Вікторія Вінс долучилася до робочої зустрічі з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Вікторія Вінс долучилася до робочої зустрічі з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах

Новопризначена консультантка Переяславської громади з ментального здоров’я, кандидат психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри практичної психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Вікторія Вінс  взяла участь у робочій зустрічі з регіональними командами, які впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах.

Серед учасників – управлінці з медичної та соціальної сфер, психологи та психотерапевти, керівники проєктів неурядового сектору, вчителі, лікарі зі 122 територіальних громад 20 областей країни та перша леді України Олена Зеленська.

У ході зустрічі Олена Зеленська відзначила успішне запозичення найкращих закордонних практик із надання підтримки в питаннях ментального здоров’я, але водночас – також унікальність української ситуації.

«Хоч хороших методик багато і ми їх активно опановуємо, жодна не може відповісти одразу на всі наші виклики. Бо жодна з прогресивних країн не переживає того, що переживаємо ми. І команда програми зрозуміла: увібравши все найкраще зі світу, програма має бути унікальною, українською»– сказала дружина Президента.

Перша леді приділила окрему увагу суто українській методиці, яку вже вдалося напрацювати в межах ініціативи.

«Вона полягає в тому, щоб рухатися не від діагнозу, а від стану людини. Тобто почати допомагати людині якомога раніше, доки її травматичний досвід не виріс у розлад. Це значить, що подолання проблеми може починатися навіть не в кабінеті психолога чи психотерапевта, а вже в розмові із сімейним лікарем чи з консультантом у Центрі життєстійкості», – зазначила Олена Зеленська.

За словами першої леді, саме для цього зміни мають відбутися і в громадах.

Під час зустрічі учасники відзначили, що вже майже 100 тисяч медиків пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, у центрах життєстійкості надали 350 тисяч послуг, 209 тисяч педагогів закінчили навчання з уміння розпізнавати зміни стану школярів, 739 роботодавців упровадили політику з підтримки ментального здоров’я.

 

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала Олена Зеленська, здійснює Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів за експертної підтримки ВООЗ.

Вікторія Вінс поділяє думку першої леді України про те, що програма не чекає, поки українці прийдуть по допомогу. Вона сама рухається назустріч людям. Ось тому на зустрічі були присутні буквально всі, хто працює на першій лінії контакту. Бо допомога має бути якнайближче. І надавати її мають знайомі люди, ті, хто найкраще розуміє, – регіональні провідники програми «Ти як?».

«Команда програми зрозуміла: увібравши все найкраще зі світу, програма має стати унікальною, українською. «Заточеною» саме проти нашого болю. І в нас уже є суто українська інновація: рухатися не від діагнозу, а від стану людини. Тобто почати допомагати якомога раніше, доки травматичний досвід не переріс у розлад. Головна мета програми – допомога якнайближче. У рідному місті, районі, на сусідній вулиці. Щоб знання з підтримки ментального здоров’я опанували знайомі – сімейні лікарі, вчителі, працівники банків і транспорту. Так програма «проростає» в регіонах», – йдеться у повідомленні.

Кожен регіон уже має свій унікальний досвід – від життя під постійними обстрілами до влаштування сотень тисяч людей, які були вимушені залишити свої домівки. Важливо, щоб вони цим досвідом обмінювалися.  Колись, після перемоги, він стане неоціненною частиною світового надбання. Ми станемо – вже стаємо – флагманом у порятунку ментального здоров’я в умовах війни. І, сподіваюся, – ще й флагманом у посттравматичному зростанні. А для цього передусім треба допомогти тим, хто поряд. Цим і займаються консультанти громад з ментального здоров’я.

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту