Науковці УГСП долучилися до розширеного засідання Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: про що говорили та що презентували

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Науковці УГСП долучилися до розширеного засідання Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: про що говорили та що презентували

19 червня 2024 року делегація Університету Григорія Сковороди в Переяславі в складі ректора Віталія Коцура, керівниці Центру Сковородинознавства Наталії Юхименко й завідувача кафедри філософії і соціальної антропології імені професора І.П. Стогнія Сергія Рика, а також науковця Георгія Філіпчука, генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Олексія Лукашевича і голови благодійного фонду «Рідна країна» Миколи Томенка долучились до розширеного засідання Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в рамках підписаної угоди про співпрацю між установами та з нагоди 250-річчя написання «Байок харківських» Григорієм Сковородою. 

Повідомляється, що, серед інших, з доповідями до присутніх звернулися доктор політичних наук, професор, голова благодійного фонду «Рідна країна» Микола Томенко; академік НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, перший заступник голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, голова громадської організації «Конгрес Української Інтелігенції» Георгій Філіпчук й кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії і соціальної антропології імені І.П. Стогнія, керівник навчально-наукового центру Сковородинознавства Наталія Юхименко. Вони презентували заклади наукові праці зі скарбниці переяславської наукової школи з вивчення спадщини Григорія Сковороди, зокрема збірники наукових праць «Переяславські Сковородинівські студії» видані протягом 2021-2022 рр., а також наукову монографію Віталія Коцура на тему «Національні меншини України в контексті суспільно-політичних трансформацій 90-х рр. ХХ ст. – поч. ХХІ ст» й пам’ятний мерч УГСП.

Серед іншого сковородинівці провели у Полтаві ексклюзивну попередню презентацію просвітницького відеопроєкту УГСП, фонду «Рідна країна» й НІЕЗ «Переяслав» під назвою «Байки харківські» до 250-річчя від їх написання Григорієм Сковородою. Як розповів полтавцям ініціатор проєкту Микола Томенко, його задумом було записати такий відеопроєкт, аби байки були доступнішими та зрозумілішими для школярів. Нині їх, адаптований для сучасного молодого читача як переяславцями, так і низкою відомих українців, показуватимуть на публічних заходах та у закладах освіти:

Принагідно, Томенко презентував у НУ «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» книгу «Міфи і таємниці останнього гетьмана України», співавтором якої він є разом з відомим істориком Павлом Гай-Нижником – 384-х сторінкове ілюстроване видання, видане креативною агенцією «Артіль» наприкінці 2023 року за підтримки Українського інституту книги. Видання присвячене життю і діяльності останнього Гетьмана всієї України Павлу Петровичу Скоропадському та огляду головних історичних здобутків і уроків доби Української Держави (29 квітня – 14 грудня 1918 рр.). На сторінках видання можна знайти роздуми Скоропадського про Україну і себе, коротку хроніку його життя (1873–1945), інформацію про маєткові та міські володіння Скоропадських і нерухому власність цієї сім’ї у передреволюційній Російській імперії, причини та перебіг захоплення влади Скоропадським під час державного перевороту 29 квітня 1918 року, конституційно-правові засади Української Держави Павла Скоропадського, життя та будні його резиденції та багато іншого. У книзі вміщено фрагменти спогадів, статей та інтервʼю самого Павла Скоропадського та його доньок Єлизавети й Олени. Більше інформації про нього можна дізнатися із репортажу презентації цієї книги у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Уже сьогодні, 20 червня 2024 року, делегація перебуватиме на Харківщині де у ці години відбувається урочистий Всеукраїнський круглий стіл «Людське буття у спадщині Григорія Сковороди», присвячений 250-річчю від дня написання «Байок Харківських».

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту