Університет Григорія Сковороди в Переяславі увійшов до переліку національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»: що це означає для закладу

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університет Григорія Сковороди в Переяславі увійшов до переліку національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа»: що це означає для закладу

Університет Григорія Сковороди в Переяславі увійшов до переліку національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа» за напрямом діяльності «Нова європейська ініціатива Баугауз». Її координуватиме кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання факультету української та іноземної філології Олеся Скляренко. Розповідаємо про те, що це означає для нашого закладу та громади в цілому.

Новий європейський Баугауз (НЄБ) – це екологічна, економічна і культурна ініціатива, започаткована президентом Єврокомісії у 2020 році. Ця ініціатива відображає прагнення ЄС сформувати красиві, сталі та інклюзивні місця, продукти й способи життя. Це творча та міждисциплінарна ініціатива, яка пов’язує Європейський зелений курс з нашим життєвим простором і досвідом. Вона фокусує увагу на розвитку місцевих громад і практичній реалізації цілей ЄЗК.

Створюючи мости між різними середовищами, охоплюючи різні дисципліни та спираючись на участь на всіх рівнях, «Новий європейський Баухауз» надихає рух, спрямований на сприяння та управління трансформацією наших суспільств відповідно до трьох невід’ємних цінностей:

  • сталий розвиток, від кліматичних цілей до циркулярності, нульового забруднення та біорізноманіття;
  • інклюзивність, від цінування розмаїття до забезпечення доступності та цінової прийнятності;
  • естетика та якість досвіду для людей через дизайн і культурні переваги.

Повідомляється, що основна місія мережі НКП – активізація участі українських установ, організацій у програмах «Горизонт Європа та «Євратом», забезпечення підвищення кількісних та якісних показників участі в них і залучення європейських грантів для посилення українського дослідницького та інноваційного потенціалу. Розбудова мережі НКП є важливим етапом створення інфраструктури підтримки українських установ та організацій у програмі «Горизонт Європа».

За повідомленням МОН, такий крок здійснено у межах заходів, спрямованих на посилення участі українських учасників у Рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» за підсумками конкурсного відбору, який оголошувався з 8 квітня з продовженням за деякими напрямами до 16 травня 2024 року. У конкурсі взяли участь представники 39 установ та організацій, загалом було отримано 46 заявок.

Відбір НКП відбувався на основі:

  • пропозицій кандидатів щодо бачення напрямів їхньої майбутньої діяльності як національного контактного пункту;
  • досвіду підготовки та участі у міжнародних і європейських проєктах;
  • виконання функцій НКП попередньої рамкової програми «Горизонт 2020».

Відомо, що мережа національних контактних пунктів буде охоплювати 22 НКП у 14 закладах вищої освіти, 4 наукових установах Національної академії наук та 2 державних установах, підпорядкованих МОЗ та Міндовкіллю. Водночас НКП програми «Горизонт Європа» працюватимуть у 12 населених пунктах у межах 10 областей України. З 22-х НКП 6 мали досвід виконання таких функцій за програмою «Горизонт 2020». На теренах Київської області єдиним закладом вищої освіти стане Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Серед інших закладів вищої освіти, які стали контактними пунктами є Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Національний університет «Запорізька політехніка», Сумський державний університет, Харківський національний університет внутрішніх справ, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та інші.

«Ми надзвичайно раді мати можливість представляти серед таких сильних закладів вищої освіти наш Університет Григорія Сковороди в Переяславі. Це для нас дуже почесна місія, і ми намагатимемося відповідати не тільки європейським нормам а й нести у цю європейську місію наш місцевий колорит. На практиці цей крок дуже багато означає для нашої Переяславської громади, бо мова про додаткові кошти і проєкти покликані розбудовувати її відповідно до європейських принципів. Зважаючи на це, наша громада точно буде зростати, зокрема й фінансово. Також разом будемо вчитися, бо для нас це досить новий проєкт. Так, ми мали попередній успішний проєктний досвід, але нам не доводилося працювати до того з чимось схожим. З нетерпінням чекаємо зустрічі із єврокомісією аби дізнатися якою вона вбачає розбудову і десемінацію цього проєкту на нашому місцевому рівні. Попереду й предметне ознайомлення викладачів та працівників університету з цією місією», – розповідає пресслужбі університету Олеся Скляренко.

Нині МОН працює над розробленням і укладанням відповідних договорів про організацію роботи й фінансування НКП, які будуть укладені з установами-переможцями, ознайомленням координаторів з основами та особливостями подальшої роботи. Про всі новини з цього приводу вже незабаром можна буде прочитати на нашому сайті. Також основна інформація про НКП буде відображатися на Національному порталі міжнародного науково-технічного співробітництва: https://ms.nauka.gov.ua/pro-portal/gorizont-yevropa/.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту