Слово Університету Григорія Сковороди в Переяславі з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Вітання > Слово Університету Григорія Сковороди в Переяславі з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства

Університет Григорія Сковороди в Переяславі в особі ректора Віталія Коцура надсилає сердечні вітання колегам з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства, який відзначається 28 травня. Ця дата є символічною, адже саме цього дня у 1925 році в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства, під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства. Відтоді цей день є знаковим для всіх, хто досліджує та популяризує історію, культуру, мову, звичаї та традиції українського народу.

Всеукраїнський день краєзнавства започаткований з метою поглиблення дослідження та популяризації нашої національної спадщини. Він спрямований на репрезентацію практичних здобутків у цьому напрямку, залучення широких верств населення до вивчення та пізнання рідного краю, підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, а також на поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами і громадськими організаціями, зацікавленими у розвитку краєзнавства.

Ми радіємо, що наше рідне місто Переяслав має близько сотні активних краєзнавців, а наш Університет, щонайменше, з 2012 року плідно співпрацює з Національною спілкою краєзнавців України в особі голови Олександра Реєнта. Щорічною традицією для нашого закладу є проведення Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання» та участь у заходах, організованих НСПУ в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», виїзних засіданнях та інших ініціативах Спілки.

Особливо хочемо відзначити велику кількість наукових видань, які видаються за сприяння Спілки та, на постійній основі, презентуються в нашому університеті. Серед них важливі історичні дослідження академіка Віктора Коцура та серію книг про «Затоплені села Переяславщини», що глибоко розкривають історію нашого краю та всієї нашої Батьківщини.

Дорогі колеги та друзі, шановні краєзнавці!

Сьогоднішнє свято є чудовою нагодою висловити нашу глибоку вдячність Вам – усім, хто щоденно працює над збереженням історичної пам’яті, дослідженням культурної спадщини та передачі цих знань майбутнім поколінням. Краєзнавці, як справжні хранителі нашої історії, відіграють важливу роль у формуванні національної ідентичності та зміцненні духовних цінностей суспільства. Ваш внесок у розвиток краєзнавства є неоціненним, і саме завдяки вашій наполегливій праці ми маємо можливість глибше зрозуміти наше минуле, щоб краще будувати майбутнє.

Нехай цей день надихає всіх нас на нові відкриття та дослідження, спрямовані на збереження та примноження національної спадщини. Бажаємо всім міцного здоров’я, творчого натхнення та нових звершень у справі краєзнавства. З роси і води вам, дорогі!

Лого університету Синє
ОПУБЛІКОВАНО

Пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі 

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

Перейти до вмісту