Випускники УГСП, нацгвардійці Олег Палош та Андрій Шадура отримали відзнаки Президента «За оборону України»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Випускники УГСП, нацгвардійці Олег Палош та Андрій Шадура отримали відзнаки Президента «За оборону України»

Випускники кафедри політології факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Університету Григорія Сковороди в Переяславі, нацгвардійці Олег Палош і Андрій Шадура отримали відзнаки «За оборону України», засновану Указом Президента України Володимира Зеленського від 5 серпня 2022 року.

Відзнака Президента України «За оборону України» – державна нагорода України – відзнака Президента України, що встановлена для нагородження військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів, членів добровольчих формувань територіальних громад, працівників центральної та місцевої влади, підприємств, установ та організацій, волонтерів, які брали участь у заходах із забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та активно сприяли виконанню таких заходів.

Нагороджений сковородинівець Олег Палош починаючи з 2019 року спільно з військовими з Батальйону оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького брав участь у бойових біля у м. Попасна, Сєвєродонецького району Луганської області у складі стрілецького батальону Національної Гвардії України. Одночасно виконували спостережну та контролюючу функцію на блокпостах. У 2020 році після ротації вступив на навчання до Університету Григорія Сковороди в Переяславі на спеціальність 052 Політологія. На момент повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 р. Олег перебував вдома. У той день їх, як військових, підняли по тривозі. Прибули у військову частину, де отримали зброю й стали на захист Києва в районі Печерська.

«Спочатку завдання полягало у виявленні та знешкодженні колаборантів й окупантів, а пізніше – оборони й охорони Бориспільського аеропорту. Уже 4 вересня 2022 року відбув на фронт в район Святогірська. Там разом з групою виконували штурмові дії в с. Новоселівка та проводили зачистку Лиману після штурму. Після успішно виконаних завдань, мою групу перекинули під Білогорівку, де упродовж 15-30 жовтня 2022 року їхня команда під шквальним вогнем артилерії проводила штурмові дії позицій вагнерівців. На жаль, при підході по ворожих позицій десант під обстріл кулеметника», – згадує Палош та додає, що попри це хлопцям вдалося закріпитися на позиції. Звісно ж, не обійшлося без втрат, у результаті чого група втратила трьох бійців (2 – поранені, 1 – загиблий). Загалом, за час операції близько двадняти бійців було поранено та пять загинуло.

27 жовтня 2022 року під час виконання завдань під Кремінною підрозділ Палоша отримав контузії. Однак попри обстріл касетними боєзарядами хлопці виконали завдання і з пораненим командиром група повернулася в зону евакуації, але на щастя без серйозних втрат.

Натомість Андрій Шадура у 2013 році був призваний до лав Збройних Сил України, де проходив службу у 96 зенітно-ракетній бригаді. Тільки після російського вторгнення в Україну у 2014 році почалася реальна служба. Як наслідок довелося навіть «переслужувати», аж до травня 2015 року. У 2016 році перейшов на службу в Національної Гвардії України. У 2017 й 2018 році навчався у Золочеві, спочатку на сержанта, а потім на головного сержанта взводу роти «за стандартами НАТО». У травні 2019 року відбувся перший виїзд Андрія на передову до м. Попасна. Пізніше ніс службу у взводних оборонних пунктах в районі Світлодарської дуги (Донецька область). У 2020 році після ротації вступив на навчання до Університету Григорія Сковороди в Переяславі на спеціальність 052 Політологія. Паралельно ніс службу у військовій частині.

«З 16 червня по 22 вересня 2022 року перебував на передовій, в с. Тетянівка, що біля Святогірська. Утримували позиції від штурму росіян. Упродовж 45-ти днів під час штурму ворог тричі на день бив по наших позиціях артилерією та авіацією, проти наших воїнів активно використовувалися фосфорні й касетні бомби. На початку вересня, коли наші війська зайняли Святогірськ росіяни почали його штурмувати з боку Соснового. Проте українська артилерія добре відпрацювала по ворогу, і нашим завданням лишалося тільки зачистити решту сил противника», – говорить Шадура та згадує про те, що 16 вересня 2022 року, хлопці вийшли на передові позиції в с. Ярова, де утримували позиції від штурмів росіян.

Вітаємо Олега та Андрія з отриманням відзнаки «За оборону України»! Ваша мужність, стійкість і самовідданість у боротьбі за свободу та незалежність нашої Батьківщини гідні найвищої поваги. Ви – справжні герої, які ризикують своїм життям, щоб захистити нашу землю, наш народ і наше майбутнє. Ваша відзнака – це не лише визнання Ваших заслуг, але й символ незламності українського духу. Слава Україні!

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту