої освіти столичного регіону. Університет Григорія Сковороди в Переяславі представляли проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник та методист вищої категорії Навчально-наукового центру забезпечення якості освіти Алевтина Опольська.

З вітальним словом зібрання семінар відкрили очільник НАЗЯВО Андрій Бутенко, ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко та ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Олексій Дніпров. У своїх виступах вони зауважили важливість розбудови якісної системи вищої освіти.

Ключовою темою семінару було оновлене «Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» (Наказ МОН України від 15 травня 2024 року № 686; зареєстровано в Міністерстві юстиції 04 липня 2024 р. за № 1013/42358), Андрій Бутенко, який модерував захід, презентував оновлене Положення та наголосив на основних змінах для університетів. Натомість його заступниця Наталія Стукало ознайомила учасників з Положенням про акредитацію освітніх програм у контексті євроінтеграційного поступу. Її колега, заступник голови НАЗЯВО Богдан Моркляник, презентував особливості військової підготовки у закладах вищої освіти у сучасній системі вдосконалення якості освітніх програм. Ще одна заступниця голови Олена Єременко презентувала доповідь, що була присвячена процедурі та змісту оцінювання освітніх програм за новим Положенням про акредитацію освітніх програм. Наостанок, заступник Іван Назаров розкрив деталі щодо постстакредитаційного моніторингу освітніх програм та змін в оскарженні рішень Нацагентства. Надалі особливу зацікавленість учасників заходу викликала відкрита дискусія у ході якої кожен мав можливість отримати відповіді на актуальні питання.

Як переповідають пресслужбі університету Вячеслав Володимирович та Алевтина Володимирівна, жваве обговорення викликали питання щодо практичних аспектів використання можливостей одночасної акредитаційної процедури відповідно до переліку сумісності спеціальностей (Додаток 2. Положення), особливостей постакредитаційного моніторингу, необхідності забезпечення доступу членам експертних груп до інформаційно-освітнього середовища закладів вищої освіти, обов’язкової наявності робочої програми навчальної дисципліни (у т.ч. при наявності силабусів освітнього компоненту – прим.авт.), допустимих змін освітньої програми відповідно до вимог часу, оновлення змісту освітнього компонента, розбудови внутрішніх систем забезпечення якості освіти.

Сковородинівці, які відвідали семінар, відзначають важливість та  актуальність проведення подібних регіональних семінарів від Національного агентства забезпечення якості освіти, яке забезпечує сталість і послідовність розвитку культури якості вищої освіти та її захист через ефективне партнерство стейкхолдерів, а також вражені академічною спільнотою Маріупольського державного університету, інноваційними підходами та оновленими освітніми просторами.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту