Сковородинівці стали одними з кращих учасників проєкту «Політичні дебати» зі всіх куточків України за підсумками фінального турніру у Івано-Франківську

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Можливості > Сковородинівці стали одними з кращих учасників проєкту «Політичні дебати» зі всіх куточків України за підсумками фінального турніру у Івано-Франківську

Як ми вже розповідали раніше, Міжнародний республіканський інститут (IRI) в межах програми USAID «Мріємо та діємо» запросив молодь Переяславської громади взяти участь у новому циклі проєкту з політичних дебатів. Серед учасників активно вирізнялися сковородинівці – провідний фахівець відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Максим Левченко, здобувачі факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Денис Скрипець та Марина Прокопенко. На початку літа вони відвідали фінальний захід у Івано-Франківську та успішно взяли участь у турнірі з командами Рівненської, Подільської, Височанської та Коломийської громад.

Напередодні, протягом трьох тижнів травня, учасники відвідували тренінги у Переяславі, пробували свої сили у справжніх дебатних турнірах, отримували навички комунікації та публічних промов, розглядали критерії якісних і неякісних публічних виступів, навчались дискутувати апробуючи і вдосконалюючи себе у якісній аргументації й намірах лобіювати свої інтереси на рівні громади та брати участь у процесі прийняття рішень. 17 травня 2024 року відбулися фінальні дебати за участі тренерів, представників місцевого самоврядування та активних переяславців. Дискутували стосовно того, чому влада Переяслава має робити більше аби втримати молодь у місті. За підсумками дискусії кращим учасникам було запропоновано взяти участь у фінальному заході на Прикарпатті. На прикрість, в силу різних обставин, поїхати змогли не всі, але трьох представників громади цілком вистачило, аби гідно та якісно представити УГСП на всю країну.

Уже безпосередньо в Івано-Франківську Максим, Марина та Денис оновлювали набуті знання, презентували свою громаду та університет, знайомилися з учасниками з інших регіонів України та налаштовувалися на прийдешній дебатний день.

Зважаючи на те, що сковородинівці були у непарній кількості, Скрипець та Прокопенко сформували питомо переяславську команду «Родичі», а Максиму Левченку випало сформувати команду з юною представницею Подільської громади Одещини Аліною Кириловою з чудернацькою назвою «Максималіна». Врешті дебатну майстерність переяславців яскраво довело те, що за підсумками трьох вибіркових дебатних поєдинків, які стосувалися заборони в Україні месенджера Telegram; перспективи надання фінансової підтримки молоді, що обиратиме жити у сільській місцевості чи відмови від будь-яких позитивних дій на користь жінок у політичній сфері України, за підсумками командних та спікерських балів, «Родичі» та «Максималіна» зійшлися у фінальному поєдинку з ще двома командами із Коломиї та Харківщини. Тут дебатували на тему Україні варто відмовитись від цілеспрямованого заохочення молоді, яка виїхала після початку повномасштабного вторгнення, до повернення в Україну. За волею долі, обидві команди представляли перший і другий Уряд, а відтак переяславцям вдалося опинитися «по один бік барикад» і консолідовано відстоювати монолітну точку зору. Варто зазначити, що сковородинівці стали єдиними учасниками чия громада повністю пройшла у фінальний поєдинок.

Раді повідомити, що у запеклій боротьбі команди «Родичі» та «Максималіна» стали срібними та бронзовими призерами турніру. Поза тим, усі сковородинівці з невеликим відривом увійшли у «топ-10» спікерів турніру з-поміж двох десятків учасників. В УГСП тепер є й свій «топ-спікер» – це Денис Скрипець.

Цікаво, що усі учасники, що відстоювали честь Переяславської громади у Івано-Франківську, не народились тут – Денис Скрипець переїхав сюди після тимчасової окупації Херсонщини, Марина Прокопенко – приїхала навчатися з Донеччини, Максим Левченко – з Житомирщини.

«Дебати – це життя, а усе решта це час на підготовку. Зважаючи на те, що у Переяславі немає базового дебатного клубу, ми цілком задоволені результатом. Позмагатися і виграти першість у вже сформованих команд, подекуди куди амбітніших та вміліших колег – велика честь. Вдячні представникам IRI Лідії Фесенко та Ігорю Лаврінцю, тренерам Олегу Ходакову, Олені Куваєвій та Оресту Багрію за те, що за короткий час заклали в нас хороші знання та вміння, привили любов до дебатів людям, які, можливо, спершу й не достатньо серйозно сприймали цю авантюру. Сподіваємося на нові зустрічі та роздумуємо над тим, аби відкрити дебатний клуб в нашому університеті», – з захопленням діляться враженнями учасники.

Політичні дебати у громадах проводилися в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI) – https://mriemotadiemorazom.org.

ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту