Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > УГСП – єдиний національний контактний пункт програми ЄС в напрямку «Нова європейська ініціатива Баугауз»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі став єдиним національним контактним пунктом в Україні рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програми з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарної до програми «Горизонт Європа» напрямку «Нова європейська ініціатива Баугауз». Що це означає та що далі?

Як ми вже розповідали у червні, Університет Григорія Сковороди в Переяславі увійшов до переліку національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа» за напрямом діяльності «Нова європейська ініціатива Баугауз». Її координує кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання факультету української та іноземної філології Олеся Скляренко.

Новий європейський Баугауз (НЄБ) – це екологічна, економічна і культурна ініціатива, започаткована президентом Єврокомісії у 2020 році. Це ініціатива яка передбачає розбудову місцевостей з огляду на європейський «зелений» курс який покращить якість життя людей, зменшить викиди парникових газів у Європі, сприятиме цифровій трансформації, повторному використанню та переробці матеріалів.

Як багаторічна програма, яку фінансує Євросоюз, «Новий європейський Баугауз» поєднує кілька напрямів діяльності.

Як національний контактний пункт з напрямку «Новий європейський Баугауз» УГСП надаватиме консультативну та методичну допомогу закладам вищої освіти, науковим установам, громадським організаціям, представникам бізнесу та органам місцевого самоврядування у питаннях:

  • фінансування ініціатив у країнах ЄС для будівництва соціального житла;
  • проведення конкурсів та фестивалів;
  • підтримка наукових досліджень;
  • пошуках відповідних грантових заявок програм «Горизонт Європа» та їх підготовці.

У рамках реалізації плану дій НКП 15 серпня 2024 року представники Університету Григорія Сковороди в Переяславі: ректор Віталій Коцур; доцентка кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання УГСП Олеся Скляренко (яка є керівником національного контактного пункту за напрямом діяльності «Нова європейська ініціатива Баугауз» – прим.авт.) та заступниця декана факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій з міжнародних зв’язків УГСП Леся Коцур завітали з робочим візитом до «Офісу Горизонт Європа в Україні» НФДУ. Метою візиту стало започаткування співпраці з Офісом задля підтримки й організації ефективної діяльності нещодавно номінованого НКП. Сковородинівці дізналися про шляхи покращення процесу своєї роботи для максимальної активізації участі українських організацій у Програмі «Горизонт Європа», сприяння посиленню українського дослідницького й інноваційного потенціалу і підвищенню їх конкурентоспроможності на європейському дослідницькому просторі. З огляду на цю потребу представники університету обговорили з представниками Офісу можливості в Програмі для нового напрямку Баугауз та надання допомоги Офісом у роботі НКП.

Як зазначив керівник Офісу Ігор Таранов, наступним кроком у співпраці вони вбачають організацію додаткових зустрічей та консультацій з представниками Європейської комісії і міжнародними партнерами для налагодження комунікації й обміну досвідом. Олеся Скляренко висловила своє бажання у проведенні спільного заходу для всіх зацікавлених у новому напрямі діяльності Програми.

«Розуміючи, що перед нами стоїть великий виклик УГСП готовий його прийняти. Спираючись на підтримку Єврокомісії, Офісу «Горизонт Європа» в Україні та Міністерства освіти і науки України ми прикладемо усіх необхідних зусиль для розповсюдження інформації щодо нових грантових проєктів з напрямку НЄБ для всіх зацікавлених. Наразі ми вже маємо звернення від низки громадських організацій з питань підбору консорціуму партнерів для реалізації проєкту з напрямку Destination І», – розповідає пресслужбі університету Олеся Скляренко.

У разі виникнення питань чи зацікавленості щодо вашої можливої участі у програмах «Горизонт Європа» напрямку «Нова європейська ініціатива Баугауз» просимо звертатися за номером (093) 086-79-20 (Олеся Скляренко).

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту