Проректори УГСП Вячеслав Різник і Василь Дудар долучилися до роботи круглого столу «Переосмислення педагогічних університетів у контексті моделі Liberal Arts» у Києво-Могилянській академії

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Проректори УГСП Вячеслав Різник і Василь Дудар долучилися до роботи круглого столу «Переосмислення педагогічних університетів у контексті моделі Liberal Arts» у Києво-Могилянській академії

20 червня 2024 року проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник спільно з проректором з наукової та інноваційної діяльності Василем Дударем долучилися до роботи круглого столу «Переосмислення педагогічних університетів у контексті моделі Liberal Arts» на базі Національного університету «Києво-Могилянська академія». Захід згуртував довкола себе провідних експертів, науковців, освітян, які прагнуть обговорити можливості адаптації освітніх програм та методик викладання до сучасних викликів та вимог.

Як переповідають сковородинівські проректори, вони та інші учасники круглого столу зосередили свою увагу на необхідності інтеграції підходів, що характерні для системи Liberal Arts and Sciences, у структуру та практику українських педагогічних університетів. Основними аспектами обговорення стали міждисциплінарність навчання, розвиток критичного мислення, індивідуальний підхід до студентів та формування навичок, необхідних для успішної адаптації в швидкозмінному світі.

У свою чергу заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький розповів про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій, міждисциплінарність на бакалаврському рівні освіти, моделі Liberal Arts Education у контексті переосмислення формату і завдань педагогічних університетів України. Натомість президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт поділився досвідом реалізації системи автоматизованого запису (САЗ) в НаУКМА, а перший проректор Українського католицького університету Сергій Притула розкрив особливості запровадження моделі вільних наук / Liberal Arts and Science в УКУ.

Надалі професор факультету Artes Liberales Варшавського університету, засновник Всеукраїнської ГО «Інноваційний університет», БФ «Інститут розвитку освіти» Тарас Фініков розкрив досвід функціонування факультету Artes Liberales Варшавського університет: Liberal Arts як модель організації факультету, а керівниця відділу міжнародного співробітництва НаУКМА Лариса Човнюк розповіла про проєкт Erasmus+ KA 2 Розвиток потенціалу вищої освіти «Розробка і запровадження освіти за моделлю Liberal Arts в Україні» (LibArt_UA) та деталізувала інформацію про семінар в Університеті імені Адама Міцкевича, Познань (Польща), проведення якого заплановано 21-25 липня 2024 року.

Круглий стіл «Переосмислення педагогічних університетів у контексті моделі Liberal Arts» безумовно став знаковою подією, яка є свідченням прагнення української освіти до модернізації та адаптації до сучасних потреб.

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту